Η πρόβα του ΟΠΕΚΕΠΕ και το δούλεμα της Κεραμέως

Διαβάζεται σε 4'

Όταν η υπουργός Εργασίας ακολουθεί το “να σε κάψω Γιάννη…” στα εργασιακά και η κυβέρνηση φτιάχνει συνταγή αντιμετώπισης σκανδάλων

Πρόβα

Αν υποθέσουμε πως όταν η κυβέρνηση υιοθέτησε το «μοντέλο Τριαντόπουλου» στα Τέμπη (στέλνοντάς τον σε δικαστικό συμβούλιο απευθείας) έκανε «πρόβα» για την περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ακολούθησε, τώρα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι να πούμε;

Ουσιαστικά η πρόταση για Εξεταστική οδηγεί σε παραγραφή τις εικαζόμενες ποινικές ευθύνες Αυγενάκη και Βορίδη. Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια θα κάνει εάν εμφανιστεί και καμία άλλη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Δεν το λέμε «στον αέρα» αυτό. Έχει «βουίξει ο τόπος» περί του ότι αναμένουμε δικογραφία για το Ταμείο Ανάπτυξης. Εδώ δεν μιλάμε για μπλέξιμο ενός «πρωτοκλασάτου» υπουργού όπως ο Βορίδης. Μιλάμε για πολλούς. Για την «αφρόκρεμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο μόνος που δεν ξέρει τίποτε επ’ αυτού (έτσι είπε στην Βουλή) είναι ο αρμόδιος για το Ταμείο Ανάπτυξης αναπληρωτής υπουργός, ο Νίκος Παπαθανάσης.

Τεκμηρίωση

Δεν μπορούμε όμως να έχουμε παράπονο. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την επιλογή της για Εξεταστική με ένα μεγάλο και επεξηγηματικό κείμενο. Όχι μια «ξερή» παράγραφο.

Εκεί μάθαμε αναλυτικά γιατί πρέπει να ερευνήσουμε το καθεστώς επιδοτήσεων τα τελευταία 28 χρόνια. Γιατί πρέπει να ελεγχθούν οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ίδια περίοδο. Γιατί ανέκυψε το θέμα της «τεχνικής λύσης» με τα ελληνικά βοσκοτόπια που είναι τόσο διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά.

Αυτό που δεν μάθαμε είναι πως ακριβώς η κυβέρνηση τεκμηριώνει έναν συγκεκριμένο ισχυρισμό που περιλαμβάνεται στο κείμενο: Αυτόν που λέει πως οι Βορίδης κι Αυγενάκης «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής».

Δηλαδή εκτός από την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για συγκεκριμένα αδικήματα τι άλλο μπορεί να χρειάζονται; Πως αλλιώς να το πει η Εισαγγελική Αρχή; Να το ζωγραφίσει;

Αντιφάσεις

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τα κίνητρα του υφυπουργού Εργασίας Κώστα Καραγκούνη, που χθες ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα εργατικά ατυχήματα.

Μεταξύ άλλων μίλησε για διευκόλυνση της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να πηγαίνει στα νησιά. Αν και λίγο αργά το θυμηθήκαν στην κυβέρνηση. Η σεζόν έχει αρχίσει με τις παραβιάσεις της εργατική νομοθεσίας να καταγγέλλονται κατά δεκάδες. Ανά ημέρα.

Επίσης μας είπε ότι θα διδάσκεται ΚΑΡΠΑ στους εργαζόμενους (τεχνική για να δίνονται οι πρώτες βοήθειες). Υποθέτουμε με δεδομένη την καθυστέρηση έλευσης νοσοκομειακού οχήματος λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και οχημάτων.

Όλα αυτά καλά. Μόνο που είναι λίγο αταίριαστα με το νομοσχέδιο για το 13ωρο εργασίας που φέρνει σύντομα (και κατακαλόκαιρο) στην Βουλή η Νίκη Κεραμέως. Εκτός πια αν στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι η εργασιακή καταπόνηση δεν σχετίζεται με την πιθανότητα εργατικού ατυχήματος…

Τι είναι αυτό;

Ακόμη το… συζητάμε, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, το θέμα του «αν υπάρχουν» πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015. Προφανώς το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιηθούν ακόμη απασχολεί.

Οκ. Δεν θέλει η κυβέρνηση να τα δώσει στην δημοσιότητα. Το καταλάβαμε. Είναι όμως ανάγκη να βγάλει τους πάντες «τρελους»; Ακόμη και ένας άσχετος με την πολιτική καταλαβαίνει ότι τηρήθηκαν πρακτικά σε μια τέτοια συνεδρίαση.

Σε διαφορετική περίπτωση …τι είναι αυτό που αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει ο Κώστας Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Τι είναι αυτό που ζήτησε να μην βγει αμέσως στην δημοσιότητα ο Σταύρος Θεοδωράκης; Τι είναι αυτό που ζητάει να βγει στην δημοσιότητα ο Δημήτρης Κουτσούμπας; Τι είναι ο ισχυρισμός του Προκόπη Παυλόπουλου (τότε ΠτΔ) πως πρακτικά τηρήθηκαν.

Τέλος τι είναι αυτό που έκαναν οι… πρακτικογράφοι που βρίσκονταν στην συνεδρίαση;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα