Εφορία: Αγώνας δρόμου για εισπράξεις “κόκκινων οφειλών” – Το “500άρι” εκατ. του Μαΐου και οι ρυθμίσεις
Διαβάζεται σε 5'
Μειώνεται ο αριθμός των οφειλετών στην εφορία ,με την αξιοποίηση ρυθμίσεων, αν και αυξημένα ήταν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία τον Μάιο του 2025.
- 05 Ιουλίου 2025 07:10
Νέα “φέσια” ύψους 548 εκατ. ευρώ προς την εφορία προστέθηκαν το Μάιο προς την εφορία τον Μάιο του 2025 κι έτσι, αθροιστικά. το συνολικό ποσό των “κόκκινων χρεών” το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου έφτασαν στα 3,74 δισ. ευρώ. Πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν φτάσει τα 3,43 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Tax Administration Monitor της ΑΑΔΕ αν εξαιρεθούν όλες οι άλλες κατηγορίες (πρόστιμα, τέλη κλπ) τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο για τους φόρους που δημιουργήθηκαν στο πεντάμηνο, έφτασαν τα 3,51 δισ. ευρώ όταν την ίδια περίοδο πέρσι είχαν φτάσει τα 3,05 δισ. ευρώ. Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση 15,08% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Τα στοιχεία Μαΐου
Αναλυτικά το Μάιο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 548 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 533 εκατ. ευρώ, σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 2,81%.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το 97% του νέου ληξιπρόθεσμου προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:
Οι εισπράξεις στο 5μήνο
Τον Μάιο οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου για τις φορολογικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 251 εκατ. ευρώ, όταν τον Μάιο του 2024 είχαν φτάσει τα 266 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται, δηλαδή, μείωση κατά 5,64%.
Το 95,29% προέρχεται από τις κάτωθι κατηγορίες:
Όμως, στο πεντάμηνο οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου (εκτός 10 ΜΦΚ) έφτασαν τα 1,07 δισ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024 έφτασαν τα 1,03 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4%.
Στα 84,43 δισ. ευρώ το πραγματικό ληξιπρόθεσμο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς την ΑΑΔΕ έφτασε στα τέλη Μαΐου τα 110,784 δισ. ευρώ με τα περίπου 26,35 δισ. ευρώ να χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης. Έτσι, το λεγόμενο πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα περίπου 84,43 δισ. ευρώ.
Στα τέλη Μαΐου ο αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στα 4.039.334 φυσικά και νομικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,02% (4.039.334 πλήθος οφειλετών τον Μάιο του 2025 έναντι 4.253.031 το 2024).
Αυξάνεται η εισπραξιμότητα των παλαιών οφειλών
Την ίδια στιγμή αυξάνεται η εισπραξιμότητα των παλαιών οφειλών με τα στοιχεία να δείχνουν εισπράξεις 1,58 δισ. στο πεντάμηνο αυξημένες κατά 7,73% σε σχέση με τις εισπράξεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2024.
Ρυθμίσεις
Σημειώνεται ότι μέσα από πάγιες ρυθμίσεις σε έως 24 δόσεις μπορούν διασφαλίσουν μια ροή πληρωμών οι φορολογούμενοι από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΔΠΑ. Επίσης, σε έως 48 δόσεις μπορούν να πληρώσουν οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από την εφορία με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, ωστόσο το ποσό της μηνιαίας δόσης, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις και 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.
Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης ενώ οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν μια δόση επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% και η δόση αυτή πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, να πληρώσει δύο δόσεις μαζί.
Η ρύθμιση χάνεται στις εξής περιπτώσεις.
- Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
- Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,
- Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους
- Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους,
- Έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό που έχει απομείνει.