Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ εκτελέσεων για εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά
Διαβάζεται σε 3'
Σχεδόν 600 άτομα εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία την τελευταία δεκαετία για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Τι καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
- 08 Ιουλίου 2025 14:21
Η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει έναν “τρομακτικό” αριθμό εκτελέσεων για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, την τελευταία δεκαετία, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν ξένους υπηκόους, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Συγκεκριμένα, σχεδόν 600 άτομα έχουν εκτελεστεί τα τελευταία δέκα χρόνια για τέτοιου είδους εγκλήματα, με τα τρία τέταρτα των εκτελεσθέντων να είναι υπήκοοι ξένων χωρών, όπως το Πακιστάν, η Συρία, η Υεμένη, η Νιγηρία και η Αίγυπτος.
Μετά από μια προσωρινή αναστολή των εκτελέσεων για εγκλήματα ναρκωτικών μεταξύ 2021 και 2022, οι εκτελέσεις σημείωσαν ραγδαία αύξηση, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με 122 εκτελέσεις το 2024 και 118 μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα.
Με ελάχιστη διεθνή εποπτεία για ό,τι η Αμνηστία χαρακτηρίζει ως “παραδειγματικά άδικες δίκες” και μια “ψυχρή αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή”, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι ο αριθμός των εκτελέσεων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Η Ντάνα Αχμέντ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: “Γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικά τρομακτικής τάσης, με ξένους υπηκόους να εκτελούνται με έναν ανησυχητικό ρυθμό για εγκλήματα που δεν θα έπρεπε ποτέ να επισύρουν τη θανατική ποινή. Η πειθώ των κρατών να καταδικάσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας ήταν πάντα δύσκολη, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Με τις συνεχείς συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η διεθνής εποπτεία έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο”.
Η Αμνηστία ανέφερε ότι εντόπισε ξένους υπηκόους που είχαν “εξαπατηθεί και εκμεταλλευτεί” αφού παρασύρθηκαν στο εμπόριο ναρκωτικών ενώ μετανάστευαν για εργασία, με απολαβές που δεν άξιζαν τον κίνδυνο της θανατικής ποινής για το έγκλημά τους. Επισήμανε την υπόθεση επτά Αιθιόπων και ενός Σομαλού που βρίσκονται σήμερα στο έδρανο των εκτελέσεων και κατηγορούνται για διακίνηση 153 κιλών κάνναβης, που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 3,8 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη μαρτυρία των ανδρών στα δικαστικά έγγραφα, στρατολογήθηκαν με την υπόσχεση ενός “ασήμαντου ποσού 267 δολαρίων ανά άτομο”.
Η έκθεση αναφέρει για ορισμένους ξένους υπηκόους που κινδυνεύουν με εκτέλεση, έλλειψη πρόσβασης σε νομικούς εκπροσώπους, ανεπαρκή προξενική υποστήριξη και καμία πρόσβαση σε ικανοποιητική διερμηνεία.
Τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις που καταγράφηκαν από την Αμνηστία περιλαμβάνουν άτομα που ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων ή άλλης κακοποίησης κατά την προφυλάκιση για την αποκόμιση ομολογιών. Πολλοί επίσης δεν ήξεραν την κατάσταση των εφέσεών τους ή πότε θα πραγματοποιηθεί η εκτέλεσή τους. Μερικοί ενημερώθηκαν μόλις μια μέρα πριν από τη θανατική ποινή.
Η Κριστίν Μπέκερλε, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: “Η θανατική ποινή είναι η πιο ακραία, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να ασκήσουν άμεση πίεση στις αρχές να σταματήσουν την εκτέλεση και να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”
Οι σαουδαραβικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχόλια.