Θετικό ισοζύγιο για τα αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece τον Ιούνιο του 2025

Διαβάζεται σε 8'
Θετικό ισοζύγιο για τα αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece τον Ιούνιο του 2025

Η τουριστική περίοδος κορυφώνεται με αύξηση επιβατών και υψηλό συντελεστή πληρότητας στα περιφερειακά αεροδρόμια, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.

Μπορεί ο Ιούνιος να αποτελεί σταθερά τον μήνα-καταλύτη για την εκκίνηση της υψηλής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ωστόσο τη φετινή χρονιά, η συγκεκριμένη περίοδος επιφύλασσε αρκετές προκλήσεις, τόσο για τους τουριστικούς προορισμούς, όσο και για τις αεροπορικές εταιρείες. Με την κορύφωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να οδηγεί σε σημαντική μείωση των διεθνών πτήσεων προς της Ελλάδα, η Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, κλήθηκε να ανταποκριθεί σε ένα σύνθετο περιβάλλον. Ωστόσο, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, η συνολική εικόνα για τον μήνα είναι σαφώς θετική.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 5,35 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν μέσω των 14 αεροδρομίων της Fraport Greece τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σχέση με πέρυσι. Παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο συγκρατημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, αντανακλά την ανθεκτικότητα της τουριστικής ζήτησης, ιδίως από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Απώλεια 60.000 επιβατών από το Ισραήλ

Η μεγαλύτερη εξωγενής πρόκληση του Ιουνίου ήταν αναμφίβολα η ένταση στη Μέση Ανατολή. Η αρχή του μήνα είχε ιδιαίτερα θετικό πρόσημο με αύξηση +82,4% από την αγορά του Ισραήλ, η οποία ωστόσο εξανεμίστηκε στη συνέχεια, καθώς η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν οδήγησε σε δραματική επιβράδυνση των αφίξεων από την ισραηλινή αγορά, ειδικά μετά τις 13 Ιουνίου.

Τα βασικά μεγέθη της επίδρασης:

  • Περίπου 500 ακυρωμένες πτήσεις από/προς το Ισραήλ
  • Απώλεια 60.000 επιβατών συνολικά στο δίκτυο των περιφερειακών αεροδρομίων
  • 20.000 λιγότεροι Ισραηλινοί επισκέπτες στη Ρόδο

Η περίπτωση της Σαντορίνης: Σημαντική πτώση και περιορισμένη ανάκαμψη

Η Σαντορίνη αποτελεί τη μοναδική περίπτωση αεροδρομίου με διψήφια αρνητική μεταβολή για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Παρότι η ροή επιβατών δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η συνολική εικόνα παραμένει αρνητική, με 72.000 λιγότερους επιβάτες τον Ιούνιο σε σχέση με το 2024 (-17,2%). Η συγκεκριμένη μείωση οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση δραστηριότητας της Volotea και τη μειωμένη παρουσία της easyJet. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αρνητική δυναμική είναι ηπιότερη σε σχέση με τον Μάιο (-21,4%) και τον Απρίλιο (-27,8%), ενώ παρά τη μείωση όγκου, ο συντελεστής πληρότητας διατηρήθηκε υψηλός (85,1%), καταδεικνύοντας έντονη ζήτηση.

Ο Ιούνιος σε αριθμούς

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε θέση ισχύος στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη, με τα περιφερειακά της αεροδρόμια να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσβασιμότητα και την κατανομή της τουριστικής ροής. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Ζάκυνθος και το Άκτιο σημείωσαν σημαντική θετική μεταβολή στην επιβατική τους κίνηση.

Ειδικότερα, ο Ιούνιος 2025 έκλεισε με συνολικά 5.346.243 επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 1,3% ή περίπου 67.000 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Ο μέσος συντελεστής πληρότητας (Load Factor) διαμορφώθηκε στο 84,6%, οριακά μειωμένος από το 84,8% που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σχετικά με τη διεθνή επιβατική κίνηση, αυτή ανήλθε στους 4.524.366 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Η Βρετανία παρέμεινε στην κορυφή με 1.241.578 επιβάτες (αύξηση 0,9%), καταλαμβάνοντας το 27,4% του συνόλου, ενώ η Ολλανδία ήταν η μόνη από τις πέντε κύριες αγορές που υποχώρησε οριακά κατά 1%, με 198.121 επιβάτες (4,4%).

Αναφορικά με τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς, η Ryanair Group διατήρησε την ηγετική της θέση με 881.150 επιβάτες και αξιοσημείωτη αύξηση 8,7%, καλύπτοντας το 19,5% της αγοράς, ενώ η TUI Group υποχώρησε οριακά κατά 1,1% με 519.506 επιβάτες (11,5%).

Σχετικά με τα κορυφαία διεθνή αεροδρόμια προέλευσης, από τα στοιχεία φαίνεται ότι τα περισσότερα αεροσκάφη προήλθαν από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, με πρώτη πηγή το Gatwick (Λονδίνο), αν και με μικρή πτώση. Αντίθετα, οι αφίξεις από Βιέννη και Ντίσελντορφ παρουσίασαν σημαντική αύξηση.

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική επιβατική κίνηση ανήλθε στους 821.877 επιβάτες, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 0,8% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2024. Είναι ενδεικτικό ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας (ATH) συνέχισε να συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειονότητα της κίνησης με 658.961 επιβάτες (80,2% της εγχώριας αγοράς), παρά τη μείωση κατά 2,6%. Η Θεσσαλονίκη (SKG) κατέγραψε 49.749 επιβάτες με σχεδόν μηδενική μεταβολή (-0,2%), ενώ πολύ θετικές μεταβολές σημειώθηκαν στο Ηράκλειο (HER) στη Ρόδο (RHO), αλλά και στα Χανιά (CHQ).

Τέλος, από πλευράς αεροπορικών ομίλων στο εγχώριο δίκτυο, ο όμιλος Aegean κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με 544.808 επιβάτες και αύξηση 5,3%, καλύπτοντας το 66,3% της αγοράς. Η Sky Express ακολουθεί με 201.835 επιβάτες και εντυπωσιακή άνοδο 7,8% (μερίδιο 24,6%), ενώ η Ryanair Group συγκέντρωσε 73.398 επιβάτες στην εγχώρια αγορά, καταγράφοντας αύξηση 13,2% και μερίδιο 8,9%.

Σχετικά με τις επιμέρους επιδόσεις των αεροδρομίων, φαίνεται ότι σημειώθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές: Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είχε την ισχυρότερη αύξηση, ενώ η Σαντορίνη βρέθηκε σε πτώση.

Ισορροπία σε ένα ασταθές περιβάλλον

Ο φετινός Ιούνιος, παρά τις προκλήσεις που έφερε μαζί του, απέδειξε ότι ο ελληνικός τουρισμός διαθέτει ισχυρά θεμέλια και σημαντικά περιθώρια προσαρμογής. Παρά τις επιμέρους προκλήσεις, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι ανακατατάξεις σε βασικούς αεροπορικούς παρόχους, οι τουριστικές ροές παρέμειναν ισχυρές, με ορισμένους προορισμούς να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fraport Greece επέδειξε επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνέπεια στη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της. Η διατήρηση της επιβατικής πληρότητας σε υψηλά επίπεδα, η ενίσχυση της διεθνούς συνδεσιμότητας και η σταθερότητα στη συνολική απόδοση του δικτύου της αποδεικνύουν την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά, ακόμα και σε απρόβλεπτες συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα