Έμμεσο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τα καλώδια
Διαβάζεται σε 3'
“Αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της συνδεσιμότητας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων”, τόνισε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας όλες τις χώρες να σέβονται το Δίκαιο της Θάλασσας
- 20 Μαΐου 2025 18:16
Έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία απειλεί σε περίπτωση που ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη τη συζήτηση υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια ασφάλεια με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
Σημείωσε ότι αυτό είναι προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια. Χαρακτήρισε απαραίτητη την ενίσχυση του νομικού πλαισίου. “Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της“ πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου έχουν παγώσει επ αόριστον καθώς η Τουρκία απειλεί ότι θα βγάλει ξανά πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου όπως είχε κάνει και τον Ιούλιο του 2024.
“Η Ελλάδα φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας”
«Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε για αυτό τον πολύ σημαντικό, καίριο σκοπό», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι.
Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη συμμετοχή του στη συζήτηση αλλά και για τις τις άοκνες προσπάθειές για τη θαλάσσια ασφάλεια.
Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πάντα «βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών μας και υπογράμμισε πως στηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης.
Προσέθεσε δε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών και όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές όπως το παρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και υβριδικές απειλές, όπως κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες και η αύξηση στα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις γιατί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε είτε σε κρατικό επίπεδο, είτε σε διεθνείς οργανισμούς, είτε στον ιδιωτικό τομέα».