Η μαρτυρία που επαναφέρει τον Τραμπ στον φάκελο Έπσταϊν

Διαβάζεται σε 4'
Η μαρτυρία που επαναφέρει τον Τραμπ στον φάκελο Έπσταϊν
Ακτιβιστές ανάρτησαν αφίσα που δείχνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο 2025 Thomas Krych/AP Photo

Η πρώτη γυναίκα που κατήγγειλε τον Έπσταϊν για σεξουαλικά εγκλήματα, δηλώνει ότι από το 1996 είχε ζητήσει από τις αρχές να διερευνήσουν πρόσωπα του περιβάλλοντός του, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τον Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος αρνείται κάθε σύνδεση.

Η καλλιτέχνιδα Μαρία Φάρμερ, η πρώτη γυναίκα που κατήγγειλε τον Τζέφρι Έπσταϊν και τη συνεργάτιδά του Γκισλέιν Μάξγουελ για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του ’90, αποκάλυψε στη New York Times ότι είχε ζητήσει από τις αρχές να ερευνήσουν και άτομα του στενού τους κύκλου – μεταξύ αυτών και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Φάρμερ υποστηρίζει πως το 1996 είχε καταθέσει σε αρχές ότι ο Τραμπ πρέπει να διερευνηθεί, ενώ επανέλαβε την ίδια θέση το 2006 σε επαναληπτική κατάθεσή της στο FBI. Η καταγγελία της βασίζεται, όπως δήλωσε, σε μια ανησυχητική συνάντηση με τον Τραμπ στα γραφεία του Έπσταϊν, το 1995, την οποία έχει περιγράψει και δημόσια τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, η Φάρμερ εργαζόταν για τον Έπσταϊν την περίοδο 1995–1996, αρχικά ως σύμβουλος αγοράς έργων τέχνης, και στη συνέχεια στη ρεσεψιόν του πολυτελούς σπιτιού του στη Νέα Υόρκη, όπου επιτηρούσε την είσοδο κοριτσιών, νεαρών γυναικών και διασήμων.

Ένα βράδυ του 1995, όπως περιγράφει, είχε κληθεί στα γραφεία του Έπσταϊν φορώντας αθλητικά ρούχα, όταν εμφανίστηκε ο Τραμπ με κοστούμι. Η ίδια είπε ότι ένιωσε φόβο, καθώς ο Τραμπ, σύμφωνα με την περιγραφή της, την κοιτούσε επίμονα. Λίγα λεπτά μετά, μπήκε ο Έπσταϊν και φέρεται να είπε στον Τραμπ: «Όχι, όχι. Δεν είναι για εσένα».

Οι δύο άνδρες αποχώρησαν και η Φάρμερ δήλωσε πως άκουσε τον Τραμπ να σχολιάζει ότι νόμιζε πως ήταν 16 ετών. Ωστόσο, δεν τον είδε να συμπεριφέρεται ανάρμοστα ή παραβατικά ούτε προς την ίδια ούτε προς άλλες γυναίκες.

“Ο πρόεδρος δεν είχε καμία εμπλοκή”

Σε ανακοίνωσή του, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσέουνγκ, διέψευσε τη μαρτυρία, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος δεν βρέθηκε ποτέ στα γραφεία του Έπσταϊν». Υπενθύμισε ότι ο Τραμπ είχε απομακρύνει τον Έπσταϊν από το ιδιωτικό του κλαμπ Μαραλάγκο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανώμαλο».

Η εκπρόσωπος Τύπου Καρολάιν Λέβιτ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους της New York Times ότι «ανακυκλώνουν παλιές ιστορίες» για να πλήξουν τον Τραμπ. «Δεν είναι είδηση ότι ο Έπσταϊν ήταν μέλος του Μαραλάγκο, επειδή ο ίδιος ο Τραμπ τον έδιωξε. Αυτές οι ιστορίες είναι κουραστικές και απελπισμένες προσπάθειες να καλύψουν την επιτυχία της διακυβέρνησης Τραμπ».

Οι δηλώσεις της Φάρμερ επαναφέρουν το ερώτημα πώς χειρίστηκαν οι αμερικανικές αρχές τις αρχικές καταγγελίες το 1996 και το 2006. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί επισήμως ούτε έχει τεθεί υπό έρευνα, η επανεμφάνιση του ονόματός του σε μαρτυρίες για τον Έπσταϊν δημιουργεί πολιτική πίεση – ιδίως καθώς εκκρεμεί η δημοσιοποίηση του φακέλου της υπόθεσης, που περιλαμβάνει μαρτυρίες, στοιχεία και ονόματα.

Το 2008, ο Έπσταϊν πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό που τον προστάτεψε από βαριές ομοσπονδιακές κατηγορίες, με αντάλλαγμα την παραδοχή ενοχής σε πολιτειακές κατηγορίες για εκπόρνευση ανηλίκου. Το 2019 βρέθηκε νεκρός στο κελί του, με τις αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία. Η Μάξγουελ καταδικάστηκε το 2022 σε 20 χρόνια φυλάκισης για σωματεμπορία.

Η στάση του Τραμπ απέναντι στον Έπσταϊν και οι νέες πιέσεις

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει κατά καιρούς κρατήσει αποστάσεις. Το 2002 είχε δηλώσει ότι «ο Έπσταϊν είναι τρομερός τύπος» και έχει υπάρξει καταγεγραμμένος να διασκεδάζει μαζί του σε πάρτι. Από το 2019, όταν ανακινήθηκε ξανά η υπόθεση, επιμένει πως δεν ήταν ποτέ «φίλος» του Έπσταϊν και είχε διακόψει κάθε επαφή δύο δεκαετίες πριν.

Πρόσφατα, εν μέσω πιέσεων από ψηφοφόρους και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ομοσπονδιακών αρχείων για την υπόθεση Έπσταϊν.

Η ιστορία των Times δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ φέρεται να είχε στείλει σεξουαλικά υπονοούμενο μήνυμα γενεθλίων στον Έπσταϊν το 2003.

Ο Τραμπ απάντησε κατηγορώντας την εφημερίδα για «συκοφαντική δυσφήμιση» και κατέθεσε αγωγή 10 δισ. δολαρίων κατά του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα