Ο Μητσοτάκης ψάχνει “πρόθυμους” για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Διαβάζεται σε 3'
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος ώστε να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ζήτησε συναίνεση από την αντιπολίτευση

Στην ατζέντα της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα.

Κάλεσε δε εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος και όχι μόνον.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να εξελιχθεί σε δύο διαδοχικές Βουλές και εκ των πραγμάτων απαιτεί σε μία από τις δύο ψηφοφορίες 180 βουλευτές, άρα ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Δήλωσε επίσης ότι η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο περιλαμβάνει και τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αφορά “πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς, αλλά αφετέρου εάν υπάρχουν περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που συστηματικά και επί μακρόν δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα απομάκρυνσης”.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο θα αποτελέσει: “Ένα βήμα ωρίμασης στο πως αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης, που πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία των πολιτών.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης ότι κατά την άποψη του πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, αλλά και το άρθρο 24 που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ως προς το τελευταίο διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση θα γίνει “χωρίς εκπτώσεις στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος” όμως πρόσθεσε ότι: “Έχει έρθει η ώρα να εκσυγχρονίσουμε ζητήματα χωροταξίας και πολεοδόμησης”. Άφησε δε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα προτείνει την αναθεώρηση και άλλων άρθρων του Συντάγματος, χωρίς να διευκρινίσει ποια.

Δήλωσε δε ότι καθώς θέλει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να ξεκινήσει στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, είναι σημαντικό να ξεκινήσει από τώρα και ο διάλογος και να τοποθετηθούν και τα άλλα κόμματα, καθώς η πρώτη Βουλή θα κρίνει ποια άρθρα θα είναι αναθεωρητέα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πολιτικό περιβάλλον “ μεγάλης πόλωσης και έντασης, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά με επιλογή της αντιπολίτευσης” και υπενθύμισε ότι: “Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις είναι ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν νέες γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούρια ρήγματα.” Κάλεσε συνεπώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο σχετικό διάλογο με “θεσμική υπευθυνότητα”.

Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές, όπως υποστήριξε, αλλαγές στο χώρο της υγείας. Σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ωριμάζουν και παραδίδονται στο ΕΣΥ και τους πολίτες. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα επισκεφθεί αύριο το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας στα Μέγαρα. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, τα οποία όπως σημείωσε έχουν αξιοποιήσει πάνω από 2,5 εκ συμπολίτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα