Μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης ζήλεψε τη “δόξα” του Τραμπ

Διαβάζεται σε 9'
Μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης ζήλεψε τη “δόξα” του Τραμπ
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Το Μαξίμου προσπερνά την κριτική Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι η αναστολή αιτήσεων ασύλου είναι σύννομη και αναγκαία “για το καλό των πολιτών” και καλύπτει Πλεύρη, που θέλει να μειώσει το φαγητό στους μετανάστες.

Μοντέλο Τραμπ ακολουθεί ξεκάθαρα πλέον η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, υποδαυλίζοντας τα πιο ταπεινά ανθρωποφάγα ένστικτα του δεξιού ακροατήριου της Νέας Δημοκρατίας, μετά το φιάσκο με τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Την τροπολογία για αναστολή των αιτήσεων ασύλου για τους μετανάστες μέσω Λιβύης, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέθεσε ήδη στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, αποδόμησε άλλωστε από συνταγματικής άποψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξήγησε ειδικότερα πως η κυβέρνηση “ξεχειλώνει” το Σύνταγμα, καθώς η τροπολογία επικαλείται το άρθρο 15 του ΕΣΔΑ, αντίστοιχο με το άρθρο 46 του Συντάγματος για την κατάσταση πολιορκίας (στρατιωτικός νόμος)

Η κριτική του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και είναι ένα στέλεχος με ευρεία αποδοχή στο κεντρογενές σημιτικό ακροατήριο, που ενδιαφέρει το Μαξίμου, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Αλλά το Μαξίμου αυτή τη στιγμή αγωνιά κυρίως για διαρροές προς τα δεξιά.

“Αναγκαία και σύννομη” η τροπολογία, απαντά το Μαξίμου σε Βενιζέλο

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε τη σφοδρή κριτική Βενιζέλου “επιστημονική ανάλυση, σεβαστή στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας” και επιδόθηκε σε νομικές ακροβασίες.

“Εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Απλά, επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, με μια συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση και την αξιοποίηση – επίκληση σειράς αποφάσεων, δηλαδή νομολογίας, που τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη θέση μας, νομική θέση”, είπε ο κ.Μαρινάκης.

“Είναι, κατ’ αναλογία, η ίδια ακριβώς τεκμηρίωση και νομική ανάλυση που ακολουθήθηκε σε μια αντίστοιχη -όχι ίδια, γιατί είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά -μεταναστευτική κρίση πριν από πέντε χρόνια, τον Μάρτιο του 2020 και η αντιμετώπιση, τότε, της κρίσης αυτής και σε νομικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν απολύτως επιτυχημένη”, πρόσθεσε.

“Είναι μια αναγκαία, απολύτως σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επικαλέστηκε δε την έκθεση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου.

“Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου, αλλά είναι και ένα κράτος το οποίο βάζει, πάντοτε σεβόμενο τους νόμους, πάνω από όλα τους πολίτες, τα συμφέροντα της χώρας. Αυτή τη στιγμή η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μία έκτακτη κατάσταση, σε μία νέα κρίση την οποία δεν προκάλεσε, αλλά είχε υποχρέωση να την αντιμετωπίσει. Και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, πάντοτε -το ξαναλέω- εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις”, κατέληξε ο κ.Μαρινάκης.

Κάλυψη σε Πλεύρη

Κάλυψε δε απολύτως τον κ. Πλεύρη, ο οποίος σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα απείλησε να χρησιμοποιήσει και το μενού φαγητού στις δομές μεταναστών ως… μέσο αποτροπής. 

“Ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακό αυτήν τη στιγμή. Από το παξιμάδι μέχρι το να έχεις 3 επιλογές γεύματος, 4 φορές κρέας και 1 ψάρι δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο”, δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης, ο οποιος δεν κρύβει εδώ και χρόνια ότι πολιτικό του πρότυπο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε μια συνολική παρουσίαση της κατάστασης, η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και νομίζω ότι η παρουσίαση αυτή στέκεται απέναντι από μια υποκριτική στάση πολλών άλλων πολιτικών δυνάμεων και κάποιων δημοσιολογούντων στη χώρα και δυστυχώς και κάποιων εκτός Ελλάδος”, σχολίασε καταρχήν, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Πλεύρη, ο κ.Μαρινάκης.

“Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δέχεται ένα κύμα, το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει εάν δεν πάρει έκτακτες αποφάσεις. Η φράση- κλειδί της πολιτικής μας, πρέπει να είναι «να σταματήσουμε να είμαστε «ελκυστικοί» για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα». Αυτό, είναι κεφαλαιώδες για εμάς. Είναι μια πολιτική την οποία θα την ακολουθήσουμε, με έμφαση σε κάθε γράμμα αυτής της φράσης και σε κάθε σημείο στίξης της ανάλυσής της, για να είμαστε σαφείς”, συνέχισε.

“Δεν είναι ακροδεξιά πολιτική”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρώτη μεγάλη αλλαγή με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα είναι ότι: “Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, καμία απολύτως. Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρει ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή.” 

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι: “Αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε αυστηρή πολιτική, ούτε σκληρή πολιτική. Είναι δίκαιη πολιτική, αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας. Και εγώ θα πω και άργησε αυτή η λογική, γιατί είμαστε η κυβέρνηση που αντίστοιχες κρίσεις τις αντιμετωπίσαμε.

Το δεύτερο, το οποίο αλλάζει, είπε ο κ.Μαρινάκης, “είναι ότι κάποια προνόμια τα οποία δίδονταν σε έναν πρόσφυγα εξετάζει ο υπουργός να μη δίνονται. Και δεν αναφέρεται στο ότι δεν θα έχουν την προβλεπόμενη από το νόμο κάλυψη τροφής. Αλίμονο. Για παράδειγμα, κάποια επιδόματα στέγης.” 

Υποστήριξε ότι αυτά τα επιδόματα είναι αντικίνητρα για την εύρεση εργασίας. “Πρέπει να διαχωρίζουμε το νόμιμο πρόσφυγα, με τον παράνομο μετανάστη. Ο παράνομος μετανάστης το λέει η λέξη, είναι παράνομος. Άρα ο παράνομος πρέπει να τιμωρείται από το νόμο. Δεν είναι νόμιμος. Είναι παράνομος”, δήλωσε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μετανάστες έρχονται γιατί τρώνε καλά στις δομές

Ως προς το ζήτημα της σίτισης, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι: “Δεν είπε κανείς, ούτε ο υπουργός, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πρέπει να σιτίζονται ή να έχουν τις αυτονόητες παροχές που έχει ένας άνθρωπος, είτε κρατείται είτε όχι, αλλά σίγουρα θα επανεξετάσει το ζήτημα του κόστους, γιατί συγκριτικά με άλλες υπηρεσίες σίτισης, τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να ήταν αυξημένο λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών.” 

Είπε μάλιστα ότι: “Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχομένως να πληρώνονται παραπάνω χρήματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αυτό που λέμε ως έκφραση pull factor για κάποιον να έρθει.” 

Βεβαίως είναι προφανές σε κάθε άνθρωπο με ελάχιστη λογική, ότι οι μετανάστες από το Σουδάν φεύγουν γιατί γίνεται ένας εμφύλιος στη χώρα τους και ο ευκολότερος δρόμος για την Ευρώπη είναι μέσω ανατολικής Λιβύης και εν συνεχεία μέσω της κοντινότερης ακτής στην Ελλάδα. Και όχι γιατί μάθανε ότι στις δομές στην Ελλάδα θα τρώνε κρέας και ψάρι, όπως περίπου φάνηκε να θεωρεί ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο η κυβέρνηση θέλει με τέτοιες κινήσεις να ικανοποιήσει μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία έχει υιοθετήσει τις ακροδεξιές θεωρίες πως οι μετανάστες επιβαρύνουν τους Έλληνες, ασχέτως εάν οι δομές χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, είναι “ανθρωπιστές του πληκτρολογίου”

Το Μαξίμου χαϊδεύει μάλιστα ειδικότερα εκείνους τους κατοίκους της Κρήτης, που δεν αντιμετωπίζουν διόλου φιλόξενα τους μετανάστες (σε αντίθεση με τους τουρίστες) και δεν θέλουν μόνιμες δομές στο νησί, τις οποίες πάντως εκ των πραγμάτων θα δρομολογήσει τώρα η κυβέρνηση.

“Κανένας δεν είναι λιγότερο ανθρωπιστής από κάποιον άλλον και σε αυτή τη χώρα και στην Ευρώπη. Απλά κάποιοι θεωρώ ότι είναι «υποκριτικά ανθρωπιστές» και είναι «ανθρωπιστές από τον καναπέ ή από το πληκτρολόγιο»”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

“Γιατί αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς. Τη στιγμή που υπάρχουν κάτοικοι συγκεκριμένων δήμων στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια ήταν στο Αιγαίο, τώρα είναι στην Κρήτη, οι οποίοι ασφυκτιούν και νιώθουν μια απελπιστική κατάσταση, η οποία είναι μη διαχειρίσιμη και αντίστοιχα υπάρχουν και πολλοί αυτοδιοικητικοί σε αυτή την κατάσταση”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Η πολιτική, λοιπόν, ασκείται στο πεδίο και επί πραγματικών δεδομένων. Εμείς δεν είμαστε, λοιπόν, μια κυβέρνηση διατεθειμένη να παρασυρθούμε από ιδεοληψίες και αστήρικτες θεωρίες. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις κείμενες διατάξεις. Δεν είμαστε η κυβέρνηση ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδομένης, ούτε η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί μας, που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες αυτής της χώρας.” 

“Δεν απέλασε η Λιβύη τον Πλεύρη”

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την αναστολή αιτήσεων ασύλου δεν παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και καμία διεθνή συνθήκη. “Είναι μία έκτακτη κατάσταση όπως πριν από πέντε χρόνια και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα” δήλωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και τα σχόλια περί “απέλασης Πλεύρη” από τη Λίβυη. Έκανε λόγο για ένα αφήγημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, “που πήγε στον κουβά” όπως είπε, επικαλούμενος ότι ήταν μία πρωτοφανής κίνηση ενός μέρους ενός διαιρεμένου κράτους κατά του Ευρωπαίου επιτρόπου. Επικαλέστηκε επίσης ότι από την πλευρά Χαφτάρ ξεκαθαρίστηκε ότι η “πόρτα” στην ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό δεν ήταν μία κίνηση που στόχευε ή συσχετιζόταν με τη χώρα μας.

Δήλωσε δε ότι:Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε και με δύο πλευρές στη Λιβύη, γιατί μία διάσταση της κρίσης είναι το να είναι ανοιχτές οι διπλωματικές δίοδοι και με τις δύο πλευρές”. 

Τσάμπα πήγαν οι φρεγάτες

Ήρθε όμως σε εμφανή αμηχανία όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα της αποστολής δύο φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και εάν τελικά υπήρχε κάποιος σχεδιασμός και συγκεκριμένη στόχευση ή εάν επρόκειτο για μία κίνηση με επικοινωνιακή καθαρά λογική.

“Δεν είπε κανείς ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έλυνε το πρόβλημα από μόνη της. Λειτουργούν όλα αθροιστικά. Το εάν προσέφερε θα κριθεί στο τελικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή έχει αξία όχι μόνο ουσιαστική, αλλά από όλες τις απόψεις. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κρίση. Το ταμείο θα το κάνουμε όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική της πρώην υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη για την σκλήρυνση της πολιτικής στο μεταναστευτικό και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την προσπάθεια να καταστεί συνομιλητής της Αθήνας εξαρχής ο Χαφτάρ.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα