Κύμα καταδίκης για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Αλμπανέζε, που μίλησε για γενοκτονία στη Γάζα
Διαβάζεται σε 4'
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ στην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε λόγω της κριτικής που ασκεί στο Ισραήλ
- 10 Ιουλίου 2025 18:29
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμωρήσουν όσους ασκούν κριτική στον 21 μηνών πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η Αλμπανέζε είναι ειδική εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, μία από δεκάδες ειδικούς που έχουν διοριστεί από το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προκειμένου να συντάσσουν αναφορές για ειδικά παγκόσμια θέματα.
Ασκεί επί μακρόν κριτική στη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους και αυτόν τον μήνα δημοσιοποίησε έκθεση κατηγορώντας τουλάχιστον 60 εταιρίες, περιλαμβανομένων ορισμένων των ΗΠΑ, ότι στηρίζουν τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Η Αλμπανέζε, δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της άμεσης παύσης της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ, που του παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ ακολουθεί την αποτυχημένη εκστρατεία πίεσης των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, με στόχο την απομάκρυνσή της από τη θέση της.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως το όνομα της Αλμπανέζε θα προστεθεί στον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για εργασία που παρακινεί σε παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζουν, διώξεις Ισραηλινών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Διεθνής υποστήριξη στην Αλμπανέζε – “Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έχω να κάνω”
Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν σήμερα σε υποστήριξη της πλέον υψηλόβαθμης ειδικού του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει.
“Ακόμη και όταν διαφωνούν σφόδρα, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να εμπλέκονται ουσιαστικά και εποικοδομητικά, αντί να καταφεύγουν σε τιμωρητικά μέτρα“, είπε.
Ο Γιεργκ Λόμπερ, ο Ελβετός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε πως λυπάται για τις κυρώσεις, και κάλεσε τις χώρες μέλη “να αποφεύγουν ενέργειες εκφοβισμού και αντιποίνων” σε βάρος ειδικών του σώματος.
“Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έχω να κάνω”, δήλωσε σήμερα η Φραντσέσκα Αλμπανέζε ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα.
Η Μαριάνα Κατζάροβα, ειδική εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, εξέφρασε ανησυχία ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
“Είναι εντελώς απαράδεκτο και ανοίγει τις πύλες για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να κάνει το ίδιο”, δήλωσε στο Ρόιτερς. “Είναι μια επίθεση στο σύστημα του ΟΗΕ ως σύνολο. Τα κράτη μέλη πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να το καταγγείλουν”.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Ένα άλλο δικαστήριο, το Διεθνές Δικαστήριο, εξετάζει μια υπόθεση που έχει φέρει ενώπιόν του η Νότια Αφρική η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προκειμένου να διαλύσουν τους κανόνες και τους θεσμούς στους οποίους στηρίζονται επιζώντες σοβαρών παραβιάσεων”, δήλωσε η Λιζ Έμερσον από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Κένεθ Ροθ αποκάλεσε τις κυρώσεις των ΗΠΑ απόπειρα να “αποτρέψουν τη δίωξη των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας στη Γάζα”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλοτε ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει αποδεσμευθεί από αυτό υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διατεινόμενες ότι είναι προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ.