Έπιασαν πάτο τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά

Διαβάζεται σε 3'
Έπιασαν πάτο τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά
Eurokinissi

Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα στα οποία έχει υποχωρήσει η στάθμη νερού στα υδροηλεκτρικά, με τα οποία δίνουν τη μάχη του καύσωνα τα ηλεκτρικά συστήματα τόσο της χώρας μας όσο και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Σε συνθήκες που παραπέμπουν στα δεύτερα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών βρίσκονται τα αποθέματα στους ταμιευτήρες με τα οποία πορεύεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εν μέσω του πρώτου ισχυρού καύσωνα.

Η πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού με πάνω από 40άρια τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον υπόλοιπο άξονα της ΝΑ Ευρώπης, βρίσκει τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών σε ολόκληρη την περιοχή σε επίπεδα που σε αρκετές χώρες είναι τα χαμηλότερα εδώ και δεκαετίες, χωρίς προς ώρας αυτό να αποτυπώνεται στις τιμές, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Στην περίπτωση των ελληνικών ταμιευτήρων, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα νερού έχουν σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 2.000 Γιγαβατωρών και κινούνται λίγο πάνω από τις 1.900 GWh, που σημαίνει ότι βρίσκονται στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών. Μόνο το 2008 ήταν χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, τα επίπεδα στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ κινούνται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ 1.920-1.930 Γιγαβατωρών. Τέτοιες μέρες τον Ιούλιο του 2024 ήταν στις 2.200 GWh και δύο χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2023, στις 2.800 GWh. Εχουν δηλαδή «χαθεί» κοντά στις 300 Γιγαβατώρες από πέρυσι και πάνω από 800 μέσα σε μια διετία. Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα κατά 12% από πέρυσι και κατά 31% σε σχέση με τη διετία.

Τo απόθεμα είναι εξαιρετικά χαμηλό, με τα υδροηλεκτρικά να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 4,79%, όπου τον τόνο δίνει και πάλι το φυσικό αέριο (40,29%) με δεύτερες τις ΑΠΕ (34,79%). Στο 3,56% η συμμετοχή του λιγνίτη που ανεβαίνει ελαφρώς.

Τα χαμηλά υδραυλικά αποθέματα είχαν αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ, με την παραγωγή στα μεγάλα υδροηλεκτρικά να μειώνεται κατά 240 GWh σε ετήσια βάση (-27%). Στα αποτελέσματα εξαμήνου που θα ανακοινωθούν στις 6 Αυγούστου δεν αναμένεται καλύτερη εικόνα.

Τα καλά νέα είναι ότι πρώτος αυτός καύσωνας δεν έχει επηρεάσει τις τιμές χονδρικής που παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Στην ευρύτερη περιοχή έχουμε μάθει να ζούμε με χαμηλά υδροηλεκτρικά, ωστόσο η ανησυχία εντοπίζεται στο σενάριο ενός καύσωνα διαρκείας παντού στη «γειτονιά» μας. Στο σενάριο δηλαδή που αυξηθεί η ζήτηση (και από την Ουκρανία) και προκύψουν βλάβες σε συμβατικές μονάδες, οπότε η χώρα θα χρειαστεί σημαντικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για να την καλύψει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ακριβώς επειδή μετά τη δύση του ήλιου όταν θα σβήσουν τα φωτοβολταικά, το σύστημα δεν θα έχει τη πολυτέλεια να ξοδέψει τα λιγοστά υδροηλεκτρικά για να συγκρατήσει τα νυχτερινά spikes, η πίεση θα αποτυπωθεί αναπόφευκτα στις τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα