Αυτό το καλοκαίρι οι πλανήτες θα εξαφανιστούν από τον νυχτερινό ουρανό

Διαβάζεται σε 3'
Αυτό το καλοκαίρι οι πλανήτες θα εξαφανιστούν από τον νυχτερινό ουρανό
Οι πλανήτες δεν θα είναι ορατοί στο νυχτερινό ουρανό αυτό το καλοκαίρι. iStock

Φέτος θα ζήσουμε την εμπειρία ενός “ξηρού πλανητικού καλοκαιριού”, με τους πλανήτες να εξαφανίζονται. Τι θα συμβεί;

O σκοτεινός ουρανός θα γίνει πιο σκοτεινός αυτό το καλοκαίρι, με τους περισσότερους ορατούς πλανήτες να εξαφανίζονται, φαινόμενο που κάποιοι αστρονόμοι ονομάζουν “ξηρό πλανητικό καλοκαίρι”.

Συγκεκριμένα, ο Δίας θα είναι ορατός μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ο Άρης θα εμφανίζεται ως μια κοκκινωπή κουκκίδα, και η Αφροδίτη θα καλύπτεται από το λυκόφως ή την ατμοσφαιρική ομίχλη, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο Κρόνος θα μετατοπιστεί στον πρωινό ουρανό το καλοκαίρι, θα ανατέλλει πριν από την αυγή και αυτό θα τον κάνει “απρόσιτο” για παρατήρηση των βραδινών άστρων.

Όπως αναφέρει το Oregon Live το φαινόμενο οφείλεται στην τροχιακή μηχανική των πλανητών, που τους αναγκάζει να βυθίζονται σταδιακά κάτω από τον ορίζοντα ή να γίνονται λιγότερο ορατοί, καθώς ευθυγραμμίζονται πιο κοντά στον Ήλιο από την οπτική γωνία της Γης.

Αυτή η σπανιότητα θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως έως το 2026, καθώς οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις θα μεταβάλλονται σταδιακά.

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ

Με τους πλανήτες να απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τον βραδινό ουρανό, οι παρατηρητές των άστρων στην Ευρώπη θα επικεντρωθούν σε αντικείμενα του βαθέος ουρανού, όπως αστρικά σμήνη, νεφελώματα και γαλαξίες.

Ωστόσο, αυτά τα αντικείμενα απαιτούν πιο σκοτεινό ουρανό, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο μετά το σούρουπο -πιθανώς έως και 90 λεπτά- για βέλτιστες συνθήκες θέασης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το νότιο γεωγραφικό πλάτος της χώρας μας προσφέρει ένα πλεονέκτημα έναντι της βόρειας Ευρώπης, καθώς το λυκόφως είναι μικρότερο και το πραγματικό αστρονομικό σκοτάδι φτάνει νωρίτερα, συνήθως 60–90 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.

Η καλύτερη στιγμή για την ορατότητα των αστεριών είναι κατά τη διάρκεια των φάσεων της νέας Σελήνης (π.χ., 24 Ιουνίου, 26 Ιουλίου, 24 Αυγούστου), όταν ο ουρανός θα είναι πιο σκοτεινός. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προτείνουν να περιμένουμε τουλάχιστον 60-90 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου για να εξασθενίσει το λυκόφως.

Οι ειδικοί εξηγούν πως το “ξηρό πλανητικό καλοκαίρι” συμπίπτει με την αυξανόμενη φωτορύπανση, η οποία περιπλέκει περαιτέρω την παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων του βαθέος ουρανού.

Οι παρατηρητές των αστεριών θα πρέπει να αναζητήσουν τοποθεσίες με σκοτεινό ουρανό για να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία τους, καθώς η αστική φωτορύπανση μπορεί να κρύψει όλα εκτός από τα πιο λαμπρά αστέρια και τη Σελήνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα