Δημοψήφισμα 2015: Ποιος φοβάται τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών;

Διαβάζεται σε 3'
Δημοψήφισμα 2015: Ποιος φοβάται τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών;
ΕUROKINISSI

Τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 δεν δόθηκαν τελικά στη δημοσιότητα μετά από απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα. Τι ακριβώς προβλέπεται για την περίπτωση.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν ακριβώς 10 χρόνια από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2015, η συζήτηση για το αν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που έλαβε χώρα μετά το (εκκωφαντικό) αποτέλεσμα της 5ης Ιουλίου καλά κρατεί.

Στο σχετικό αίτημα (προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας) προχώρησε ο τότε Πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας άμεσα, αρνήθηκε το αίτημα επικαλούμενος το απόρρητο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας τόνισε χαρακτηριστικά: “Τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, γι’ αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου, αλλά παραμένουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας”.

Τι ισχύει

Το NEWS 24/7 συνομίλησε με δύο νομικές πηγές υψηλού κύρους και μεγάλης πείρας. Αμφότεροι τόνισαν ότι αφού το όργανο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι άτυπο δεν υπάρχει ρύθμιση (ούτε στο Σύνταγμα ούτε σε κάποιο άλλο νομικό κείμενο) που να προβλέπει απόρρητο.

Η απόφαση, άρα, εξαρτάται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν προκειμένω τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο ίδιος κρίνει επίσης ποια από τα πρακτικά (και αν) συνιστούν μη δημοσιοποιήσιμο εθνικό απόρρητο και ποια όχι καθώς δεν υπόκειται σε απόρρητο το σύνολο των πρακτικών.

Ο κ. Τασούλας ενεργεί απολύτως σύννομα αφού έτσι και αλλιώς δεν δεσμεύεται από κάποια ρύθμιση. Ωστόσο, η απόφαση μπορεί να εμπεριέχει και υποκειμενικά χαρακτηριστικά. Με άλλο λόγια, πρόκειται για μία απόφαση πολιτική.

Η περίπτωση βέβαια του 2015 είναι ιδιάζουσα. Πρόκειται σαφώς για τις πιο κρίσιμες στιγμές που βίωσε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά και η απόφαση να συναφθεί τελικά το 3ο μνημόνιο είχε προφανέστατα πολύ μεγάλη σημασία.

Τούτων δοθέντων και ενώ έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια, ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει τι ακριβώς υποστήριξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη συνεδρίαση και με ποια επιχειρήματα.

Για την ιστορία, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο πήραν μέρος ο Αλέξης Τσίπρας (Πρωθυπουργός, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ), ο Πάνος Καμμένος (Υπουργός Αμυνας, Πρόεδρος ΑΝΕΛ), ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), Φώφη Γεννηματά (Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ) και ο Σταύρος Θεοδωράκης (Πρόεδρος στο Ποτάμι).

Τρεις από αυτούς (Τσίπρας, Κουτσούμπας, Θεοδωράκης) συμφωνούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου του 2015. Το ΚΚΕ άλλωστε εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες που έλεγε ακριβώς αυτό. Ο,τι συμφωνεί να δοθούν -άμεσα- τα πρακτικά στη δημοσιότητα.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα