Γιατί ελέγχθηκε η φωτιά στη Βουρβουρού, αλλά όχι εκείνη στην Ιεράπετρα

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί ελέγχθηκε η φωτιά στη Βουρβουρού, αλλά όχι εκείνη στην Ιεράπετρα
EUROKINISSI

Η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME διευκρίνισε τη διαφορά μεταξύ των δυο διαφορετικών πυρκαγιών που είχε η Ελλάδα την ίδια ημέρα, στη Βουρβουρού και την Ιεράπετρα.

Την Τρίτη εκδηλώθηκαν δυο πυρκαγιές. Η κάθε μία παρουσίασε πολύ διαφορετική συμπεριφορά. Άρα χρειαζόταν διαφορετική αντιμετώπιση.

Έσπευσαν όλες οι δυνάμεις της πυρόσβεσης που έδιναν μάχες με κίνδυνο της ζωής τους, αφότου ξέφυγαν οι φωτιές και όπως πάντα τις κυνηγούσαμε -αντί να τις σβήνουμε.

Η γνώση για όσα πρέπει να γίνουν σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει, αλλά εξακολουθεί να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν. Έτσι, και φέτος εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους “θεούς” των μποφόρ και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να μην καταστραφούν τα πάντα στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Είναι γνωστό πως σε αυτήν τη χώρα -που καίγεται κάθε καλοκαίρι- δεν υπάρχει πλάνο για το τι πρέπει να γίνει, εάν ξεφύγει μια φωτιά.

Σχετικό Άρθρο

Τι έγινε στη Βουρβουρού

Η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο διευκρίνισε τη διαφορετικότητα των δυο πυρκαγιών που ήταν παράλληλα σε εξέλιξη.

«Στη Βουρβουρού της Σιθωνίας η εκδήλωση της πυρκαγιάς έλαβε χώρα σε μια περιοχή με πλούσια και ιδιαίτερα ξερή βλάστηση.

Η θερμότητα που παρήγαγε η φωτιά ήταν αρκετά έντονη, ώστε να ξεπεράσει τη “δύναμη” των ασθενών ανέμων που έπνεαν, οδηγώντας στην ανάπτυξη μιας ρηχής και σχεδόν κατακόρυφης επαγωγικής στήλης (βλ. αριστερά στην εικόνα).

Οι πυρκαγιές που παρουσιάζουν αυτή την “εικόνα” χαρακτηρίζονται ως πυροεπαγωγικές.

Η εξάπλωση τους καθορίζεται από τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που δημιουργεί η έντονη καύση της βλάστησης ή πιο απλά, από τον καιρό που οι ίδιες δημιουργούν.

«Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζουν δυναμική και συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά, χαρακτηριζόμενη από αιφνίδιες αλλαγές στην κατεύθυνση της κίνησης τους και την ένταση τους».

Η διαφορά στις πυρκαγιές σε Βουρβουρού και Ιεράπετρα. FLAME

Τι έγινε στην Ιεράπετρα

Ενώ η φωτιά στη Βουρβουρού ήταν σε εξέλιξη, ξέσπασε άλλη στην Ιεράπετρα, στο Λασίθι της Κρήτης, με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME να διευκρινίζει ότι «οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές» από τη φωτιά στη Βουρβουρού.

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και ενώ έπνεαν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι. Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια που ξεπερνούσε τη “δύναμη” της θερμότητας που εκλυόταν από την καύση, με αποτέλεσμα η φωτιά να καθοδηγείται απόλυτα από τον άνεμο και τον καπνό να εκτείνεται σχεδόν παράλληλα με το έδαφος (δεξιά στην εικόνα).

Οι πυρκαγιές που παρουσιάζουν αυτή την “εικόνα” χαρακτηρίζονται ως καθοδηγούμενες από τον άνεμο. Αν και η εξάπλωση τους είναι περισσότερο προβλέψιμη, μπορούν να κινούνται εξαιρετικά γρήγορα, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις σε μικρούς χρόνους», δημιουργώντας πολλές διάσπαρτες εστίες που δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 46 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα και 10 ελικόπτερα.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζουν πως η συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ δύο “δυνάμεων”: της “δύναμης” της φωτιάς (πόσο έντονη είναι η καύση) και της “δύναμης” του ανέμου».

«Όταν η “δύναμη” της φωτιάς υπερισχύει, η πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της καιρό (πυροεπαγωγικές πυρκαγιές). Αντίθετα, όταν η “δύναμη” του ανέμου υπερισχύει, η πυρκαγιά καθοδηγείται από τον άνεμο (καθοδηγούμενες από τον άνεμο πυρκαγιές)».

Αυτό σημαίνει επίσης, ότι ο “κίνδυνος πυρκαγιάς” δεν είναι ένας απλός αριθμός.

Καθώς ο ίδιος αριθμός μπορεί να οδηγήσει σε πυροεπαγωγική πυρκαγιά στην μία περιοχή και σε καθοδηγούμενη από τον άνεμο πυρκαγιά σε μια άλλη περιοχή, είναι σημαντικό να λαμβάνονται πάντα υπόψη, σε πραγματικό χρόνο, οι ιδιαίτερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες και οι συνθήκες της βλάστησης».

Κάτι που εξακολουθούμε να μην κάνουμε στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα