Έρχονται “κόφτες” σε “πρακτικές ΟΠΕΚΕΠΕ” στις επιδοτήσεις ενοικίων
Διαβάζεται σε 4'
Αποκλεισμό από την επιδότηση ενοικίου προβλέπει με διάταξη το ΥΠΕΘΟ εάν η ΑΑΔΕ διαπιστώσει ανακρίβειες, στις δηλώσεις του μισθωτή.
- 02 Ιουλίου 2025 07:37
Να αποφύγει “φαινόμενα ΟΠΕΚΕΠΕ” στη διαδικασία επιδοματικών ενισχύσεων για τα ενοίκια επιδιώκει η κυβέρνηση με ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις ενοικιαστών που δηλώνουν ανακριβή στοιχεία σχετικά με τη μίσθωση κύριας ή φοιτητικής κατοικίας, το ΥΠΕΘΟ προβλέπει, με σχετική διάταξη, αποκλεισμό από την επιδότηση ενοικίου, που μπορεί να φτάσει, ετησίως, έως και τα 800 ευρώ, για διάστημα τριών ετών και επιστροφή του συνόλου του ποσού εντόκως.
Το μέτρο, καθώς μάλιστα από το φθινόπωρο ξεκινούν και οι επιδοτήσεις, έχει ισχύ από φέτος. Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ ήδη έχει τη δυνατότητα, με διασταυρώσεις με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, να εξετάσει εάν υπάρχουν και πού ενεργές μισθώσεις και βέβαια να καταγράψει και το πραγματικό ύψος του καταβληθέντος ενοικίου.
Έτσι και η Αρχή, από την πλευρά της, στήνει “αναχώματα” για την αποτροπή φαινομένων καταχρήσεων των επιδοτήσεων ενοικίου.
Μάλιστα, σε περίπτωση που η ΑΑΔΕ διαπιστώσει ανακρίβειες, στις δηλώσεις του μισθωτή, που είναι επιλέξιμος για επιδότηση, τότε, μπαίνει σε διαδικασία εκκίνησης η επιστροφή των καταβληθέντων επνισχύσεων. Μάλιστα τα ποσά αυτά θα επιστραφούν εντόκως προσαυξημένα με επιτόκιο 8,76% ετησίως. Πρόκειται για το ίδιο επιτόκιο που επιβαρύνει όλες τις εκπρόθεσμες πληρωμές προς το Δημόσιο. Επιπλέον, ο δικαιούχος που θα βρεθεί να έχει λάβει αχρεωστήτως την ενίσχυση αποκλείεται από κάθε νέα χορήγηση για τρία χρόνια.
Οι επιδοτήσεις
Σημειώνεται ότι η επιδότηση καταβάλλεται εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Για την κύρια κατοικία, το ποσό ανέρχεται έως τα 800 ευρώ ετησίως, με επιπλέον 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 948.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους που νοικιάζουν κύρια ή φοιτητική κατοικία και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 28.000 ευρώ για τον έγγαμο ενώ το όριο αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Παράλληλα, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.
Η επιδότηση υπολογίζεται ως το 1/12 του ετήσιου ενοικίου, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ για την κύρια κατοικία και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αν υπάρχει και φοιτητική κατοικία, το συνολικό ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει έως 1.700 ευρώ. Η πρώτη καταβολή της επιδότησης θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς να χρειάζεται νέα αίτηση από τους δικαιούχους. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ενίσχυση πάντως είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τις 15 Ιουλίου η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης στη φορολογική του προηγουμένου έτους του μισθωτή. Ακόμη και για όσους δεν προλάβουν αυτή την ημερομηνία (15/7/2025) έχει ήδη προβλεφθεί η χρονική ευχέρεια να το κάνουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή δήλωσης τροποποιητική πληροφοριακού χαρακτήρα δεν έχει πρόστιμο.