Δίκη Φιλιππίδη: Σήμερα η απόφαση επί της ενοχής
Διαβάζεται σε 5'
Η Ποινική Δικαιοσύνη πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα την απόφασή της επί την ένοχη ή μη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος ήδη «μετρά» μία καταδικαστική απόφαση σε βάρος του από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
- 15 Ιουλίου 2025 06:09
«Τίτλοι τέλους» στην πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενο για δύο απόπειρες βιασμού τον άλλοτε δημοφιλή ηθοποιό και σκηνοθέτη, Πέτρο Φιλιππίδη, αναμένεται να μπουν σήμερα, καθώς η Ποινική Δικαιοσύνη πρόκειται να εκφωνήσει την απόφασή της επί την ένοχη ή μη του ηθοποιού.
Επί οκτώ μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2024 – οπότε και ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία – μέχρι σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξέτασε μάρτυρες, έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες που σχετίζονται με τον Πέτρο Φιλιππίδη και με τις δύο γυναίκες, οι οποίες έχουν καταγγείλει πως τα έτη 2010 και 2014 αντίστοιχα, ο κατηγορούμενος τους επιτέθηκε και αποπειράθηκε να τις βιάσει. Σε μια δίκη γεμάτη αντεγκλήσεις τόσο ανάμεσα στους παράγοντες της δίκης όσο και μεταξύ των μαρτύρων, οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συνεχή σύγκρουση, με τον ίδιο τον κατηγορούμενο πολλές φορές να παίρνει τον λόγο για να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του γύρω από ένα γεγονός ή μία μαρτυρία.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της πολύμηνης διαδικασίας ήταν και οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα της έδρας που προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, οδηγώντας την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιω. Κλάπα να εκδώσει εγκύκλιο στην οποία μεταξύ άλλων τονιζόταν «η επιτακτική ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».
Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω των καθημερινών σχεδόν εντάσεων, το δικαστήριο κατάφερε εντός οκτώ μηνών, να εξετάσει δεκάδες μάρτυρες ανάμεσά τους και ανθρώπους του θεάτρου, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, η Εβελίνα Παπούλια, ο Σπύρος Μπιμπίλας που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και η Βάνα Μπάρμπα, ο Πέτρος Χαϊκάλης και ο Γιώργος Χριστοδούλου που βρέθηκαν στο βήμα ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Η απολογία
Δύο συνεδριάσεις χρειάστηκαν προκειμένου ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός να ολοκληρώσει την απολογία του, εμμένοντας περισσότερο στους κριτές του και σε όσους στράφηκαν εναντίον του στο πλαίσιο της ποινικής δικογραφίας, και λιγότερο στις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί για δύο απόπειρες βιασμού. Ο Πέτρος Φιλιππίδης με συνεχείς εκρήξεις, υποστήριξε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε συναίνεση από τις μετέπειτα καταγγέλουσες, εμμένοντας πως στο πλαίσιο του κινήματος #metoo δόθηκε η ευκαιρία κάποιοι να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την καταστροφή εκείνων που μέχρι τότε πρωτοστατούσαν στον χώρο.
Αναφέροντας ως ηθικό αυτουργό το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έκανε λόγο για «εμφύλιο στον χώρο του θεάτρου» που έβαλε στο στόχαστρο τον ίδιο αλλά και άλλους, όπως τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον Γιώργο Κιμούλη και τον Παύλο Χαϊκάλη. «Μιλάμε για εμφύλιο. Με χτυπάνε οι δικοί μου. Με χτυπάνε τα αδέλφια μου. Οι άνθρωποι που αγάπησα, που ερωτεύθηκα, που φάγαμε μαζί, που κοιταχτήκαμε στα μάτια» είπε ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε σε όσους κατέθεσαν σε βάρος του, χαρακτηρίζοντάς τους «θύματα», καθώς «αναγκάστηκαν να πουν κάτι άλλο από αυτό που έγινε. Από το σωματείο».
Η πρόταση για απαλλαγή
Έχει ήδη προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Ανδρέα Καραφλού, ο οποίος εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή του Πέτρου Φιλιππίδη λόγω «πλείστων αμφιβολιών» όπως είπε. Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος από την αρχή της διαδικασίας βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας των τοποθετήσεων και ερωτήσεων του, επί της ουσίας δεν δέχθηκε τα όσα κατήγγειλαν οι δύο γυναίκες κάνοντας λόγο για σωρεία αντιφάσεων. Και για τις δύο περιπτώσεις δε έχει υποστηρίξει πως – ακόμη και αν οι περιγραφές είναι αληθείς – αφορούν παραγεγραμμένες πράξεις, όπως προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, εξύβριση και παράνομη βία. «Όσα κατέθεσε η (σ.σ. πρώτη) καταγγέλουσα καταδεικνύουν μια έντονη ανάρμοστη, ανήθικη, αισχρή, κατακριτέα πίεση του κατηγορούμενου που να μπορούσαν να περιγραφούν μέσω παραγεγραμμένων αδικημάτων, όπως προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, εξύβριση, απειλή, παράνομη βία, απλή σωματική βλάβη» είχε τόνισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο Πέτρος Φιλιππίδης να είναι βιαστής: «Το κίνητρο των βιαστών είναι η εκδίκηση, όχι η ικανοποίηση. Οταν το θύμα αντιδρά ο βιαστής στοχεύει στη συνεχή δέσμευση του με όπλα, απειλές, συνεχή χτυπήματα, και όχι στην άφεση του. (…) Δεν συνηθίζεται ο βιαστής να κανονίζει επόμενη φορά με το θύμα και να έχει και ανταπόκριση. Αυτά συνάδουν περισσότερο σε προϋπάρχουσα ερωτική σχέση η οποία πρόσφατα διαρρήχθηκε. Το mondus operandi από τη νομολογία, έχει αλλά στοιχεία όπως ερημικές τοποθεσίες, χαστούκια, απειλές και άλλα».
Η πρωτόδικη καταδίκη
Ήδη ο Πέτρος Φιλιππίδης «μετρά» μία καταδικαστική απόφαση σε βάρος του από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Τον Φεβρουάριο του 2023 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον καταδίκασε για δύο πράξεις της απόπειρας βιασμού σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, ενώ τον αθώωσε για την τρίτη κατηγορία τους βιασμού, για την οποία δεν δικάζεται σε δεύτερο βαθμό.
Αν και με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν του αναγνωρίστηκε καμία ελαφρυντική περίσταση, στον κατηγορούμενο ηθοποιό χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση με αποτέλεσμα να παραμείνει ελεύθερος, με την επιβολή περιοριστικών όρων (εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής του μια φορά τον μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα).