Ποιος κυβερνά αυτόν τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Διαβάζεται σε 5'
Την τακτική του “ανήξερου Μητσοτάκη” καταγγέλλει η προοδευτική αντιπολίτευση μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού σε “διαχρονικές παθογένειες”, ενώ δύο υπουργοί του κατηγορούνται για απιστία.
- 01 Ιουλίου 2025 06:07
Το αφήγημα του «ανήξερου πρωθυπουργού» επιστρατεύει η κυβέρνηση, λειτουργώντας αμήχανα απέναντι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια «συνταγή» που αξιοποιεί για πολλοστή φορά μετά τις υποκλοπές, τα Τέμπη και άλλα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα επιτελεία των περισσότερων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο, αποτιμώντας τις μέχρι τώρα κινήσεις τους. Αυτά ενώ τη «μπαγκέτα» των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης έχει -αντικειμενικά- το ΠΑΣΟΚ που την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτει πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Κοινός τόπος στις προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύο στόχους: Ο πρώτος είναι να «ξεκολλήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις ευθύνες των υπουργών του όπως καταγράφονται από την δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που βρίσκεται στη Βουλή. Ο δεύτερος να «διαχύσει» τις ευθύνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε γενικευμένες έννοιες όπως οι «χρόνιες παθογένειες» και τα «διαχρονικά προβλήματα».
Ως ενδεικτική των παραπάνω η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τη φράση του Κ.Μητσοτάκη στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, όπου ανέφερε πως «δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει»!
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Την εικόνα του «αναμορφωτή πρωθυπουργού που δεν ήξερε» επιδίωξε να αποδομήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη αντιμετώπισε μάλλον σκωπτικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Επισήμανε πως ο πρωθυπουργός είχε την ίδια ρητορεία, την ίδια πολιτική αντιμετώπιση και στις υποκλοπές. «Δεν ήξερε, κάποιοι άλλοι δίπλα του τα έκαναν, δεν είχε καμία ευθύνη».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ίδια την δικογραφία λέγοντας πως «ένας από τους έξι τόμους της δικογραφίας αφορά αυτά που έχει πει ο κ. Βάρρας». Θυμίζοντας πως ο διωγμένος επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ βρέθηκε «στο Μαξίμου από το 2020 και μετά. Δεν ενημέρωσε ο κ. Βάρρας τον Πρωθυπουργό για το πάρτι του ΟΠΕΚΕΠΕ που ήταν μέσα στα πόδια του; Άλλαξαν έξι διοικητές ΟΠΕΚΕΠΕ επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και πέντε υπουργοί. Δεν έδειξε το ενδιαφέρον να ρωτήσει: “μα τι γίνεται εκεί μέσα;”»
Η πρόταση για προανακριτική
Αναφορικά με την πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Με μεγάλη ευθύνη θα αξιολογηθούν τα πραγματικά στοιχεία και το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε με σαφήνεια ακριβώς τις πρωτοβουλίες μας».
Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στο να μπορέσει να καταθέσει την πρόταση για προανακριτική την ερχόμενη εβδομάδα. Για την κατάρτισή της εργάζεται μία πολυάνθρωπη ομάδα, της οποίας την εποπτεία έχει ο νομικός Χρήστος Κακλαμάνης, ενώ την συγκέντρωση επεξεργασίας και στοιχείων έχει αναλάβει ομάδα στελεχών και βουλευτών με νομικές γνώσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Παύλος Χρηστίδης και ο Δημήτρης Μπιαγκής.
Ένας από τους λόγους που απαιτείται περισσότερος χρόνος είναι και ο τρόπος που έχει διατεθεί στους βουλευτές το υλικό. Θυμίζουμε ότι έχουν δικαίωμα να το διαβάσουν αποκλειστικά βουλευτές στην αίθουσα 168 της Βουλής. Δίχως να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αντιγράφων. Έτσι παρουσιάζονται πρόσθετες δυσκολίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει και το κατηγορητήριο στο οποίο τελικά θα καταλήξει το ΠΑΣΟΚ. Δεδομένο – από τα στοιχεία της δικογραφίας – πρέπει να θεωρείται το ότι θα προταθεί το αδίκημα της απιστίας. Όμως, οι χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που μίλησε για «ένα κύκλωμα με τη σφραγίδα του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας» που «δεν στήθηκε μόνο του. Είχε πολιτική κάλυψη και κεντρική καθοδήγηση» εγείρουν υποψίες για το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης». Πάντως -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν τίθεται θέμα συμπερίληψης στο κατηγορητήριο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά μόνον των δύο υπουργών που αναφέρονται.
Η υπόλοιπη αντιπολίτευση
Χθες ο Σωκράτης Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών είναι αναγκαία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέτυχε απλά, αλλά έστησε ένα πελατειακό κράτος διαφθοράς με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους».
Παράλληλα, σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται πως «τα στοιχεία της δικογραφίας εμφανίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στενούς συνεργάτες υπουργών και βουλευτών να εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στη διαδικασία διασπάθισης των επιδοτήσεων σε βάρος των τίμιων αγροτών, στα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις, με άμεσο πολιτικό όφελος για τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ίδιος κάνει τον ανήξερο. Δεν πείθει κανέναν πια. Γνώριζε τι συνέβαινε και έχει την απόλυτη ευθύνη».
Υπέρ της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης έχουν ταχθεί τόσο το ΚΚΕ όσο και η Νέα Αριστερά.