Τράπεζες: Πού σκοντάφτει η λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Διαβάζεται σε 5'
Λύση που δεν θα επηρεάσει τις κρατικές εγγυήσεις του “Ηρακλή”, δεδομένου ότι και τα “κόκκινα” δάνεια σε ελβετικό βρίσκονται μέσα στις μεταβιβασθείσες τιτλοποιήσεις, αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες.
- 20 Μαΐου 2025 06:16
Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συμφέρουσα λύση για τους “εγκλωβισμένους” δανειολήπτες στο ελβετικό φράγκο.
Το ζήτημα απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Κωστής Χατζηδάκης και προχώρησε στις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με τις οποίες διπλασιάστηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης διευρύνοντας σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων.
Το θέμα βρίσκεται, όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, ψηλά και στην ατζέντα του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά την ΕΚΤ αναζητούν τρόπους ώστε η όποια λύση τελικά αποφασιστεί να μην επηρεάσει τις κρατικές εγγυήσεις του “Ηρακλή”, δεδομένου ότι και τα “κόκκινα” δάνεια σε ελβετικό βρίσκονται μέσα στις τιτλοποιήσεις που μεταβιβάστηκαν στο σχήμα Προστασίας Ενεργητικού.
Η πρόταση
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, βασικός άξονας της λύσης που προωθεί το ΥΠΟΙΚ είναι να μπορούν να εντάσσονται πιο εύκολα τα “κόκκινα” δάνεια σε ελβετικό φράγκο στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτό θα καταστεί εφικτό είτε μέσα από μία νέα διεύρυνση των ορίων των εξωδικαστικού, είτε μέσω αλλαγών στον αλγόριθμο του μηχανισμού για να διευκολυνθεί η διαμόρφωση λύσης ρύθμισης του εν λόγω δανείου, η οποία θα γίνεται αποδεκτή από τους servicers και τις τράπεζες.
Εννοείται ότι όσοι υπερήμεροι δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο εισέλθουν στον μηχανισμό θα απολαύσουν τις ευεργεσίες που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κούρεμα της οφειλής και ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό δόσεων αποπληρωμής εφόσον το δικαιούνται. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια οι δόσεις μπορούν να φτάσουν τις 420.
Οι πιο πρόσφατες αλλαγές στον Εξωδικαστικό τέθηκαν σε ισχύ στο τέλος του περασμένου μήνα. Οι βασικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των εισοδηματικών, περιουσιακών και καταθετικών ορίων για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και την υποχρεωτική αποδοχή ρύθμισης από τους πιστωτές για οφειλές έως 300.000 ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.
Η επέκταση των ορίων του Εξωδικαστικού που έγινε πρόσφατα καλύπτει ούτως ή άλλως μεγάλο και αριθμό “κόκκινων” δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Μάλιστα αυτοί που έχουν μελετήσει το θέμα υποστηρίζουν ότι από τα 10.000 κόκκινα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, περίπου τα 8.000 έχουν πλέον σήμερα τις προϋποθέσεις προς ένταξη στον Εξωδικαστικό.
Και οι αντιδράσεις
Όμως οι δανειολήπτες και πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική καθώς όπως η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό σημαίνει αυτομάτως ότι αφενός αποκαλύπτεις τα πραγματικά οικονομικά σου στοιχεία για να μπορείς να λάβεις και μια δίκαιη ρύθμιση, αφετέρου ότι λύνεις το θέμα εξωδικαστικά και παραιτείσαι ένδικων μέσων. Ο Σύλλογος των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή, αυτήν τη φορά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αφού όσες αγωγές έχει κάνει κατά των τραπεζών δεν τον δικαίωσαν και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο Άρειος Πάγος, αποφάνθηκε τελεσίδικα ότι όσοι πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο γνώριζαν ότι αναλάμβαναν συναλλαγματικό κίνδυνο και επομένως δεν υπήρξε παραβίαση της προστασίας του καταναλωτή.
Στην αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχουν δηλώσει συμμετοχή τουλάχιστον 1.500 δανειολήπτες, ζητώντας αποζημίωση 100.000-170.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεσή τους. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εννοείται ότι εξαρχής προχώρησαν σε ρυθμίσεις των δανείων σε ελβετικό, ενώ έχουν προτείνει στην κυβέρνηση, από αρχές Φεβρουαρίου τουλάχιστον, λύση με καθορισμό σταθερού επιτοκίου για κάποια χρόνια της διάρκειας του δανείου και μετατροπή του υπολοίπου σε ευρώ με βελτιωμένο επιτόκιο.
Πάντως, και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται. Και πρέπει να προσμετρηθεί ότι οι δανειολήπτες του ελβετικού ευνοήθηκαν σημαντικά από την αυξημένου ρίσκου απόφασή τους τα πρώτα χρόνια του δανείου τους, επωφελούμενοι από σημαντικά χαμηλότερες δόσεις έναντι όσων πήραν δάνειο σε ευρώ. Οι τελευταίοι ήταν συνειδητοί ότι μια τόσο σοβαρή και μακροπρόθεσμη επένδυση, όπως η λήψη στεγαστικού δανείου, δεν μπορεί να γίνεται με ad hoc ευνοϊκές συνθήκες.
Επίκαιρη από ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη καταλογίζει στην κυβέρνηση άρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από την καταχρηστική συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών.
Η Βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι, παρά την επί 18 έτη εξυπηρέτηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο και τα υψηλά ποσά που έχουν καταβληθεί, οι οφειλές παραμένουν υψηλές υπερβαίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά της αρχικής χορήγησης. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι στις 22.1.2025 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ξανά για το ίδιο θέμα και παρά τις δεσμεύσεις του τότε Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δήµα, για την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των δανειοληπτών, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση.
Επισημάνει, δε, ότι οι πρόσφατες διαρροές στον τύπο περί κυοφορούμενης ρύθμισης για την ένταξη των οφειλών σε ελβετικό φράγκο στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί εμπαιγμό για χιλιάδες δανειολήπτες, δεδομένου ότι θα συνεπάγεται την απώλεια των δικαιωμάτων τους ενώπιον των δικαστηρίων και παραίτησης από κάθε εκκρεμές ένδικο βοήθημα.