Σχέδιο παραγραφής “βλέπει” η αντιπολίτευση στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Διαβάζεται σε 5'
Κίνδυνος για απαλοιφή ποινικών ευθυνών των Βορίδη – Αυγενάκη μετά τις 6 Οκτωβρίου σύμφωνα με την εκτίμηση των περισσότερων κομμάτων.
- 15 Ιουλίου 2025 06:05
Στην πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή στον ΟΠΕΚΕΠΕ η αντιπολίτευση δεν βλέπει απλά έναν πολιτικό ελιγμό. Αντιθέτως περιγράφει ένα προαποφασισμένο σχέδιο παραγραφής των ποινικών ευθυνών για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Δυναμική αντίδραση
Με αυτό ως δεδομένο αρχικά το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καθορίζουν αναλόγως την στάση τους. Πράγμα που προδιαθέτει για καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης, αλλά ακόμη και πιο δυναμικές αντιδράσεις όταν το αίτημα για Εξεταστική θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Είναι ενδεικτικό πως κανένα από τα επιτελεία των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καταγγελίας και αποχώρησης από την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή που – όπως διαφαίνεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό – θα γίνει είτε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, είτε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Δηλαδή στα… «μπάνια του λαού», προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικός αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης. Όπως και να υπάρξει η μικρότερη δυνατή προβολή μιας εικόνας που θα δείχνει την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας μόνη στην Βουλή να αποφασίζει την «αθώωση» δύο υπουργών της που σε άλλη περίπτωση θα αντιμετώπισαν κατηγορίες σχετιζόμενες με το αδίκημα της «απιστίας».
Παραγραφή
Όσον αφορά την εκτίμηση περί παραγραφής ήδη έχει διατυπωθεί απόκόμματα της αντιπολίτευσης. «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη παραγραφή αδικημάτων στις 6 Οκτωβρίου» επισήμανε σε δήλωσή του ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ επίσης σημειώνει πως «εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής». Ανάλογη ανησυχία έχει εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Νέα Αριστερά.
Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη αναφορά του Κώστα Τσουκαλά, η προειδοποίηση περί παραγραφής δεν είναι… «στον αέρα». Ούτε προέρχεται από κάποια «αίσθηση» των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντίθετα η επισήμανση γίνεται στο κείμενο της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή. Μάλιστα ειδικά για τον Μάκη Βορίδη μνημονεύεται συγκεκριμένη ημερομηνία: Η 6η Οκτωβρίου, ημέρα που ξεκινά η νέα κοινοβουλευτική σύνοδος. Η παραγραφή του αδικήματος για τον έναν από τους δύο υπουργούς θα «συμπαρσύρει» – όπως εκτιμάται- και τον άλλο, δηλαδή τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Στην βάση αυτή η «καθησυχαστικές» αναφορές της κυβέρνησης περί αποσβεστικών προθεσμιών που δεν οδηγούν στην παραγραφή δεν ακούγονται καθόλου πειστικές. Αντιθέτως κυριαρχεί στην αντιπολίτευση η αποτίμηση περί ενός προαποφασισμένου σχεδιασμού.
Το ΠΑΣΟΚ
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στο αρχικό της σχέδιο για κατάθεση πρότασης Προανακριτικής Επιτροπής παρά τις εξελίξεις. Το κείμενο που θα καταθέσει έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πιθανότατα θα βρίσκεται στην διάθεση της Βουλής την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Οι κατηγορίες για τις οποίες θα ζητήσει τον έλεγχο θα αφορούν τα αδικήματα της συναυτουργίας σε απιστία. Τόσο για τον Μάκη Βορίδη όσο και τον Λευτέρη Αυγενάκη. Βασισμένο κυρίως στα όσα έχουν καταθέσει οι πρώην διοικητές του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας και Ευάγγελος Σημανδράκος.
Το σχετικό κείμενο βρίσκεται από σήμερα στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Πριν την κατάθεσή του αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη για τις τελευταίες παρατηρήσεις και «πινελιές».
Δηλώσεις
Ενδεικτικές των οργισμένων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ήταν και οι δηλώσεις των στελεχών.
Ο Κώστας Τσουκαλάς σημείωσε ότι «η πρόταση για εξεταστική επιτροπή και η άρνηση της προανακριτικής συνιστά πλυντήριο». Σκωπτικά ανέφερε πως «στους διαλόγους που υπάρχουν στη δικογραφία δεν μιλάει κανένας για χρόνιες στρεβλώσεις. Για συγκεκριμένα ονόματα υπουργών μιλάνε, ονόματα στελεχών, για Φραπέδες” για “Χασάπηδες”, οι οποίοι έχουν πολύ καθαρή κομματική ταυτότητα». Μίλησε για «την ύπαρξη ενός μηχανισμού, όπου ενημέρωνε κάποιους τι δεν έχει δηλωθεί, ήξεραν ότι δεν είναι δικό του και παρόλα αυτά το δήλωναν και ενθυλάκωναν παρανόμως τις επιδοτήσεις».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης θυμήθηκε «την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού «Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η εξεταστική για τα Τέμπη»». Αναρωτώμενος «με τι εχέγγυα προτείνεται η ίδια διαδικασία όταν υπάρχει δικογραφία στη Βουλή;»
Ξεκάθαρη θέση από το ΚΚΕ. Σημειώνει ότι «απ’ τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών».
Η Νέα Αριστερά σχολιάζει πως «όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας «εγκληματικής οργάνωσης» που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των «δομικών παθογενειών του κράτους»»