ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξεταστική για τα μάτια του Βορίδη

Διαβάζεται σε 6'
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξεταστική για τα μάτια του Βορίδη
SOOC

Η κυβέρνηση γυρνάει το χρόνο της συζήτησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω στο 1998 για να αποφύγει την οργή του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη. Το παρασκήνιο και το χρονοδιάγραμμα της εξεταστικής

Σε μία προσπάθεια να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση και να ξεφύγει από την προανακριτική για Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τη δική της πρόταση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά από το 1998 μέχρι σήμερα. 

Την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καλώντας την αντιπολίτευση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

Γιατί όμως ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου είχε επικρατήσει η άποψη περί κατάθεσης πρότασης για προανακριτική από τη ΝΔ, με ελαφριές βέβαια κατηγορίες για Βορίδη- Αυγενάκη, τελικά ο πρωθυπουργός κατέληξε στην επιλογή της εξεταστικής;

Όπως έλεγαν στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι από τη μελέτη της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προκύπτουν στοιχεία ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς.

Το παρασκήνιο της απόφασης για εξεταστική

Στο Μαξίμου συνυπολόγισαν πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ότι στις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφεται σοβαρή ζημιά για την κυβέρνηση της ΝΔ από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, απεναντίας είναι παγιωμένη η αντίληψη -ειδικά στα αστικά κέντρα- ότι όλα τα κόμματα εξουσίας κάνουν τα ίδια.

Επομένως μία εξεταστική στη λογική “μαζί τα φάγαμε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ” εκτιμάται ότι δεν θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη -και βασικά από τους ψηφοφόρους της ΝΔ- ως απόπειρα συγκάλυψης.

Έλαβαν όμως επίσης υπόψη τους το γεγονός ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπήρχε κλίμα κατά μίας ακόμη προανακριτικής. “Δεν θα κάνουμε κάθε λίγο και λιγάκι αυτή τη δουλειά”, φέρονται να έλεγαν γαλάζιοι βουλευτές.

Βέβαια δεν επικρατεί ενθουσιασμός ούτε στην προοπτική της εξεταστικής και το Μαξίμου θα δυσκολευθεί να βρει πρόθυμους βουλευτές μετά το άδειασμα από τον κ.Μητσοτάκη στα μέλη της προηγούμενης εξεταστικής για τα Τέμπη. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εξηγήσει πως ενώ ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη στον Alpha στις 29 Ιανουαρίου δήλωνε ότι οι εξεταστικές δεν παράγουν έργο, τώρα η ΝΔ προτείνει μία ακόμη εξεταστική.

Το Μαξίμου φοβήθηκε τον Βορίδη

Ο κύριος όμως παράγοντας που ανάγκασε το Μαξίμου να επιλέξει τη λύση μίας εξεταστικής σε βάθος χρόνου ήταν η στάση των δύο πρώην υπουργών: Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν επαφές με Βορίδη- Αυγενάκη προκειμένου να αποδεχθούν μία προανακριτική, έστω και όχι με “μοντέλο Τριαντόπουλου” αλλά κανονική διαδικασία, ωστόσο φαίνεται πως δεν απέδωσαν.

Ιδίως ο κ. Βορίδης ήταν σύμφωνα με πληροφορείς κατηγορηματικός. Διαμήνυσε ειδικότερα στο Μαξίμου πως θα αποδεχθεί προανακριτική μόνο εάν αυτή περιελάμβανε σαφή στοιχεία ενοχής του. Κάτι που προφανώς δεν μπορούσε να γίνει, ειδικά από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχεδιάζει νέο κόμμα, έχει αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με το πρώην πρωτοπαλίκαρο του.

Επομένως για το φόβο του κ.Βορίδη, η κυβέρνηση επέλεξε να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 1998 με μία εξεταστική διάχυσης ευθυνών. Αξιοποίησε και το γεγονός ότι, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε να καταθέσει την προαναγγελθείσα πρόταση του για προανακριτική σε βάρος των Βορίδη – Αυγενάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ. “Ήταν λάθος του κ.Ανδρουλάκη που δεν την κατέθεσε άμεσα” εκτιμούσαν στην κυβέρνηση. Ενώ είναι σαφές ότι με την εξεταστική σε βάθος χρόνου, η ΝΔ θα επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο κυρίως το ΠΑΣΟΚ και βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εσωκομματικές μάχες από το παρελθόν με το βλέμμα στο δεξιό μέλλον

Τίθεται πάντως το ερώτημα, εφόσον η διερεύνηση ξεκινήσει από το 1998, εάν το Μαξίμου θα τα βάλει και με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, από το οποίο έχει αντλήσει στελέχη και στο οποίο στοχεύει και σε επίπεδο ψηφοφόρων. Αλλά και εάν το Μαξίμου θα επιτεθεί και στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, όπως επιθυμούν κάποιοι (κυρίως πασοκογενείς) στο κυβερνητικό επιτελείο, που θεωρούν ότι υπάρχει καραμανλική ανοχή στις επιθετικές κινήσεις Σαμαρά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά την εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ η ΝΔ θα φροντίσει να υπενθυμίσει ότι η περίφημη “τεχνική λύση” που επέτρεψε σε κτηνοτρόφους να δηλώνουν βοσκοτόπια σε άλλες περιφέρειες, είχε πέσει στο τραπέζι για πρώτη φορά το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν τότε ο Γιώργος Καρασμάνης, ωστόσο γαλάζια στελέχη ήδη αποδίδουν την πατρότητα της ιδέας στον “πράσινο”, τότε γραμματέα του υπουργείου, Μόσχο Κορασίδη, ο οποίος όπως τονίζουν από την κυβέρνηση είναι σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλακη για τα αγροτικά.

Η ΝΔ πάντως δεν πρόκειται να καταδικάσει την “τεχνική λύση” αυτή καθαυτή, αλλά να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι… ξεχείλωσε την αναγκαία αυτή επιλογή. Κάτι που δεν απαντά όμως στο ερώτημα τι έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Δυο παγίδες στο δρόμο για την εξεταστική

Η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ενδεχομένως σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη. Ανάλογα με το πότε θα κατατεθεί η γαλάζια πρόταση, αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, η ψηφοφορία για εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, το αργότερο αρχές Αυγούστου.

Η εξεταστική θα αρχίσει ως εκ τούτου τις εργασίες της από Σεπτέμβριο. Υπάρχουν όμως δυο παγίδες στο δρόμο που ανοίγει με την εξεταστική.

Στην ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική υπάρχει καταρχήν ο κίνδυνος διαρροών από γαλάζιους βουλευτές, που μουρμουρίζουν ότι θα χρεωθεί συνολικά το κυβερνών κόμμα το “σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ”. Φαίνεται όμως ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία. Καθώς και η “απειλή” ότι εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι “μπετόν αρμέ” στους 155 θα τεθεί ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και άρα προσφυγής σε εκλογές, τις οποίες τρέμουν οι βουλευτές που φοβούνται για την επανεκλογή τους.

Το δεύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το Μαξίμου είναι όπως αναφέρθηκε να βρεθούν βουλευτές της ΝΔ που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην εξεταστική, μετά το πρωθυπουργικό άδειασμα στα μέλη της εξεταστικής για τα Τέμπη. Αλλά δεδομένου ότι οι εργασίες της εξεταστικής πάνε για φθινόπωρο, εκτιμάται ότι θα βρεθούν πρόθυμοι, με το δέλεαρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση στον επόμενο (και τελευταίο πριν τις κάλπες) ανασχηματισμό.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα