Πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Συμφωνεί η Χαμάς
Διαβάζεται σε 7'
Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλώνει η Χαμάς, όπως μεταδίδουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
- 26 Μαΐου 2025 17:03
Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ για εκεχειρία στη Γάζα, όπως δήλωσε παλαιστινιακός αξιωματούχος κοντά στην ομάδα της Χαμάς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ενδεχόμενη λήξη του πολέμου.
Η νέα πρόταση, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, παραδόθηκε στη Χαμάς μέσω μεσολαβητών.
«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες, με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η πηγή.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, περιλαμβανομένων εκατοντάδων που εκτίουν ποινές φυλάκισης μεγάλων διαρκείας.
Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την εν λόγω εξέλιξη.
Η νέα πρόταση έρχεται καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και έρχεται μετά από πολυάριθμους γύρους ατελέσφερων διαπραγματεύσεων από τότε που κατέρρευσε η προηγούμενη δίμηνη εκεχειρία στα μέσα Μαρτίου.
Μια δεύτερη παλαιστινιακή πηγή, που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το Ισραήλ και η Χαμάς θα μελετήσουν την πρόταση και οι δύο πλευρές θα απαντήσουν στους μεσολαβητές».
Το Ισραήλ ανακάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα την διαπραγματευτική του ομάδα από τη Ντόχα «για διαβουλεύσεις».
Ελπίδα να τελειώσει η φρίκη;
Η τελευταία απόπειρα να τηρηθεί εκεχειρία στη Γάζα στέφθηκε… με απόλυτη αποτυχία τον περασμένο Μάρτιο. Το Ισραήλ πραγματοποίησε μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον πολιορκημένων και ανυπεράσπιστων αμάχων.
Ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 400 νεκρούς, οι τραυματίες άγγιξαν τους 700 και ο φόβος οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν, ήταν πιο υπαρκτός από ποτέ. Μόλις πριν μερικές ώρες, ακόμη ένας αεροπορικός βομβαρδισμός μέσα στη νύχτα, σόκαρε τον πλανήτη.
Το τελευταίο χτύπημα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ σε σχολείο της Γάζας που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο, άφησε πίσω του 36 νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.
Την ίδια στιγμή σοκ προκαλεί βίντεο από την επίθεση στο σχολείο, στο οποίο διακρίνεται ένα κοριτσάκι να περπατά ανάμεσα στις φλόγες, σαστισμένο, στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Συνολικά, μόνο σε μία νύχτα σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, ύστερα από άλλο ισραηλινό βομβαρδισμό νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε σπίτι στην Τζαμπάλια. Πολλοί εξ αυτών ήταν παιδιά και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Τα χτυπήματα “έπιασαν” κυριολεκτικά τους Παλαιστίνιους στον ύπνο, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει -για ακόμη μια φορά- ότι στόχευσε μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποίησαν το σχολείο για τις επιχειρήσεις τους.
Η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι προοπτικές μιας διαρκούς πολιορκίας εντείνουν τις συνέπειες αυτού του αδιέξοδου πολέμου, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την εκστρατεία του με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, παραβλέποντας τη διαρκώς αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Παρά την αναγκαιότητα της άμεσης βοήθειας, το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα διανομής, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η στρατιωτική κλιμάκωση και η καταστροφή της Γάζας
Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζουν να ακολουθούν μια στρατηγική που έχει εξελιχθεί σταδιακά από την αρχή της σύγκρουσης. Παρά την αρχική συμφωνία για εκεχειρία, το Ισραήλ έχει επιδιώξει να διατηρήσει την πίεση στην Γάζα, με στόχο την πλήρη κατάληψη και τον έλεγχο της περιοχής.
Η στρατηγική του Ισραήλ είναι σαφής: να εξαλείψει τη Χαμάς (όπως πολύ κυνικά έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές ο Νετανιάχου), καταστρέφοντας τις υποδομές της και να αποκαταστήσει τον έλεγχο της περιοχής, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια της χώρας του και αποτρέποντας την απειλή των επιθέσεων. Οι πράξεις του όμως, αποδεικνύουν ότι ο στόχος ίσως είναι πολύ βαθύτερος.
Η επιστροφή των ομήρων από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση επισημαίνει ότι, ενώ ορισμένοι από τους ομήρους έχουν επιστραφεί, το υπόλοιπο 1/3 παραμένει στα χέρια της Χαμάς, και η τύχη τους παραμένει αβέβαιη. Σύμφωνα με αναφορές, μόνο το 1/3 των ομήρων πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση τους και αυξάνει τις πιέσεις για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και της στρατιωτικής δράσης.
Η κατάσταση στην περιοχή συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την ανεπαρκή βοήθεια που φτάνει στους Παλαιστίνιους. Η κατάσταση του πληθυσμού στη Γάζα είναι δραματική: οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, ιατρική φροντίδα και βασικά αγαθά, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει τον αποκλεισμό της περιοχής για πάνω από δύο μήνες.
Η απαγόρευση της εισόδου τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, με τον πληθυσμό να βρίσκεται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Η καταστροφή των υποδομών, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σχολείων και των δικτύων ύδρευσης, έχει κάνει αδύνατη τη ζωή των Παλαιστινίων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις συνθήκες αυτές.
Επιπλέον, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η υφιστάμενη βοήθεια που παρέχεται δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, και το υπάρχον σύστημα διανομής δεν φτάνει για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες. Αυτός ο αποκλεισμός έχει επίσης προκαλέσει εκρήξεις διαμαρτυριών από διεθνείς οργανισμούς, καθώς η πολιορκία της Γάζας και η απομόνωση του πληθυσμού συνεχώς οδηγούν σε νέα κύματα ανθρωπιστικής καταστροφής.