Νέα πρόκληση Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα τελειώσει με την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ
Διαβάζεται σε 7'
Για πρώτη φορά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέτει ως προαπαιτούμενο για τον τερματισμό του πολέμου την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας.
- 21 Μαΐου 2025 21:55
Σε διάγγελμα προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας για την νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, η οποία όπως ανέφερε έχει στόχο να «ολοκληρώσει τον πόλεμο» στη Γάζα.
«Οι δυνάμεις μας καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα, τα οποία θα ενταθούν, εναντίον των εναπομεινάντων οχυρών της Χαμάς στη Γάζα», εξήγησε.
Ο Νετανιάχου ανέφερε προκλητικά ότι τα σπίτια των κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Γάζα τρέμουν όχι από πυραύλους της Χαμάς, αλλά από την ισχύ των ισραηλινών πυρών. «Οι δυνάμεις μας καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο έδαφος για να το καθαρίσουν από τρομοκράτες και υποδομές της Χαμάς», είπε.
Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι στο τέλος της επιχείρησης, «όλα τα εδάφη της Γάζας θα βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας και η Χαμάς θα έχει πλήρως ηττηθεί».
Τόνισε ότι για να διατηρηθεί η στήριξη των συμμάχων του Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα — προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιτρέψει ξανά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ανέφερε ότι οι στενότεροι φίλοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ, του λένε πως το μόνο που δεν μπορούν να αποδεχτούν είναι μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η Χαμάς λεηλατεί τις αποστολές βοήθειας και πουλά τα υπόλοιπα σε υπέρογκες τιμές για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.
Υποστήριξε ότι το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, σχεδίασαν ένα ανθρωπιστικό σχέδιο για να κρατήσουν τη βοήθεια μακριά από τη Χαμάς. Ο Αμερικανός πρέσβης Μάικ Χάκαμπι είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι πρόκειται για αμερικανικό, όχι ισραηλινό σχέδιο.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το σχέδιο έχει τρεις φάσεις: την είσοδο «βασικών ειδών διατροφής τώρα» στη Γάζα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση· το άνοιγμα σημείων διανομής βοήθειας από αμερικανικές εταιρείες τις επόμενες ημέρες· και τη δημιουργία μιας «αποστειρωμένης ζώνης» στη νότια Γάζα για τον άμαχο πληθυσμό.
«Σε αυτήν τη ζώνη, που θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας θα λαμβάνουν πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια», εξήγησε.
Νετανιάχου: «Προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ»
Απαντώντας σε όσους πιέζουν για τερματισμό του πολέμου, ο Νετανιάχου είπε ότι είναι «έτοιμος να τον τελειώσει, υπό σαφείς προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ — όλοι οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι, η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα, να παραιτηθεί από την εξουσία, η ηγεσία της να εξοριστεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και να εφαρμοστεί το σχέδιο Τραμπ. Ένα σχέδιο σωστό και επαναστατικό».
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο μετεγκατάστασης αμάχων της Γάζας που προωθεί ο Τραμπ παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενος του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι όσοι ζητούν τον τερματισμό του πολέμου πριν ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, ουσιαστικά ζητούν να παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία — κάτι που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της και σε επανάληψη φρικαλεοτήτων όπως βιασμοί και κάψιμο μωρών.
Σκληραίνει η στάση της Δύσης
Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την νέα στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα το πολιτικό τοπίο γύρω από τη σύγκρουση μεταβάλλεται, αλλά όχι υπέρ του Ισραήλ. Η αναστολή των εμπορικών συνομιλιών με τη Βρετανία, η κλήτευση της Ισραηλινής Πρέσβεως Τζίπι Χοτόβελι και οι συντονισμένες καταδικαστικές δηλώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Καναδά συνιστούν τη σφοδρότερη μέχρι στιγμής διεθνή επίπληξη.
Η αυξανόμενη διεθνής κατακραυγή συνιστά διαφορετικού είδους πρόκληση. Η περιγραφή της επιχείρησης ως «ηθικά αδικαιολόγητης» από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι αντικατοπτρίζει αισθήματα που πλέον επικρατούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Προκειμένου να σταματήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμό, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών εντείνουν την πίεση που ασκούν στο Ισραήλ.
Μάλιστα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο, κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη και ανακοίνωσε κυρώσεις κατά εποίκων στη Δυτική Όχθη – τις αυστηρότερες μέχρι σήμερα ενέργειές του κατά της ισραηλινής στάσης στον πόλεμο, γράφει ο Guardian.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αλλάζοντας τη μέχρι τώρα στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, στο οποίο μέχρι πρότινος αναγνώριζαν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είναι «ηθικά αδικαιολόγητη, εντελώς δυσανάλογη και αντιπαραγωγική», σφυροκόπησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι.
Χωρίς την υπογραφή της Ελλάδας η ανακοίνωση της EEAS
Όταν προχθές μπήκαν τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ 24 χώρες κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την «πλήρη» επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας «αμέσως». Αξίζει να σημειωθεί πως, από τη μετριοπαθή και πολύ προσεκτικά γραμμένη (στο όριο σχεδόν της ουδετερότητας), ανακοίνωση της EEAS (European External Action Services) για το δράμα στη Γάζα απουσιάζει η υπογραφή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα έχουν υπογράψει η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.
Σχετικά με την απουσία της υπογραφής του κ. Γεραπετρίτη από την ανακοίνωση της EEAS, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν τα εξής: «Η επιστολή συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία κρατών μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στην πολύπαθη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, υποδέχθηκε τραυματισμένα και ασθενή παιδιά από τη Γάζα για περίθαλψη σε ελληνικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, συγκαλείται την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για να συζητηθούν τρόποι προστασίας άμαχων πληθυσμών σε πολεμικές συνθήκες.»
Υπενθύμιζαν επίσης ότι νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθετε κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες το ζήτημα της προστασίας των αμάχων στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία.