Μητσοτάκης: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο 

Διαβάζεται σε 7'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα ακριβώς επειδή έχει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ οφείλει να λέει στους συμμάχους της σκληρές αλήθειες. Διαμήνυσε στην Τουρκία ότι εάν θέλει να μπει στην άμυνα της ΕΕ πρέπει να αποσύρει το casus belli.

Στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν σιωπά, αλλά έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα δια του ΥΠΕΞ και δια του ιδίου. Αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση του κατά την επίσκεψη του Αιγυπτίου προέδρου Αλ Σίσι και πρόσθεσε: “Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός και αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη συνέχεια: “Δεν έχω καμία δυσκολία, δεν έχω καμία δυσκολία να πω ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον ΟΗΕ και τις ΜΚΟ, ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία φαγητού και φαρμάκων το συντομότερο δυνατόν”. 

Υποστήριξε δε ότι: “Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε” και πρόσθεσε: “Επειδή η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, έχουμε υποχρέωση στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες. Έχω μεταφέρει αυτή την αλήθεια και απευθείας στην ηγεσία του Ισραήλ ότι η φρικτή επίθεση της Χαμάς δεν μπορεί να δικαιολογεί από ένα σημείο και πέρα επιχειρήσεις. που έχουν δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος”.

Αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου όπως σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα τοποθετηθεί με σαφήνεια για την προστασία των αμάχων.

“Η Ελλάδα δεν παραμένει σιωπηλή. Αλλά εάν μπορούμε να παίξουμε ρόλο γεφυροποιού θα το κάνουμε. Αλλά όχι με ανέξοδες δηλώσεις και παραστάσεις χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με αποτελεσματική διπλωματία”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Θα ζητήσουμε από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli”

Όσον αφορά στην ανησυχία για ένταξη της Τουρκίας στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την άμυνα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι αυτό που θα επικυρωθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα είναι ο βασικός κανονισμός του SAFE και πρόσθεσε:

“Αλλά για να υπογράψει η ΕΕ συμφωνία με τρίτο κράτος, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των μελών κρατών. Ομοφωνία για να υπάρξει συμφωνία”. 

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: “Εμείς θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Εάν η Τουρκία επιθυμεί να μπεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία άμυνας της ΕΕ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου”. Μάλιστα προανήγγειλε ότι: “Είναι 30 χρόνια από τότε που η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli. 30 χρόνια μετά έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι”. 

Επέμεινε ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας “τους επόμενους μήνες”, χωρίς όμως να δώσει έστω στο περίπου ημερομηνία. Χαρακτήρισε δε λανθασμένη την αίσθηση ότι το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα την ευχή: “Μακάρι αυτό το εργαλείο του SAFE να μας δώσει ένα μοχλό για να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος”. Εκτίμησε δε ότι αυτό είναι κάτι που η πλειοψηφία των Ελλήνων θα έβλεπε θετικά.

“Η ΝΔ θα προτείνει άρση μονιμότητας στο δημόσιο”

Με αφορμή την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε την πρόθεση του να ανοίξει και θέμα αρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

“Δε νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Άρα θα υπάρχουν κυρώσεις σε πρώτη φάση και μετά να δούμε πως πραγματικά θα λειτουργήσει η αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους”, είπε. 

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε νομοθετήσει αξιολόγηση που κατέτασσε τους δημόσιους υπαλλήλους σε άριστους, καλούς και κάτω από τη βάση. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αναγνωρίζεται και ο υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του.

Στο Σύνταγμα το άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα στο δημόσιο. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι: “Η ΝΔ θα προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος”. 

Ξεκαθάρισε δε ότι η άρση μονιμότητας στο δημόσιο θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους. Ενώ εκτίμησε ότι έχουμε ξεπεράσει την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος”. Υποστήριξε δε ότι: “Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας.” 

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα γίνονται απολύσεις από το δημόσιο: “Υπό προϋποθέσεις και εάν έχουμε ένα δημόσιο υπάλληλο με ανεπάρκεια δομική, μόνιμη”. Δηλαδή ότι απόλυση θα γίνεται “για λόγους ανεπάρκειας και όχι πειθαρχικούς, για δομική και συστηματική ανεπάρκεια ως προς την απόδοση του” και πρόσθεσε: “Δε λέμε να έχεις μία κακή αξιολόγηση, αλλά έχουμε δημόσιους υπαλλήλους που αρνούνται να δουλέψουν”.

“Θα λάβουμε υπόψη τα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών για τα οικόπεδα”

Εξέφρασε επίσης την πρόθεση του να προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 24 για το οικιστικό, το άρθρο του Συντάγματος δηλαδή που ορίζει τι είναι δάσος και τι όχι. Και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την οριοθέτηση των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους.

Υποστήριξε ότι δεν έγιναν χωράφια τα οικόπεδα μικροϊδιοκτητών, αλλά αναγνώρισε ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα το Σύνταγμα να ζητά πολεοδόμηση για να επεκταθεί ένας οικισμός και να αναγνωρίζει ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι ισχύει αυτό που αγόρασαν.

Δεν μπορεί ταυτόχρονα να λέμε δεν μπορούμε να χτίσουμε σε ύψος, δεν μπορούμε να χτίσουμε εκτός σχεδίου, δεν μπορούμε να επεκτείνουμε οικισμούς. Κάπου ώπα. Να βρουμε μία λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών”, είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Δεν μπορεί να λέμε να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά και να το κάνουμε πιο δύσκολο”, σχολίασε επίσης.  

Δήλωσε λοιπόν ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας “να έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα μέσα από ένα συνολικό πρίσμα”. Και άφησε να εννοηθεί ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο δημογραφικός παράγοντας, δηλαδή δεν θα αντιμετωπίζονται το ίδιο τα χωριά με 2.000 κατοίκους με αυτά με 300 κατοίκους.

Το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι για να αναθεωρηθούν άρθρα του Συντάγματος απαιτούνται 180 ψήφοι άρα και η συνεργασία και άλλων κομμάτων. Προανήγγειλε ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει τέλος του 2025- αρχές του 2026.

“Στη συνταγματική αναθεώρηση επειδή δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε άλλο κόμμα, ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτεί”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι “οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια”, εκτίμησε ότι αυτός είναι πολύς χρόνος στην πολιτική και δήλωσε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει ξανά αυτοδυναμία.

Τόνισε πάντως ότι ο ίδιος προσωπικά επιδιώκει πάντα κάποιου είδους συναίνεση και πρόσθεσε: “Έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ πρώτον να μην καβαλά το όχημα του ποινικού λαϊκισμού στο ζήτημα των Τεμπών και τουλάχιστον να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που να αποτελεί βάση διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος”. 

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε μάλιστα ότι: “Θα δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ στη συνταγματική αναθεώρηση” και δήλωσε: Εγώ είπα αναθεώρηση του άρθρου 16, του άρθρου 103 και το άρθρου 24. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη τι λέει σε αυτά, ναι η όχι; Χωρίς ναι μεν αλλά”. 

Επανέλαβε ότι: “Η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ” και σχολίασε ότι: “Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη έχει δείξει ότι αλληθωρίζει προς άλλες κατευθύνσεις”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα