Χρήστος Συμεωνίδης

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΜΑ: ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ;

Σε μια γειτονιά με πολλές προκλήσεις, η Prime Entertainment τόλμησε και πέτυχε: έδωσε νέα πνοή στο Θέατρο Άλμα, μετατρέποντάς το σε σημείο αναφοράς για όλη την πόλη – Έχουμε ρεπορτάζ

Στην καρδιά μιας από τις περιοχές της Αθήνας, όπου η καθημερινότητα συχνά φλερτάρει με τη φθορά, το Θέατρο Άλμα επιμένει να αναπνέει… Τέχνη. Εδώ και είκοσι χρόνια, στη γωνία της οδού Ακομινάτου 15, κρατά τη δική του θέση στον θεατρικό χάρτη της πόλης – σαν μια πολιτιστική εστία μέσα στο χάος.

Το Θέατρο Άλμα δημιουργήθηκε με αγάπη και πίστη από τον επιχειρηματία Βίλλη Ανδρέου και την ηθοποιό Κατερίνα Μαραγκού. Η αισθητική του, οι προδιαγραφές του και το ήθος των παραγωγών του συνέβαλαν στο να αποκτήσει γρήγορα φήμη και σεβασμό. Δεν ήταν απλώς ένας ακόμη χώρος παραστατικών τεχνών – ήταν ένα καταφύγιο δημιουργικότητας.

Ελίνα Γιουνανλή

Όταν η πραγματικότητα της γειτονιάς λυγίζει μπροστά στα φώτα της σκηνής

Ωστόσο, το περιβάλλον γύρω του άλλαξε. Η γειτονιά επιβαρύνθηκε από χρόνια αδιαφορία. Τοξικοεξαρτημένοι, παραβατικότητα, εικόνες που γεννούν φόβο στους περαστικούς. Η ανασφάλεια και η απαξίωση «έπνιξαν» τη φήμη του θεάτρου και, μαζί, τις οικονομικές του δυνατότητες.

Κι εκεί που όλα έμοιαζαν να φθίνουν, το 2024 ανακοινώθηκε κάτι αναπάντεχο: η Prime Entertainment ανέλαβε τη διεύθυνση και τη λειτουργία του. Μια κίνηση που προκάλεσε ερωτήματα και συζητήσεις: Τι είδε η μεγάλη αυτή εταιρεία παραγωγής σε αυτόν τον χώρο; Γιατί να επενδύσει σε μια τόσο δύσκολη περιοχή; Και – κυρίως- μπορεί η τέχνη να λειτουργήσει ως μοχλός αστικής ανάτασης;

Το θέατρο Άλμα
Το θέατρο Άλμα

Η απάντηση δόθηκε πολύ σύντομα, καθώς το θέατρο μέσα σε μία μόνο σεζόν όχι μόνο ανέκτησε την παλιά του λάμψη, αλλά μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πιο δυναμικούς και πολυσύχναστους πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα.

Αυτό που φαινόταν σαν ένα ρίσκο εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιτυχίες της θεατρικής σκηνής της Αθήνας, καθώς οι παραστάσεις Festen και Blue Train, έκαναν απανωτά sold out με τα εισιτήρια να εξαφανίζονται σε χρόνο ρεκόρ καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις και καθιερώνοντας το θέατρο ως έναν αξιόπιστο και φιλόξενο χώρο. Μπορεί να πει κανείς ότι το ακατόρθωτο έγινε πραγματικότητα: το θέατρο όχι μόνο άντεξε στις δυσκολίες, αλλά αναγεννήθηκε και μαγνήτισε εκ νέου την προσοχή του κοινού, αποδεικνύοντας ότι η πολιτιστική επένδυση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα ακόμα και στις πιο δύσκολες γειτονιές.

Blue Train
Χρήστος Συμεωνίδης

Ένα θέατρο που “αγκαλιάζει” τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας

Για τη νέα ζωή του Θεάτρου Άλμα, μιλήσαμε με τον Πάνο Κατσαρίδη και τον Βαγγέλη Βλασσόπουλο, Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Υπεύθυνο Marketing & Εκτέλεσης Παραγωγής της Prime Entertainment αντίστοιχα.
“Η ανάληψη της διεύθυνσης του θεάτρου Άλμα σηματοδότησε μια νέα αρχή για τον ιστορικό αυτόν χώρο. Η εταιρεία, γνωστή για τις καινοτόμες και φιλόδοξες παραγωγές της, ανέλαβε την ευθύνη να επανασυστήσει το θέατρο αναφέρει ο Βαγγέλης Βλασσόπουλος.

Ένα από τα νευραλγικά ζητήματα που επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Prime Entertainment είναι η ενσωμάτωση του Θεάτρου Άλμα στο περιβάλλον της περιοχής, κάτι που θεωρούν ουσιώδες για την αναγέννησή του. Όπως εξηγεί ο Πάνος Κατσαρίδης, η περιοχή γύρω από το θέατρο αντιμετωπίζει κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, με πολλούς ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες περιθωριοποίησης. “Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εξαρτημένοι άνθρωποι που δεν έχουν πού να πάνε και ζουν σε αυτή την περιοχή. Το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται πολύ κοντά και τους παρέχει φροντίδα, με καθημερινές υπηρεσίες, όπως τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη. Αλλά μέχρι εκεί”, λέει χαρακτηριστικά.

Festen
Ελίνα Γιουνανλή

Η Prime Entertainment ανέλαβε την ευθύνη να δημιουργήσει έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για το κοινό, χωρίς να απομονώσει ή να περιθωριοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς. “Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι, όπως συχνά λέγεται. Είναι άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας. Εμείς από την πλευρά μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους θεατές, χωρίς να τους αποκλείσουμε από την πραγματικότητα της περιοχής”, τονίζει ο Πάνος Κατσαρίδης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της περιοχής είναι σύνθετη και απαιτεί συλλογική προσπάθεια για την επίλυσή της.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφάλειας για το προσωπικό και τους θεατές, το θέατρο συνεργάστηκε με την αστυνομία και τον Δήμο. “Συνεργαστήκαμε με την αστυνομία και τον Δήμο, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στους γύρω δρόμους δεν θα ενοχλούσαν το θέατρο και τη λειτουργία του”, προσθέτει ο Βαγγέλης Βλασσόπουλος. Παράλληλα, το θέατρο έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση μπαρών και άλλων εγκαταστάσεων προστασίας για να εξασφαλίσει την άνεση και την ασφάλεια των θεατών και του προσωπικού. “Είναι συγκινητικό που πλέον οι άνθρωποι αυτοί σέβονται το θέατρο, δεν ενοχλούν και απλώς αποτραβιούνται”.

Με αυτή την προσέγγιση, το Θέατρο Άλμα έχει καταφέρει  να προσδώσει νέα δυναμική στην περιοχή, δείχνοντας ότι η τέχνη δεν είναι μόνο ένας χώρος πολιτισμού, αλλά και κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Blue Train
Χρήστος Συμεωνίδης

Η δεύτερη ζωή του θεάτρου Άλμα

Η επαναδιαμόρφωση του Θεάτρου ήταν μια πολυεπίπεδη και απαιτητική διαδικασία, που δεν περιορίστηκε μόνο σε παρεμβάσεις στον χώρο, αλλά αφορούσε και την ανανέωση του πνεύματος και της λειτουργίας του.  Αξιοποιήθηκαν όλες οι υπάρχουσες υποδομές με έναν τρόπο που ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των σύγχρονων παραγωγών. Φροντίζοντας για την ενίσχυση της λειτουργικότητας στις τεχνικές εγκαταστάσεις, τους χώρους του θεάτρου και την υποδοχή, η Prime εξασφάλισε ότι κάθε παράσταση θα διεξάγεται άψογα, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την επιστροφή του κοινού στο θέατρο.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα θέατρα στην Αθήνα που κατασκευάστηκαν εξαρχής με σκοπό να φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, και από την πρώτη στιγμή, οι δημιουργοί του, ο επιχειρηματίας Βίλλης Ανδρέου και η ηθοποιός Κατερίνα Μαραγκού, είχαν στοχεύσει στη δημιουργία ενός θεάτρου που να πληροί όλες τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές και τεχνικές απαιτήσεις.

Το φουαγιέ του Θεάτρου Άλμα
Το φουαγιέ του Θεάτρου Άλμα

Με 230 θέσεις, το θέατρο διαθέτει σκηνή με ιδανικό ύψος για την εγκατάσταση επαγγελματικών σκηνικών, ενώ η ορατότητα από όλες τις θέσεις, ακόμη και από τον εξώστη, είναι άριστη. “Πίσω από τη δημιουργία του Θεάτρου Άλμα κρύβεται μία ιστορία γεμάτη ρομαντισμό και όραμα. Οι Ανδρέου και Μαραγκού έχτισαν αυτόν τον χώρο με σκοπό να στεγάσουν τα όνειρά τους και να προσφέρουν στο κοινό καλό θέατρο”, εξηγούν οι υπεύθυνοι της Prime, αναδεικνύοντας την αφοσίωση των ιδρυτών του θεάτρου.

Η βαθιά τους αφοσίωση οδήγησε σε μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και σε εμβληματικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τη δημιουργία παραστάσεων όπως η “Φθινοπωρινή Ιστορία”. “Το θέατρο που δημιούργησαν, μικρό σε μέγεθος, αλλά τεράστιο σε σημασία, ξεχωρίζει για την ποιότητά του και την έλλειψη της μιζέριας που συνοδεύει πολλά άλλα θέατρα”, σημειώνουν με περηφάνια οι υπεύθυνοι της Prime.

Blue Train
Χρήστος Συμεωνίδης

Festen & Blue Train: Sold out και επιτυχία κόντρα σε κάθε πρόβλεψη

Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν εξαιρετικά ευχάριστο πως το θέατρο γέμισε κυρίως με νέους θεατές, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τις παραστάσεις περισσότερες από μία φορές. Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι τα έργα και η ποιότητα των παραστάσεων είναι αυτά που καθορίζουν την επιτυχία ενός θεάτρου, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του.

Το FESTEN σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και το BLUE TRAIN του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουλεϊμάν, μετρούν πάνω από 40.000 θεατές και 170 sold-out παραστάσεις, και θα συνεχίσουν να φωτίζουν τη θεατρική σκηνή της Αθήνας με τη δύναμή τους. Η προπώληση για τη νέα σεζόν έχει ξεκινήσει με περισσότερα από 3.000 εισιτήρια να έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής — αριθμός ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς την χωρητικότητα του θεάτρου.

Το FESTEN, μια συγκλονιστική κατάδυση στο οικογενειακό τραύμα, εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του κινήματος Dogma 95, επιστρέφει από τις 10 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη έως Κυριακή, για να συγκινήσει το κοινό με την ένταση μιας γιορτής που μετατρέπεται σε εξομολόγηση.

Ο Πάνος Κατσαρίδης εξηγεί με ενθουσιασμό: “Το Festen μας το πρότεινε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Και ακριβώς επειδή το concept της παράστασης είναι κάτι πάρα πολύ σύγχρονο, θεωρήσαμε ότι σε ένα τέτοιο θέατρο θα του πήγαινε πάρα πολύ. Και πραγματικά γέμισε με κόσμο το θέατρο. Και μαζί με το BLUE TRAIN έφεραν στο θέατρο και πάρα πολύ νεολαία. Ήρθαν άνθρωποι από 17 μέχρι 80 ετών, ήταν εκπληκτικό.”

Ελίνα Γιουνανλή

Από την άλλη, το BLUE TRAIN επιστρέφει από τις 6 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για να αφηγηθεί με τρυφερότητα και χιούμορ τη συναισθηματική ωρίμανση μιας γενιάς που πασχίζει να αποδεχτεί την ενηλικίωση.

Αυτές οι δύο παραγωγές δεν αποτελούν απλώς θεατρικές παραστάσεις, αλλά μια δήλωση για το τι μπορεί να πετύχει το θέατρο όταν συνδυάζει σωστά την καλλιτεχνική ποιότητα με την εμπορική στρατηγική. Η επιλογή των σωστών έργων είναι αυτή που τελικά φέρνει την επιτυχία και το κοινό πίσω στους θεατρικούς χώρους, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους αβεβαιότητας.

Αν μη τι άλλο, το Θέατρο Άλμα έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού και έχει αποκαταστήσει τη θέση του ως μια από τις πιο δυναμικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Στρατηγική, αφοσίωση, συνεργασία και αγάπη για το Θέατρο: Τρεις λέξεις κλειδιά που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον θεατρικό χάρτη της Αθήνας, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της θεατρικής ποιότητας και της κοινωνικής ευθύνης. Με την επιτυχία των παραστάσεών του, αλλά και με τη συνέχιση της πορείας του, το Θέατρο Άλμα επέστρεψε και έκανε την Αθήνα να ξαναπιστέψει στον πολιτισμό ως ισχυρό και αναγκαίο πυλώνα της σύγχρονης ζωής.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα