Ο Τραμπ αποδοκιμάζει τον Πούτιν για πρώτη φορά από το 2016 και ενισχύει την Ουκρανία
Διαβάζεται σε 4'
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τον αριθμό των πυραύλων “ελάχιστο”.
- 09 Ιουλίου 2025 10:49
Μια ξεκάθαρη στροφή στην προσέγγισή του απέναντι στη Ρωσία και στην Ουκρανία πραγματοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας δημοσίως την απογοήτευσή του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνοντας την επανεκκίνηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αναστολή αποστολής πυρομαχικών από το Πεντάγωνο, λόγω ανησυχιών για την επάρκεια των αμερικανικών αποθεμάτων.
«Ακούμε πολλές ανοησίες από τον Πούτιν, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια. Είναι ευγενικός μαζί μας όλη την ώρα, αλλά αυτό αποδεικνύεται χωρίς νόημα», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.
Τα σχόλια του Τραμπ προς τον Πούτιν χαρακτηρίστηκαν από αρκετούς παρατηρητές ως τα πιο σκληρά που έχει εκφράσει δημόσια για τον Ρώσο πρόεδρο από την πρώτη του εκλογή το 2016.
Η δήλωσή του ότι «όλη αυτή η ευγένεια αποδεικνύεται χωρίς κανένα νόημα» σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αλλαγή τόνου, μετά από χρόνια κατά τα οποία απέφευγε να επικρίνει τον Πούτιν, ακόμη και στις πιο τεταμένες στιγμές των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα στείλουν άμεσα 10 πυραύλους Patriot στην Ουκρανία, αριθμός μικρότερος από τους 30 που είχαν αρχικά εγκριθεί πριν η αποστολή σταματήσει στα σύνορα Πολωνίας–Ουκρανίας. Η απόφαση, που συνοδεύτηκε από υπόσχεση για επιπλέον δίαυλους προμήθειας, προκάλεσε συγκρατημένη ανακούφιση στο Κίεβο.
«Πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν. Δέχονται πολύ σκληρά χτυπήματα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν μέσα σε αυτό το χάος», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η αποστολή είχε «παγώσει» προσωρινά ώστε να γίνει επανεκτίμηση των αποθεμάτων του Πενταγώνου. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιος διέταξε την παύση, ενώ ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σχετικά, λέγοντας: «Δεν ξέρω. Γιατί δεν μου λέτε;».
Η ενόχληση από τον Πούτιν και η στροφή προς τον Ζελένσκι
Η σταδιακή αποστασιοποίηση του Τραμπ από τον Πούτιν φαίνεται να ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά την αποτυχημένη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών στις 3 Ιουλίου, η οποία «δεν έφερε καμία πρόοδο», όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι σχέσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι εμφανίζονται πιο σταθερές. Ο Τραμπ φέρεται να έχει πειστεί να υπογράψει συμφωνία για δημιουργία κοινών ταμείων με την Ουκρανία, στα οποία θα περιλαμβάνονται τα σπάνια ορυκτά της χώρας, χωρίς όμως να υπόσχεται ρητή στρατιωτική προστασία. Η σύσφιξη των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε και με τη «θετικότερη μέχρι σήμερα τηλεφωνική συνομιλία», σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
Η αναστολή της βοήθειας προς την Ουκρανία προκάλεσε ανησυχία τόσο στο Κίεβο όσο και στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με πηγές, το Πεντάγωνο έχει στη διάθεσή του μόλις το 25% των Patriot που απαιτούνται για τις στρατηγικές του ανάγκες, καθώς μεγάλο μέρος των αποθεμάτων εξαντλήθηκε σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, στρατιωτικοί σχεδιαστές μετέφεραν συστοιχίες Patriot από τη Νότια Κορέα στον Περσικό Κόλπο, προετοιμαζόμενοι για πιθανές απειλές μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά ιρανικών εγκαταστάσεων. Η ανάγκη για θωράκιση αμερικανικών βάσεων στην περιοχή έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση της διαθεσιμότητας για εξωτερικές αποστολές.
Η αρχική παρτίδα προς την Ουκρανία, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Πολωνία, περιλαμβάνει 30 πυραύλους Patriot, 142 πυραύλους Hellfire για μαχητικά F-16 και 8.500 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών – ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο ημέρες μάχης στα μέτωπα.
Συγκρατημένη αποδοχή στο Κίεβο
Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Στρατηγικής Βιομηχανίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Τραμπ, λέγοντας πως το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι «η πρόθεση για συνέχιση της υποστήριξης». Παράλληλα, παραδέχτηκε πως οι 10 Patriot είναι «ελάχιστοι» και καλύπτουν το πολύ μία μεγάλη νυχτερινή επίθεση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την αλλαγή πολιτικής και υπογράμμισε την ανάγκη για «σταθερότητα και προβλεψιμότητα» στην παροχή όπλων, κυρίως συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Η αρχική παύση της βοήθειας προκάλεσε αντιδράσεις σε Κογκρέσο και Υπουργείο Εξωτερικών. Η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε:
«Το Πεντάγωνο αποδυναμώνει την ουκρανική άμυνα, ενώ η Ρωσία βομβαρδίζει πόλεις κάθε βράδυ με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Είμαι ικανοποιημένη που ο Τραμπ φαίνεται να αλλάζει πορεία. Η συνέχιση της βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για να αναγκαστεί ο Πούτιν να διαπραγματευτεί».
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε πως χρειάζεται χρόνο για να διευκρινίσει «ποια όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία», κατηγορώντας την Ευρώπη πως «φουσκώνει» το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό.