Γάζα: Κινδυνεύουν να πεθάνουν 14.000 μωρά – “Στροφή” 3 χωρών για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 9'
Υποσιτισμένα βρέφη και παιδιά στη Γάζα
Υποσιτισμένα βρέφη και παιδιά στη Γάζα (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Τρεις χώρες προειδοποιούν για κοινή δράση αν το Ισραήλ δεν σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα. 14.000 βρέφη στη Γάζα ενδέχεται να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες, προειδοποίησε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Τις «κατάφωρες ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα καταδίκασαν τη Δευτέρα οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά προειδοποιώντας, παράλληλα, για κοινή δράση αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την στρατιωτική του επίθεση.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι, προχώρησαν σε μία σπάνια, κοινή καταδικη του Ισραήλ και προειδοποίησαν πως δεν θα «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

«Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω απτές ενέργειες ως απάντηση.»

Στην ανακοίνωσή τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς καταγέλλουν την εντατικοποιημένη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα αλλά και την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην περιοχή, έπειτα από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού. Παράλληλα, επικρίνουν τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου οι οποίοι έχουν απειλήσει με μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων.

Στροφή 180 μοιρών για Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο

Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στην Γάζα AP Photo/Abdel Kareem Hana

Με αυτή την κίνηση, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, φαίνεται πως αλλάζουν εντελώς τη στάση που κρατούσαν μέχρι πρότινος στον πόλεμο αφού υποστήριζαν με επιμονή το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ παρά τις κατηγορίες για διάπραξη γενοκτονίας και για ευρείες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Γαλλία είχε ήδη επικρείνει ανοιχτά το Ισραήλ και τις στρατιωτικές αποφάσεις του.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την είσοδο περιορισμένης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας ύστερα από δυόμισι μήνες απόλυτου αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα που βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης.

Και οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει ασκηθεί ισχυρή και συντονισμένη διπλωματική πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones), δηλώνοντας πως υπήρχε «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, οι υπουργοί έκαναν εξαίρεση για την προμήθεια βρετανικών εξαρτημάτων στο παγκόσμιο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε διατάραξη στο πρόγραμμα θα αποτελούσε απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς σταμάτησε την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ πέρυσι, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών του είχε ήδη εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογία προς το Ισραήλ πριν από αυτή την απόφαση.

Σκληρή απάντηση Νετανιάχου στους τρεις επικριτές – “Ενθαρρύνουν φρικαλεότητες”

AP Photo/Pamela Smith, File

Με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του το βράδυ της Δευτέρας (20/05), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους Στάρμερ, Μακρόν και Κάρνι πως δίνουν ένα «τεράστιο δώρο» στη Χαμάς και «ενθαρρύνουν φρικαλεότητες» όπως η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Εξοργισμένος ο Νετανιάχου απάντησε στους επικριτές του Ισραήλ με την εξής δήλωση: «Ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει έναν αμυντικό πόλεμο, για την επιβίωσή μας, πριν καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας, και απαιτώντας παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβα και του Παρισιού προσφέρουν ένα τεράστιο δώρο για την γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ προσκαλούν σε ακόμη περισσότερες φρικαλεότητες».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες» θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας το Ισραήλ.

«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο αν απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα, αν εξοριστούν οι δολοφόνοι ηγέτες της και αν η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί. Καμία χώρα δεν μπορεί να αναμένεται να δεχτεί κάτι λιγότερο, και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας πόλεμος του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται με δίκαια μέσα μέχρι να επιτευχθεί απόλυτη νίκη».

Το Παρίσι είναι “αποφασισμένο” να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης

AP

Σήμερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter πως το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά της Γάζας μια παρακαταθήκη βίας και μίσους. Άρα πρέπει όλα αυτά να σταματήσουν και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε αποφασισμένοι να αναγνωρίσουμε το Κράτος της Παλαιστίνης», είπε χαρακτηριστικά.

«Και εργάζομαι ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση διότι θέλουμε έτσι να συνεισφέρουμε σε μια πολιτική λύση προς το συμφέρον των Παλαιστινίων, αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αναγνώριση αυτή αναμένεται να γίνει σε διεθνή σύνοδο υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας στις 17-20 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί και πάλι ώθηση για ειρηνική λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, γνωστή ως λύση των «δύο Κρατών».

Ο Γάλλος υπουργός προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «ανυπόφορη διότι η τυφλή βία, ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ισραηλινή κυβέρνηση έχουν κάνει τη Γάζα αποθήκη ψυχών, για να μην πούμε νεκροταφείο». «Είναι η απόλυτη παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο ίδιος. «Και αντιβαίνει στην ασφάλεια του Ισραήλ, στην οποία η Γαλλία είναι δεσμευμένη, διότι όποιος σπέρνει βία, θερίζει βία», δήλωσε.

Ο Μπαρό ζήτησε για άλλη μια φορά από το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο «μαζικής» ανθρωπιστικής βοήθεια «χωρίς κανένα εμπόδιο».

Εκατοντάδες νεκροί στη Γάζα σε ισραηλινά πλήγματα

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Μόνο από τα σημερινά ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι, αναφέρουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι επιθέσεις έγιναν μεταξύ άλλων σε δύο σπίτια, όπου μεταξύ των 18 νεκρών βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, καθώς και σε ένα σχολείο με οικογένειες εκτοπισμένων, σύμφωνα με διασώστες στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός, που χθες, Δευτέρα, προειδοποίησε τους κατοίκους στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετακινηθούν δυτικά καθώς ετοιμάζεται για «άνευ προηγουμένου επίθεση», δεν είχε άμεσα κάποιο σχόλιο να κάνει.

Τα σημερινά πλήγματα έγιναν στη Χαν Γιούνις και σε περιοχές προς τα βόρεια, όπως η Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, η Νουσέιρατ, η Τζαμπάλια και η Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με διασώστες.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν στοιχίσει τα ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους τις τελευταίες οκτώ ημέρες καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του,  σφυροκοπώντας τον θύλακα.

“Χιλιάδες βρέφη στη Γάζα ενδέχεται να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες”

Associated Press

Ενώ ο Νετανιάχου εντατικοποιεί τις ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων». Πρόσθεσε πως «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».

Βέβαια οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί χωρίς Σύνορα έκριναν ότι η βοήθεια που θα εισέρχεται είναι ελάχιστη για να σταματήσει “την καταστροφή” που εκτυλίσσεται.

“Είναι στάχτη στα μάτια, είναι ένας τρόπος να πούμε ‘ναι, φέρνουν μέσα τρόφιμα’, αλλά αυτό είναι σχεδόν συμβολικό“, καταγγέλλει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλερ Νικολέ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF). “Είναι καλύτερα από το τίποτα” δηλώνει, ζητώντας τουλάχιστον μια επανέναρξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας “σε ποσότητα” όπως κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας από τη 19η Ιανουαρίου έως τη 18η Μαρτίου όταν περίπου 600 φορτηγά εισέρχονταν κάθε μέρα, όπως είπε.

«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» εμποδίζονται «στα σύνορα», κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Τομ Φλέτσερ έκανε λόγο χθες για Σταγόνα στον ωκεανό”, μετά την είσοδο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, μόλις πέντε φορτηγών (από τα εννέα που εγκίθηκαν) με παιδικές τροφές και βασικά είδη μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Σημείωσε ότι τα φορτηγά βρίσκονται τεχνικά στη Γάζα αλλά δεν έχουν φτάσει στους πολίτες, καθώς βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι 14.000 βρέφη στη Γάζα ενδέχεται να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες εάν η βοήθεια δεν φτάσει εγκαίρως. «Θέλω να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα 14.000 βρέφη μέσα στις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε στο BBC.

Όταν ρωτήθηκε πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός, απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες στο πεδίο – και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί… εξακολουθούμε όμως να έχουμε πολλούς ανθρώπους εκεί – βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα, στα σχολεία… προσπαθούν να αξιολογήσουν τις ανάγκες».

Επίσης, είπε ότι ελπίζει πως σήμερα θα εισέλθουν 100 φορτηγά στη Γάζα.Θα είναι δύσκολο”, είπε, εξηγώντας ότι τα φορτηγά θα αντιμετωπίσουν εμπόδια στη διαδρομή. “Αλλά θα τα φορτώσουμε με βρεφικές τροφές και οι άνθρωποί μας θα αναλάβουν αυτά τα ρίσκα”, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι η Γάζα χρειάζεται τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα για να καλυφθούν οι βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού.

“Από τις 2 Μαρτίου δεν έχει περάσει ούτε σταγόνα νερό στη Γάζα”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα