Αποκάλυψη Guardian: Η ΕΕ πουλά εξαρτήματα για βόμβες που χτυπούν τη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Αποκάλυψη Guardian: Η ΕΕ πουλά εξαρτήματα για βόμβες που χτυπούν τη Γάζα
Palestinians inspect the rubble of the Al-Aimawi family's home, destroyed by Israeli airstrikes in Al-Zawaideh, Gaza Strip, on Tuesday, July 1, 2025. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Ο ρόλος – κλειδί της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής πυραύλων, MBDA, στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Όσα αποκαλύπτει έρευνα των TheGuardian, Disclose και Follow The Money.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυραύλων, η MBDA, πουλάει βασικά εξαρτήματα για βόμβες που έχουν αποσταλεί κατά χιλιάδες στο Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν.

Με τις ανησυχίες να αυξάνονται σχετικά με το βαθμό στον οποίο ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να κερδίζουν από την καταστροφή στη Γάζα, έρευνα της Guardian σε συνεργασία με τα ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία Disclose και Follow the Money εξέτασε την “αλυσίδα” πίσω από τη βόμβα GBU-39 και τον τρόπο με τον οποίο αυτή έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Όπως αναφέρεται, η MBDA διαθέτει εργοστάσιο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, το οποίο παράγει “πτερύγια” που τοποθετούνται στη βόμβα GBU-39, την οποία κατασκευάζει η Boeing. Τα πτερύγια αναπτύσσονται μετά την εκτόξευση, επιτρέποντας στη βόμβα να καθοδηγείται στον στόχο της.

Τα έσοδα από την αμερικανική εταιρεία MBDA Incorporated περνούν μέσω της MBDA UK, που εδρεύει στο Hertfordshire της Αγγλίας, η οποία στη συνέχεια μεταβιβάζει τυχόν κέρδη στον όμιλο MBDA, που εδρεύει στη Γαλλία. Η MBDA διένειμε πέρυσι μερίσματα ύψους σχεδόν 350 εκατ. στερλινών στους τρεις μετόχους της – τη μεγαλύτερη βρετανική αμυντική εταιρεία BAE Systems, τη γαλλική Airbus και την ιταλική Leonardo.

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy, ανέστειλε ορισμένες άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενος τον κίνδυνο «σοβαρών παραβιάσεων» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ο Lammy δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είχε σχεδιαστεί για να στοχεύσει σε «είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα».

Χρησιμοποιώντας ανοιχτές πηγές πληροφοριών και ανάλυση από ειδικούς όπλων, η έρευνα επαλήθευσε 24 περιπτώσεις όπου η βόμβα GBU-39 χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι. Κάθε μία από αυτές περιλάμβανε παιδιά ανάμεσα στα θύματα.

Πολλές από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν νύχτα και χωρίς προειδοποίηση σε σχολικά κτίρια και καταυλισμούς προσφύγων όπου οικογένειες είχαν καταφύγει, εκ των οποίων αρκετές έχουν εξεταστεί από τον ΟΗΕ και την Διεθνή Αμνηστία, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η MBDA επιβεβαίωσε ότι έχει σύμβαση με την Boeing για την παραγωγή των πτερυγίων και δήλωσε ότι «συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς νόμους που αφορούν το εμπόριο όπλων στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται … όλες οι οποίες έχουν πολιτικές εξαγωγών και εφαρμόζουν αυστηρά καθεστώτα ελέγχου εξαγωγών».

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι η υπόθεση αναδεικνύει τα όρια της βρετανικής απόφασης να αναστείλει κάποιες αποστολές όπλων στο Ισραήλ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη επικριθεί για την εξαίρεση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ τα μέτρα της έχουν άλλους περιορισμούς: εφαρμόζονται μόνο για στρατιωτικό εξοπλισμό που εξάγεται από τη Βρετανία, πράγμα που σημαίνει ότι ο αμερικανικός βραχίονας της MBDA μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει την Boeing από το εργοστάσιο της Αλαμπάμα.

Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια της Γάζας
Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια της Γάζας (AP Photo/Mohammed Hajjar)

Ο Trevor Ball, συνεργάτης της Armaments Research Services, η οποία λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση από την ΕΕ, συνέταξε μία λίστα από επιθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η βόμβα GBU-39. Είπε ότι μπορεί να αναγνωριστεί από τα πτερύγια της, που φέρουν τις λέξεις «NO LIFT ON WINGS» και από το πίσω μέρος της βόμβας, όπου έχει σχισμές για πτερύγια και διακριτικά μπουλόνια.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η βόμβα GBU-39 φτάνει στο Ισραήλ μέσω του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, που παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια για την αγορά όπλων. Αγοράστηκαν απευθείας από την εταιρεία Boeing και μεταφέρθηκαν επίσης από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Εκτιμάται ότι περίπου 4.800 βόμβες έχουν αποσταλεί από την 7η Οκτωβρίου 202. Η πιο πρόσφατη αποστολή 2.166 βλημάτων ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που ο ΟΗΕ ανέφερε ότι σχεδόν το 70% της Γάζας είχε καταστραφεί.

Η βόμβα GBU-39 εκτοξεύεται από αεροσκάφη μαχητικά. Με σχετικά μικρό φορτίο, κάτω από 250 λίβρες, μπορεί να καταστρέψει έναν ή δύο ορόφους ενός κτιρίου, αφήνοντας την υπόλοιπη δομή ανέπαφη. Η χρήση της έχει ενθαρρυνθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα επί προεδρίας Μπάιντεν, διότι θεωρήθηκε προτιμότερη από τις πολύ βαρύτερες βόμβες που χρησιμοποιούνταν για να ισοπεδώσουν τη Γάζα στους πρώτους μήνες του πολέμου.

Ωστόσο, σε κλειστό χώρο δημιουργεί μια φονική μπάλα φωτιάς.

Στις 24 επιθέσεις που επαληθεύτηκαν για το δημοσίευμα, οι οποίες χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Μάιο του 2024, ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 500, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 100 παιδιών.

Η συμμετοχή εταιρειών στην εξοπλιστική βιομηχανία

Η MBDA περιγράφει το σύστημα πτερύγιων Diamond Back ως «κλειδί» για τη βόμβα της Boeing. Οι ειδικοί όπλων λένε ότι η GBU-39 πωλείται πάντα με τα πτερύγιά της, και η MBDA είναι ο μοναδικός γνωστός προμηθευτής.

Δεν υπάρχουν δημόσιοι λογαριασμοί για την MBDA Inc., οπότε τα κέρδη και τα έσοδά της δεν είναι ορατά. Ωστόσο, τα έσοδά της καταγράφονται εντός της βρετανικής θυγατρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση στα λογιστικά της αρχεία. Τα κέρδη μεταβιβάζονται στη συνέχεια στην ομάδα MBDA. Οι τελευταίοι λογαριασμοί για την MBDA UK, που χρονολογούνται από το 2023, δείχνουν ότι η εταιρεία αποτελεί μεγάλο μέρος της επιχείρησης, συνεισφέροντας περισσότερο από το 40% των εσόδων.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα