Έκκληση του ΠΟΥ στο Ισραήλ να δείξει “έλεος” στη Γάζα
Διαβάζεται σε 6'
Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να βάλει τέλος στον πόλεμος και να δείξει “έλεος” στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει υποστεί τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.
- 23 Μαΐου 2025 07:08
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους παρότρυνε χθες Πέμπτη (22/5) το Ισραήλ να δείξει «έλεος» στη Λωρίδα της Γάζας, να βάλει τέλος στον πόλεμο και στη «συστηματική καταστροφή» των δομών υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο.
Σε ομιλία του στη Γενεύη, όπου διεξήχθη η παγκόσμια συνέλευση υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε πως ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει κανένα όφελος, καλώντας να υπάρξει διαρκής λύση της σύγκρουσης.
«Η έκκληση για ειρήνη είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Αισθάνομαι ότι ο πόλεμος βλάπτει το ίδιο το Ισραήλ και δεν θα φέρει διαρκή λύση», είπε ο Δρ. Τέντρος, 60 ετών.
«Σας ζητώ να δείξετε έλεος. Θα είναι καλό για εσάς (σ.σ. το Ισραήλ) και καλό για τους Παλαιστίνιους. Θα είναι καλό για την ανθρωπότητα», επέμεινε.
Έπειτα από δυόμισι μήνες απόλυτου αποκλεισμού του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, κάπου 90 φορτηγά μετέφεραν προχθές Τετάρτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Είναι άδικο η τροφή να γίνεται όπλο. Είναι αληθινά άδικο να γίνεται το ιατρικό υλικό όπλο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Περίπου 2,1 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν», σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διεύθυνσης αρμόδιας για την αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ. Δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με λιμοκτονία στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες και πολλές χιλιάδες ακόμα κινδυνεύουν.
«Πρέπει να βάλουμε τέλος στον λιμό, πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (σ.σ. που απήχθησαν κατά την έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023) και πρέπει να ανεφοδιάσουμε και να ξαναστήσουμε στα πόδια του το σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
«Τουλάχιστον το 94% των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη δημόσια υγεία. Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, «σχεδόν όλες» οι υγειονομικές υποδομές έχουν καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας.
«Η καταστροφή είναι συστηματική. Τα νοσοκομεία επανέρχονται σε λειτουργία και ανεφοδιάζονται και κατόπιν εκτίθενται εκ νέου σε εχθροπραξίες ή υφίστανται επιθέσεις. Αυτός ο κύκλος καταστροφής πρέπει να σταματήσει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως μόνο 20 θεωρείται «με βεβαιότητα» πως είναι ζωντανοί, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.762 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
“Κανένας άμαχος κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει λάβει ακόμη καμία βοήθεια”
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη (22/5) ότι κανένας άμαχος κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει λάβει ακόμη βοήθεια από τις προμήθειες που πέρασαν τα σύνορα αυτή την εβδομάδα και δηλώνει ότι η αποστολή βοήθειας με τόσο λίγα φορτηγά είναι μια «πρόσκληση για σκοτωμό» λόγω του κινδύνου μαζικής συρροής όχλου.
«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει (βοήθεια). Κανένας άμαχος δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα. Στην πραγματικότητα, ας πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμα στο Καρέμ Σαλόμ, στα σύνορα, έχουν ελεγχθεί, αλλά δεν έχουν μπει στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιούνις αλ Χατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS)
«Είναι πολύ δύσκολο να κρύψουμε την ένταση ή τις λεηλασίες που θα συμβούν», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της PRCS δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της οργάνωσης στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσουν εντός των ημερών ελλείψει νέων προμηθειών και ότι ο στόλος ασθενοφόρων της οργάνωσης να λειτουργεί μόνο κατά το ένα τρίτο λόγω έλλειψης καυσίμων.
Ερωτηθείς για πόσο ακόμη η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη Γάζα, ο Γιούνις αλ Χατίμπ απάντησε: «Είναι θέμα χρόνου. Μπορεί ημερών».
«Μας τελειώνουν τα καύσιμα. Τα ασθενοφόρα με τα οποία συνεργαζόμαστε τώρα έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο»,πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα βενζινοκίνητα ασθενοφόρα της οργάνωσης έχουν ήδη σταματήσει, αλλά υπάρχουν κάποια που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο αλ Χατίμπ επέκρινε τη μικρή ποσότητα βοήθειας που έχει επιτρέψει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων από τη μαζική συρροή όχλου. «Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόσκληση για σκοτωμό. Αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν», είπε.
Νετανιάχου: Ζώνες για ανθρωπιστική βοήθεια, μάχες σε άλλες ζώνες
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατασκευή των πρώτων ζωνών «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε να περάσουν 100 φορτηγά που μετέφεραν βρεφικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό στον θύλακα, την Τετάρτη.
«Εντέλει, σκοπεύουμε να έχουμε μεγάλες, ασφαλείς ζώνες στη νότια Γάζα. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα μετακινηθεί εκεί για τη δική του ασφάλεια, ενώ θα διεξάγουμε μάχες σε άλλες ζώνες», υποστήριξε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος για «μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σχολιάζοντας εξάλλου τους πυροβολισμούς Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον ξένων διπλωματών και δημοσιογράφωνστην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ο Νετανιάχου είπε ότι επρόκειτο για ένα «ατυχές γεγονός».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησε τη δολοφονία δύο εργαζόμενων στην ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσινγκτον. Μίλησαν επίσης για τον πόλεμο στη Γάζα και ο Τραμπ είπε, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ότι στηρίζει τους στόχους του Νετανιάχου, που περιλαμβάνουν και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ συζητήθηκε επίσης η πιθανή συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.