“Κωδικός συγκάλυψη” στο μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι

Διαβάζεται σε 4'
“Κωδικός συγκάλυψη” στο μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι
EUROKINISSI

Από το «κλείσιμο» της έρευνας για ποινικές ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα Τέμπη, στο «θάψιμο» για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, στα μέσα του καλοκαιριού, η κυβέρνηση «κλείνει» τα δύο ανοιχτά κοινοβουλευτικά θέματα που αφορούν ποινικές ευθύνες υπουργών της.

Η αρχή έγινε χθες με την παραπομπή σε Δικαστικό Συμβούλιο του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα Τέμπη. Την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουλίου, σειρά έχει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Εξεταστική για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται τυπικά να αξιοποιεί ελεγκτικές διαδικασίες του κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα όμως -όπως καταγγέλλει σύσσωμη η προοδευτική αντιπολίτευση- πρόκειται για καλά σχεδιασμένες μεθοδεύσεις, ώστε κανείς από τους υπουργούς της να μην βρεθεί ουσιαστικά αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη.

Κομβικό ρόλο για την υλοποίηση του σχεδίου παίζει η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μια και σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται η ψήφος των 155 μελών της «γαλάζιας» πλειοψηφίας. Αυτή έως στιγμής μοιάζει να διασφαλίζεται, αν και υπάρχει έντονη φημολογία ως αυτό απαιτεί έντονες πιέσεις προς τους βουλευτές, υπό την «απειλή» πολιτικών εξελίξεων σε αντίθετη περίπτωση.

Η παραπομπή Καραμανλή

Όπως προαναφέραμε, το πρώτο βήμα έγινε χθες στη Βουλή. Εκεί όπου εγκρίθηκε με 157 ψήφους το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η «γαλάζια» γαλάζια πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τις ευθύνες του για το δυστύχημα στα Τέμπη. Έτσι ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα παραπεμφθεί σε Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει αν υπέπεσε στο πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προδιαγράφει, όπως κατήγγειλαν τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και οι Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Κουτσούμπας και Αλέξης Χαρίτσης, την αθώωση του Κώστα Καραμανλή. Είτε γιατί θα καταπέσει το κατηγορητήριο είτε γιατί είναι έτσι διατυπωμένο το ερώτημα προς την δικαιοσύνη ώστε ο πρώην υπουργός να μπορέσει εύκολα να πετύχει την αθώωσή του.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης είναι πως ο Κώστας Καραμανλής δεν ελέγχεται για τις συνθήκες ασφάλειας στον σιδηρόδρομο. Έστω και αν για το ζήτημα αυτό διώκονται οι υφιστάμενοί του. Αντιθέτως η δικαιοσύνη καλείται να κρίνει το αν ο πρώην υπουργός μερίμνησε ώστε να ζητήσει επαρκής οικονομική ενίσχυση στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μόλις μία εβδομάδα μετά, την ερχόμενη Τρίτη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα κληθούν να επικυρώσουν μία απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου με ανάλογο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα να εγκρίνουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η παραπομπή του θέματος σε εξεταστική, αντί σε προανακριτική, επιτροπή ουσιαστικά βάζει τέλος στην οποιαδήποτε διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους δύο εμπλεκόμενους υπουργούς: Τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη. Εξυπακούεται πως και για το θέμα αυτό θα απαιτηθεί η ψήφος των 155 βουλευτών της συμπολίτευσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Είναι και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ένα ακόμη θέμα που θέλετε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας να θάψετε. Έχετε αποφασίσει να εμποδίσετε την έρευνα της δικαιοσύνης για τους υπουργούς σας. Ήρθε εδώ η δικογραφία και αντί να διευκολύνετε την ευρωπαϊκή εισαγγελία που δεν καταδικάζει, έλεγχο των υπουργών σας ζητάει. Εσείς απ’ ό,τι καταλαβαίνω, έχετε αποφασίσει να ψηφίσετε ότι εμποδίζετε τον έλεγχο της δικαιοσύνης για τον κ. Αυγενάκη και για τον κ. Βορίδη. Έχετε αποφασίσει απ’ ό,τι φαίνεται να κάνετε στον κ. Βορίδη δώρο την παραγραφή και στον κ. Αυγενάκη δώρο την αμνήστευση».

Το καλοκαίρι

Η επιλογή του χρόνου που γίνονται όλα τα παραπάνω δεν είναι – όπως όλα δείχνουν – τυχαία.  Ένα κοινοβουλευτικό «θάψιμο» της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στο τέλος Ιουλίου προφανώς συμπίπτει μια μία περίοδο που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα πολιτικά τεκταινόμενα είναι περιορισμένο λόγω θερινών διακοπών.

Την ίδια περίοδο μάλιστα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αίσθηση «θετικών ειδήσεων» προβάλλοντας π.χ τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό των τραπεζικών χρεώσεων μέσω ΑΤΜ. Επίσης, καλλιεργεί κλίμα «θετικής προσμονής» ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκεί όπου η διάθεση του υπερ-πλεονάσματος του προϋπολογισμό (που κυρίως τροφοδοτείται από την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους) το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Ιδίως από την στιγμή που οι δημοσκοπήσει επιμένουν να της «δίνουν» ποσοστά μακριά από την δυνατότητα αυτόνομης πλειοψηφίας στην Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα