Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ ζητά την εκτέλεση του Σύρου προέδρου
Διαβάζεται σε 6'
Ως “μοναδική λύση” χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σύρου προέδρου, Αχμέντ αλ Σαράα, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Για εκεχειρία κάνουν λόγο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι Δρούζοι.
- 16 Ιουλίου 2025 18:03
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τις σαρωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στο κέντρο της Δαμασκού, στη Συρία, μετά τις συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της Συρίας, ανάμεσα σε Δρούζους και Βεδουίνους, και την επέμβαση κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που ακολούθησε.
Οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο κέντρο της Δαμασκού ανέρχονται πλέον στους τρεις, ενώ 34 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ο ακροδεξιός Ισραηλινός Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιτάμαρ Μπεν Γκβίρ, δήλωσε ότι η «μοναδική λύση» με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σαράα, «είναι να τον εξαλείψουμε».
«Οι φρικτές εικόνες από τη Συρία αποδεικνύουν ένα πράγμα: όποιος ήταν τζιχαντιστής, παραμένει τζιχαντιστής. Αυτοί που σκοτώνουν, ξυρίζουν τα μουστάκια, ταπεινώνουν και βιάζουν δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε μαζί τους», δήλωσε ο Γκβίρ στο X. «Η μοναδική λύση με τον Αλ-Τζαουλάνι είναι να τον εξαλείψουμε. Αγαπώ τους Δρούζους πολίτες του Κράτους του Ισραήλ και τους αγκαλιάζω θερμά, και τους λέω: πρέπει να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού».
Στο μεταξύ, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι ορισμένοι στρατιώτες στη Γάζα «προετοιμάζονται να αναπτυχθούν στα βόρεια σύνορά μας με τη Συρία», σύμφωνα με το Al Jazeera, ενώ ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του Ισραήλ, Όρι Γκόρντιν, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δρουν αποφασιστικά» στην περιοχή της Σουέιντα. «Αυξάνουμε την πίεση και τον ρυθμό των επιθέσεων. Πραγματοποιήσαμε επίσης επιθέσεις στη Δαμασκό και θα συνεχίσουμε να πλήττουμε όλη τη νότια Συρία», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Συρίας και οι Δρούζοι κάνουν λόγο για εκεχειρία
Από την άλλη, τόσο το Συριακό υπουργείο Εσωτερικών όσο και οι Δρούζοι, κάνουν λόγο για επίτευξη εκεχειρίας στη Σουέιντα.
Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ανακοίνωσε ότι “επιτεύχθηκε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Σουέιντα και για την ανάπτυξη φραγμάτων ασφαλείας στην πόλη”.
Ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων, Σέιχ Γιουσέφ Τζαρμπού, δήλωσε επίσης, όπως μεταδίδει το Al Jazeera ότι έχει επιτευχθεί μια νέα συμφωνία εκεχειρίας, η οποία θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Πραγματοποίησε μάλιστα την ανακοίνωση μέσω βίντεο, που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μια πρώτη εκεχειρία που κηρύχθηκε την Τρίτη δεν είχε αποτέλεσμα. Η βία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων από την Κυριακή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νωρίτερα σήμερα, η συριακή προεδρία δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τους δράστες των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη Σουέιντα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κατηγορούνται για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες των Δρούζων.
Σε ανακοίνωση, η προεδρία “καταδικάζει με έντονο τρόπο αυτές τις ειδεχθείς πράξεις” και δηλώνει ότι “δεσμεύεται πλήρως να διερευνήσει όλα τα εν λόγω περιστατικά και να τιμωρήσει όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτά”.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας στη Σουέιντα
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας δημοσίευσε μια δήλωση μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία ανακοινώνει, μεταξύ άλλων:
- Συμφωνία για άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και δέσμευση όλων των πλευρών για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Σουέιντα.
- Δημιουργία επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους του κράτους και θρησκευτικούς ηγέτες για την εποπτεία της εφαρμογής της εκεχειρίας.
- Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη σημείων ελέγχου ασφαλείας και αστυνομίας με τη συμμετοχή προσωπικού αστυνομίας από τη Σουέιντα.
- Χρήση αξιωματικών και προσωπικού από τη Σουέιντα για την ανάληψη ηγετικών και εκτελεστικών καθηκόντων.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στη βία που έχει ξεσπάσει στη Σουέιντα, πόλη της νότιας Συρίας που κατοικείται ως επί το πλείστον από Δρούζους, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 248 νεκρούς.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 69 Δρούζοι μαχητές και 40 άμαχοι Δρούζοι σκοτώθηκαν, “27 μεταξύ αυτών εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες” από μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.
Επίσης, 165 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 18 Βεδουίνοι μαχητές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, όπως και 10 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας σε ισραηλινά πλήγματα.
Σε τι αποσκοπεί το Ισραήλ με τις επιθέσεις του στη Συρία
Το Ισραήλ βρήκε έφορο έδαφος με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ για να επεκτείνει την επιρροή του στη νότια Συρία. Η εμπλοκή του Ισραήλ καθοδηγείται από δύο βασικούς λόγους.
Το Ισραήλ βλέπει το κενό εξουσίας στη νότια Συρία ως ενδεχόμενη απειλή, σύμφωνα με το The Conversation. Θεωρεί πως κινδυνεύει από τη δημιουργία αντιισραηλινών πολιτοφυλακών που θα εγκατασταθούν κοντά στα βόρεια σύνορά του.
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Οι IDF δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει στρατιωτική απειλή στη νότια Συρία και θα δράσουν εναντίον αυτής.»
Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τις συριακές δυνάμεις νότια της Δαμασκού, ανέφερε: «Δρούμε για να αποτρέψουμε το συριακό καθεστώς από το να βλάψει τους Δρούζους και για να εξασφαλίσουμε την αποστρατικοποίηση της περιοχής που βρίσκεται δίπλα στα σύνορά μας με τη Συρία.»
Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες επιθέσεις κατά της συριακής στρατιωτικής υποδομής, στοχεύοντας βάσεις, αεροσκάφη, άρματα μάχης και βαριά οπλισμό.
Αυτές οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στο να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη στρατιωτικής ικανότητας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ από την πλευρά της Συρίας.
Ο δεύτερος λόγος συναντάται στην στήριξη του Ισραήλ σε μια ομοσπονδιακή Συρία. Το Ισραήλ υποστηρίζει δύο βασικές μειονότητες ως συμμάχους του στη Συρία — τους Κούρδους στο βόρειοανατολικό τμήμα και τους Δρούζους στο νότο — και προσβλέπει σε ένα μοντέλο ομοσπονδιακής διακυβέρνησης.
Μια κατακερματισμένη Συρία, διαιρεμένη σε φυλετικές και θρησκευτικές γραμμές, θεωρείται από ορισμένους Ισραηλινούς πολιτικούς ως τρόπος διατήρησης της ισραηλινής κυριαρχίας στην περιοχή.
Και αποτελεί κομμάτι αυτού που Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ξανά και ξανά ως «Νέα Μέση Ανατολή». Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντον Σαάρ, πρόσφατα εξέφρασε αυτή τη στρατηγική, δηλώνοντας: «Ένα ενιαίο συριακό κράτος με αποτελεσματικό έλεγχο και κυριαρχία σε όλη την επικράτειά του είναι μη ρεαλιστικό.»
Άρα για το Ισραήλ, ο συμφέρον δρόμος προς τα εμπρός είναι η αυτονομία για τις διάφορες μειονότητες στη Συρία εντός ενός ομοσπονδιακού πλαισίου. Χωρίς να υπολογίζει το (ανθρώπινο) κόστος.