Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώμε σκόρδο κάθε μέρα

Διαβάζεται σε 4'
Σκελίδες σκόρδου
Σκελίδες σκόρδου iStock

Εσύ θα έτρωγες σκόρδο κάθε μέρα αν σου έλεγαν ότι θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στο σώμα και την υγεία σου;

Άραγε υπάρχει κάποιο γεύμα που να μην περιλαμβάνει σκόρδο; Είναι σίγουρα ένα συστατικό που δίνει μια έξτρα νοστιμιά σε κάθε φαγητό που προστίθεται. Ήξερες όμως τα οφέλη που κρύβονται πίσω από την χρήση του;

Το σκόρδο στην πραγματικότητα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, και αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για την υγεία, επιδρώντας θετικά σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, καρκίνο αλλά και στην λειτουργεία του μεταβολισμού μας.

Διατροφικά στοιχεία και οφέλη

Μια σκελίδα σκόρδου, έχει μόλις πέντε θερμίδες, και ένα γραμμάριο υδατανθράκων. Εμπεριέχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό βιταμινών και μετάλλων με άφθονα οφέλη για την υγεία μας αλλά και φαινολικά συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα αυτών των φυτικών συστατικών στη διατροφή μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία συνολικά. 

Αν και έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα οφέλη του σκόρδου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές αναφέρονται στα αποτελέσματα από την κατανάλωση μεγάλων δόσεων σε συμπληρωματική μορφή, αντί για την απλή κατανάλωση μέσω της τροφής.

Σύμφωνα με το TODAY , πρόσφατη έρευνα ανέδειξε πως η κατανάλωση σκόρδου μέσω συμπληρωμάτων μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (βλάβη των μεγάλων και μεσαίων αρτηριών), τα επίπεδα υπέρτασης, διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας καθώς επίσης προστατεύει από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συγγραφείς των συγκεκριμένων αναφορών, αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά από το άγχος και τη φθορά. 

Παράλληλα, μελέτες αποκαλύπτουν πως η μακροχρόνια συμπληρωματική λήψη σκόρδου μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας ασθενών που έπασχαν από γαστρικό καρκίνο.

Επιπλέον, το σκόρδο μελετήθηκε για το ρόλο του στο μεταβολικό σύνδρομο (ένα σύνολο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την υπέρταση και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιοαγγειακών παθήσεων). Όλες οι μελέτες στον τομέα αυτό δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου συνδέεται αντίστροφα με την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Στην εξέταση των επιδράσεων της καθημερινής κατανάλωσης μια σκελίδας σκόρδου για 30 ημέρες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτό βοήθησε στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), των τριγλυκεριδίων, ενώ βελτίωσε την καλή χοληστερόλη (HDL).

Σε μια ακόμη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του μεταβολικού συνδρόμου από την κατανάλωση ωμού και συγκεκριμένα πολτοποιημένου σκόρδου. Διαπιστώθηκε ότι μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με 5 γραμμάρια (περίπου 1,5 σκελίδα) σκόρδου, τα γονίδια για την ανοσία και τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων αυξήθηκαν. Τα αποτελέσματα μετά από μια περίοδο 4 εβδομάδων ήταν επίσης πολλά υποσχόμενα. Οι ποσότητες σκόρδου που καταναλώθηκαν διέφεραν ανάλογα με το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων, αλλά ένα άτομο βάρους 150 κιλών που κατανάλωνε καθημερινά περίπου 6 γραμμάρια (ή περίπου 2 σκελίδες) παρατήρησε μείωση στην πίεση του αίματος, της χοληστερόλης LDL και του σακχάρου.

Συμπληρώματα και παράγωγα σκόρδου

Τα συμπληρώματα σκόρδου περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σκόρδου σε σχέση με την κατανάλωση της φρέσκιας τροφής. Ως εκ τούτου, η λήψη δισκίων σκόρδου είναι ο ιδανικός τρόπος για να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι πολλά από τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν έχουν ελεγχθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οπότε θα έπρεπε να αναζητάτε προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε σχετικούς ελέγχους.

Από την άλλη, αμφιλεγόμενες είναι οι επιδράσεις αλλά και οφέλη της σκόνης και του λαδιού που παράγονται από το σκόρδο.

Παρενέργειες

Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκου ωμού σκόρδου σίγουρα θα απωθήσει αρκετό κόσμο από δίπλα σου λόγω της έντονής μυρωδιάς του αλλά μια μικρή ποσότητα σίγουρα θα νοστιμίσει τα φαγητά σου. Τα συμπληρώματα βέβαια ίσως να είναι μια λιγότερο “βρωμερή” επιλογή.

Παρόλα αυτά, ακόμα και η κατανάλωση σκόρδου θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), καθώς περιέχει φρουκτάνες, έναν τύπο υδατάνθρακα που μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα σε άτομα με το προαναφερόμενο σύνδρομο. Ωστόσο, αν κάποιος με IBS θέλει να γευτεί σκόρδο, μπορεί να το προσθέσει στο λάδι κατά το μαγείρεμα και να το αφαιρέσει πριν το φάει, έτσι το λάδι θα έχει τη γεύση του σκόρδου χωρίς όμως τα σχετικά προβλήματα.

Επιπλέον, η αλικίνη, η δραστική ουσία του σκόρδου, αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσει περισσότερη παλινδρόμηση σε άτομα με GERD. Δυστυχώς, η μόνη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η αποφυγή του σκόρδου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα