Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ “βλέπει” τη Γάζα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης
Διαβάζεται σε 4'
Ο πρώην Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ, χαρακτήρισε την προτεινόμενη “ανθρωπιστική πόλη” στη Γάζα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης.
- 14 Ιουλίου 2025 19:44
Μια σχεδιαζόμενη “ανθρωπιστική πόλη” στη Γάζα, που προορίζεται να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, θα ήταν ένα “στρατόπεδο συγκέντρωσης”, προειδοποίησε ο πρώην Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ.
Ο Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε δώσει εντολή στον στρατό να προχωρήσει με τα σχέδια για τη ζώνη, η οποία θα περιλαμβάνει τελικά όλο τον πληθυσμό της Γάζας. Η περιοχή θα κατασκευαστεί πάνω στα ερείπια της πόλης Ράφα στην νότια Γάζα, και μόλις οι Παλαιστίνιοι εισέλθουν στη ζώνη, δεν θα τους επιτρέπεται να φύγουν. Ο Κατς δεσμεύτηκε επίσης να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
«Είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Συγγνώμη», δήλωσε ο Όλμερτ στην εφημερίδα Guardian την Κυριακή. «Αν οι Παλαιστίνιοι μεταφερθούν στην νέα “ανθρωπιστική πόλη”, τότε μπορείς να πεις ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας εθνοκαθαρτικής διαδικασίας».
Απαντώντας στα σχόλια του Όλμερτ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού τον χαρακτήρισε «καταδικασμένο εγκληματία που ντροπιάζει το Ισραήλ». Σε δήλωσή του, το γραφείο ανέφερε: «Εκκενώνουμε πολίτες. Η Χαμάς τους μπλοκάρει. Αυτός το αποκαλεί έγκλημα πολέμου;» Ο Όλμερτ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή το 2017 μετά την έκτιση 16 μηνών για κατηγορίες διαφθοράς.
Ο Όλμερτ έχει επικρίνει στο παρελθόν τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Τον Μάιο, δήλωσε ότι δεν μπορούσε πλέον να υπερασπιστεί το Ισραήλ από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
«Τι είναι αν όχι έγκλημα πολέμου;» αναρωτήθηκε ρητορικά σε συνέντευξή του στο CNN. Δήλωσε ότι ο Νετανιάχου, και τα μέλη της κυβέρνησής του από την άκρα δεξιά «διαπράττουν ενέργειες που δεν μπορούν να ερμηνευτούν με άλλον τρόπο».
Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης.
Τα τελευταία σχόλια του Όλμερτ, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009, πηγαίνουν πολύ πιο πέρα στην κριτική προς τις προθέσεις της χώρας στη Γάζα, ειδικά από τη στιγμή που συγκρίσεις με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης θεωρούνται σχεδόν αδιανόητες στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο Όλμερτ δήλωσε ότι ήταν η «αναπόφευκτη ερμηνεία» των σχεδίων αυτών.
«Όταν χτίζουν ένα στρατόπεδο όπου (σκοπεύουν) να “καθαρίσουν” πάνω από το μισό της Γάζας, τότε η αναπόφευκτη κατανόηση της στρατηγικής αυτής (είναι ότι) δεν είναι για να σώσουν τους Παλαιστίνιους. Είναι για να τους εκδιώξουν, να τους πιέσουν και να τους πετάξουν μακριά», δήλωσε ο Όλμερτ στην Guardian.
Τα σχέδια του Κατς για την «ανθρωπιστική πόλη» συζητήθηκαν σε μια συνάντηση με τον Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα. Ωστόσο, μετά από αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι η κατασκευή της ζώνης θα απαιτούσε μήνες και δισεκατομμύρια δολάρια, η πηγή δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ζήτησε να μειωθεί ο χρόνος υλοποίησης και το κόστος της δημιουργίας της.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, καταδίκασε τα σχέδια ως μια προσπάθεια του Νετανιάχου να επιτρέψει στους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του να «χαλούν τα πάντα με ακραίες φαντασιώσεις απλώς για να διατηρήσει την κυβέρνηση». Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λαπίντ κάλεσε να «τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστραφούν οι όμηροι».
Ο Μιχαήλ Σφάρντ, Ισραηλινός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι το σχέδιο του Κατς ισοδυναμεί με τον αναγκαστικό εκτοπισμό ενός πληθυσμού προετοιμάζοντας την εκδίωξή τους. Και οι δύο ενέργειες αποτελούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο Σφάρντ.
«Αν γίνουν σε μεγάλη κλίμακα -σε ολόκληρες κοινότητες- μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Σφάρντ, απορρίπτοντας την άποψη ότι οποιαδήποτε αναχώρηση από τη Γάζα μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική.