“Σαφάρι” ελέγχων στις τουριστικές περιοχές – Τι μπαίνει στο “ραντάρ” των αρχών

Διαβάζεται σε 7'
“Σαφάρι” ελέγχων στις τουριστικές περιοχές – Τι μπαίνει στο “ραντάρ” των αρχών
iStock

Με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει, η ΑΑΔΕ αλλά και το σύνολο των ελεγκτικών αρχών “ζεσταίνουν μηχανές” για να εντοπίσουν πιθανές παραβατικές συμπεριφορές και βέβαια φαινόμενα φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές.

Σε πλήρη διαδικασία ετοιμασιών με σχεδιασμό ελέγχων, στελέχωση ειδικών ελεγκτικών κλιμακίων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά κι άλλες ελεγκτικές αρχές (Γενικό Χημείο του Κράτους, Τελωνεία, ΔΙΜΕΑ, ΣΔΟΕ κτλ), Επιθεώρηση Εργασίας,  που εμπλέκονται στην όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων στην αγορά, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπου τη θερινή περίοδο οι τζίροι είναι μεγάλοι. 

Έτσι, αδήλωτη εργασία, πλαστές αποδείξεις, σενάρια φοροδιαφυγής, ποτά “μπόμπες”, παραποιημένα είδη – “μαϊμούδες”-, λαθραία καύσιμα, αδήλωτα Airbnb κτλ μπαίνουν στο “ραντάρ” των αρχών ώστε να αποτραπεί, κατά το δυνατό, η όποια παραβατική συμπεριφορά που “κοστίζει”, προφανώς, στο κρατικό “κουμπαρά”.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οργανώνεται μια τέτοια εκστρατεία, ενώ, μεταξύ άλλων, με βάση, μόνο, τον απολογισμό της ΑΑΔΕ για το 2024 διενεργήθηκαν 29.533 φορολογικοί έλεγχοι,  79.734 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης ΔΟΥ/ΕΛΚΕ και ΥΕΔΔΕ, 92.350 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης, 12.070 τελωνειακοί έλεγχοι με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-Ray, 17.032 εκ των υστέρων έλεγχοι από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ, 12 τελωνειακές επιχειρήσεις για προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, παραποιημένα προϊόντα, ρευστά διαθέσιμα, λαθραία επικίνδυνα χημικά υλικά κ.α., 407.616 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. και 88.622 εργασίες σχετικές με τη διασφάλιση της είσπραξης ΕΦΚ στον τομέα καυσίμων και στον τομέα αλκοόλης.

Ποτά “μπόμπες”

Να σημειωθεί ότι για φέτος προβλέπεται η διεξαγωγή 74.000 εργασιών από τις Χημικές Υπηρεσίες σχετικά με τη διασφάλιση της είσπραξης ΕΦΚ στον τομέα καυσίμων, αλκοόλης και ποτών αλκοόλης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται, με βάση το Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, η διενέργεια τουλάχιστον 73.400 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία, εκ των οποίων:

  • 33.410 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
  • 4.140 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
  • 9.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
  • 23.200 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, κ.λπ.
  • 3.250 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ στοχεύει το 2025, μεταξύ άλλων, να διενεργήσει συνολικά 43.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχων πρόληψης στην επικράτεια. 

Όπως αναφέρεται, ο στόχος είναι διττός. Αφενός η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο εντοπισμός εποχικών επιχειρήσεων που εμφανίζονται για λίγους μήνες και εξαφανίζονται χωρίς να αποδώσουν τους αναλογούντες φόρους.

Να σημειωθεί ότι το 2025, μέσω και των πιο πάνω στόχων, δράσεων και έργων νη ΑΑΔΕ επιδιώκει την  είσπραξη εσόδων ύψους 71,604 δισ. € αλλά και την είσπραξη εσόδων ΦΠΑ ύψους 26,645 δισεκ. €.

Κάρτες Εργασίας

Επίσης στο “μικροσκόπιο” μπαίνει και η λειτουργία της αγοράς εργασίας καθώς από πό την 1η Μαρτίου 2025 υλοποιείται πλήρως σε ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενους που δουλεύουν σε επισιτισμό, τουρισμό και εστίαση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα περυσινά στοιχεία, οι τέσσερις βασικότερες παραβάσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που εντόπισαν οι Επιθεωρητές Εργασίας είναι:  

  • Μη τροποποίηση του ωραρίου στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Πλασματικά χτυπήματα κάρτας. Επίσης, όπως δήλωσαν κάποιοι συνδικαλιστές από τα σωματεία εργαζομένων, πολλοί εργοδότες και προϊστάμενοι παίρνουν τις κάρτες του προσωπικού, και τις χτυπάνε οι ίδιοι κατά το δοκούν. Αυτό είναι κατάφωρη παράβαση.
  • Μη ειδοποίηση για τη μη λειτουργία και την επαναλειτουργία του συστήματος, το οποίο επισύρει πρόστιμο.
  • Μη ενεργοποίηση της κάρτας του εργαζόμενου που επισύρει βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ, όσο δηλαδή αντιστοιχεί σε έναν αδήλωτο εργαζόμενο.

Παραποιημένα είδη

Ένα άλλο μέτωπο που παραμένει ενεργό για τις αρχές, κι εν όψει και των προτάσεων, αυτήν την εβδομάδα, του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, για αναμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου του, αναμένεται να μπει σε πρώτη προτεραιότητα είναι αυτό της αγοράς. Δηλαδή, πέρα από τις τιμές και την αισχροκέρδεια και τα ζητήματα των παραποιημένων ειδών είναι στο επίκεντρο. Επίσης, στο μέτωπο του εμπορίου, μόνο τις προηγούμενες μέρες πρόστιμα συνολικού ύψους 98.000 ευρώ επιβλήθηκαν από στελέχη της ΔΙΜΕΑ μετά από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 18.713 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων.

Πιο αναλυτικά, στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), του υπουργείου Ανάπτυξης διενήργησαν έλεγχο στην Περιφέρεια Κρήτης, 7 με 9 Μαΐου, σε συνέχεια ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία το προηγούμενο διάστημα και μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 18.713 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 98.000 ευρώ, ενώ για τους παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας περί εμπορικών σημάτων τηρήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Έλεγχοι

Στο φόντο αυτό, μέσα στις επόμενες μέρες κι εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική “εκστρατεία” με ελέγχους.

Στις ελεγκτικές αυτές “επιχειρήσεις” αναμένεται, μάλιστα, να αξιοποιηθούν και όλα τα “έξυπνα” όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, από τα διασυνδεδεμένα tablets που φέρουν μαζί τους οι ελεγκτές και έχουν συνεχή επαφή με την εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣlive, που δίνει τη φορολογική εικόνα σε πραγματικό χρόνο, για κάθε επιχείρθση, μέχρι drones για εικόνες από απόσταση.

Παράλληλα, βέβαια, και οι παραδοσιακές συνταγές με επιτόπια επίσκεψη εφοριακών ως “μυστικών πελατών” αναμένεται να αξιοποιηθούν για την εποπτεία του επιπέδου συμμόρφωσης σε καταστήματα εστίασης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars κτλ.

Στο φόντο αυτό, με βάση πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΑΔΕ έχει καλέσει τους υπαλλήλους να δηλώσουν συμμετοχή στα ειδικά κλιμάκια που θα ενισχύουν το έργο των ΔΟΥ στις τουριστικές περιοχές.

Οι “καμπάνες”

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων, όπως μη έκδοση αποδείξεων και συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις ΦΠΑ, μη τήρησης των φορολογικών βιβλίων, ενεργοποιούνται άμεσα μέτρα αναστολής λειτουργίας. Συγκεκριμένα προβλέπονται:

  • 48 ώρες κλείσιμο, για μη έκδοση άνω των 10 αποδείξεων ή συναλλαγές χωρίς απόδειξη άνω των 500 ευρώ
  • 96 ώρες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων την ίδια ή επόμενη χρονιά
  • 10 ημέρες για πολλαπλές υποτροπές μέσα σε δύο φορολογικά έτη
  • Επιπλέον 10 ημέρες για παραβίαση σφραγισμένου καταστήματος

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στο μεταξύ, στο “μάτι” για πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπαίνουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων με διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και τα δεδομένα που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι ίδιες οι πλατφόρμες μίσθωσης, στο πλαίσιο του υφιστάμενου πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Έτσι, με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της από τις πλατφόρμες, όπως Airbnb, Booking και VRBO, αντιπαραβολή με τις σχετικές  δηλώσεις στην Εφορία, τις τράπεζες, αλλά και τα social media όπου και συχνές είναι οι διαφημίσεις, αλλά και χρήση ειδικών αλγορίθμων,  η ΑΑΔΕ επιχειρεί να “σκανάρει” μια αγορά που καλπάζει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αρχή, μόνο το 2024 απενεργοποιήθηκαν 12.107 καταχωρήσεις ακινήτων, καθώς διαπιστώθηκε απουσία ΑΜΑ ή αναγραφή μη έγκυρου αριθμού. Συνολικά, το ίδιο έτος υποβλήθηκαν 2.287.567 δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα δηλωμένα έσοδα να ανέρχονται στα 868,08 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ότι το 2023 η ΑΑΔΕ αποκάλυψε 593 φορολογούμενους με μη δηλωμένα έσοδα συνολικού ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα και φόρους. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ εντόπισε, περιπτώσεις όπου  φορολογούμενοι διέθεταν περισσότερα από τρία ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα