ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΛΕΪ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργείου Μεταφορών στο NEWS 24/7 τα τρόλεϊ δεν πρόκειται να αποσυρθούν εξ’ολοκλήρου και ούτε άμεσα, σε αντίθεση με τις διαρροές που υπήρχαν μέχρι στιγμής. Τι προβληματίζει τους οδηγούς των τρόλεϊ και τι δείχνει αυτή η σπασμωδική κίνηση για την ευρύτερη συγκοινωνιακή πολιτική της πρωτεύουσας;
Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης με συνέντευξή του στην «Κ» (21.07.2025) και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ρηγόπουλο εξήγγειλε την σταδιακή κατάργηση των τρόλεϊ εντός του 2025.
Όπως εξηγούσε, το ζήτημα είναι οικονομικό αλλά και αισθητικό. Υποστηρίζει ότι αντί για δύο καινούργια τρόλεϊ, με τα ίδια χρήματα μπορούν να αγοραστούν τρία ηλεκτρικά λεωφορεία ιδίου μεγέθους και παράλληλα έτσι θα απελευθερωθεί ο ουρανός της Αθήνας και του Πειραιά από τα καλώδια.
Η είδηση δημιούργησε σύγχυση τόσο στους εργαζομένους όσο και στο επιβατικό κοινό καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο το τι ακριβώς θα συμβεί.
To NEWS 24/7 επικοινωνήσε με το Υπουργείο, με εκπροσώπους των εργαζομένων και με συγκοινωνιολόγους για να ξεδιαλυνει την εικόνα.
ΟΣΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Η πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών είναι η σταδιακή κατάργηση των τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο του Πειραιά και σε κάποιες περιοχές εντός του αστικού ιστού. Όπως κατέστη σαφές με την ενημέρωση που έλαβε το NEWS 24/7 δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης, μιλάμε για μια πρόταση που εξετάζεται.
Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση διαχείρισης από την πλευρά του Υπουργείου που θα έπρεπε να είναι βιώσιμη ως προς το κόστος και το δίλημμα ήταν: να επενδύσουν εξ’ ολοκλήρου σε νέα τρόλει ή συμφέρει να γίνει κάποια άλλη επένδυση; Προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνουν, δεν έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για 100 νέα τρόλει στον οποίον είχε αναφερθεί προ διμήνου ο διευθύνων σύμβουλος των ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, σε συνέντευξη του στην «Κ» (02.06.2025).
Όπως και να έχει όμως, από το Υπουργείο τονίζουν ότι αποκλείεται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόσυρση μέσα στο 2025, δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αντικατασταθούν επαρκώς τα δρομολόγια που εκτελούνται αυτή την στιγμή απο τα τρόλεϊ.
Αν προχωρήσουν τελικά στο ξήλωμα των καλωδίων αυτό θα συμβεί από το νέο έτος, μιας και τότε αναμένεται να παραλάβουν 1.000 νέα λεωφορεία τα οποία πρέπει να εξετάσουν το πως θα διαμοιραστούν στις υπάρχουσες γραμμές.
Διασαφηνίζεται ότι δεν θα αποσυρθούν όλα τα τρόλει καθώς όσα από αυτά είναι νεότερης τεχνολογίας θα συνεχίσουν να κινούνται στις γραμμές της Συγγρού και Πειραιώς, που θα διατηρηθούν. Στις συγκεκριμένες διαδρομές το εναέριο δίκτυο των καλωδίων είναι καινούριο και γι’αυτό η πρόθεση του Υπουργείου είναι μην το ξηλώσουν, αλλά αντιθέτως να πυκνώσουν τα δρομολόγια.
Στα ερωτήματα του NEWS 24/7 για το αν έχουν υπάρξει στοχευμένες μελέτες που να υποστηρίζουν την απόσυρση των τρόλεϊ ως την βέλτιστη λύση και του πως αυτή πρέπει να γίνει δεν λάβαμε σαφεις απάντησεις, αλλά αντιθέτως μάθαμε ότι πρόκειται να γίνουν σχετικές μελέτες για το θέμα στο μέλλον.
Άρα το Υπουργείο φαίνεται -από όσα έχουμε μάθει μέχρι στιγμής- να έχει την πρόθεση και να τείνει προς μια απόφαση χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα στα οποία στηρίζεται και να αναμένει εκ των υστέρων την διενέργεια σχετικών μελετών.
Τέλος, σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι αν τελικά αντικατασταθούν τα τρόλει, αυτό μπορεί να μην γίνει απαραίτητα με ηλεκτρικά λεωφορεία αλλά με υβριδικά ή με τα παλαιού τύπου που ακόμα κυκλοφορούν.
«ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΑ ΤΡΟΛΕΪ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΜΕ ΒΛΑΒΗ»
Άλλωστε η αντικατάσταση τους με ηλεκτρικά λεωφορεία θα απαιτούσε μια σημαντική υποδομή που δεν διαθέτουμε. «Αυτή την στιγμή το σύστημα του ΑΔΜΗΕ αντέχει να σηκώσει μόλις 25 θέσεις για φορτιση λεωφορειων ανα αμαξοστάσιο. Δεν είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία με την υφιστάμενη κατάσταση», τονίζει στο NEWS 24/7 ο Θανάσης Καραμητόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Υπαλλήλων ΟΣΥ (πρώην ΗΛΠΑΠ).
Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ δεν πρόκειται να χάσουν την δουλειά τους καθώς θα απορροφηθούν στα λεωφορεία, αλλά παρόλα αυτά προβληματίζονται έντονα για την αλλαγή καθώς δεν τους έχει δοθεί επαρκής εξήγηση για την αιφνιδιαστική αυτή προτεινόμενη αλλαγή.
«Είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα τρόλει θα μείνει στο δρόμο και θα αποσυρθεί με βλάβη. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις εκτροχιασμών επειδή δεν κόβονται δέντρα και μπαίνουν στις γραμμές, αλλά μέχρι εκεί» λέει ο Φραγκίσκος Λούκας που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι των τρόλεϊ τα τελευταία 21 χρόνια ως οδηγός. «Το τρόλεϊ είναι το πιο οικολογικό μέσο, όντας ηλεκτρικό, και με τρεις βάρδιες οδηγών θα μπορούσε να κάνει 24ωρη συνεχή βάρδια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση ή να του βάλουν βενζίνη», λέει ο ίδιος που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ‘Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
Σε αυτό συμφωνεί και ο Γιώργος Γιολδασης, γ. γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) που σημειώνει ότι αν και γερασμένα τα οχήματα ακόμα και 20 χρόνια μετά την τελευταία προμήθεια (το 2006) είναι σε καλή κατάσταση. «Αν είχαμε και τα απαραίτητα ανταλλακτικά δεν θα είχαν αποχαρακτηριστεί 60 τρόλεϊ πέρυσι και θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ακόμα περισσότερα. Αλλά από το 2019 δεν αγοράζουν ανταλλακτικά», λέει ο ίδιος υπογραμμίζοντας την υποβάθμιση που έχει υποστεί το μέσο τα τελευταία χρόνια. «Είναι παράλογο να θέλουν να επενδύσουν σε άλλα οχήματα από την στιγμή που έχουμε 230 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου και έτοιμες υποδομές».
Το πρόβλημα που εντοπίζει άλλωστε δεν είναι ότι δεν έχουν επαρκή οχήματα αλλά έλλειψη οδηγών, ακριβώς όπως και στα λεωφορεία, «το πρωί βγαίνουν 135 τρόλει κατα μέσο όρο ενώ το απόγευμα κυκλοφορούν 85» αναφέρει ο κ.Γιόλδασης.
«ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Από όλους τους ενδιαφερόμενους άλλωστε αυτή η ανακοίνωση από την πλευρά του αναπληρωτή Υπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, μοιάζει προς το παρόν εντελώς αποσπασματική και αδικαιολόγητη.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο και όραμα για την δημόσια συγκοινωνία στην πρωτεύουσα.
Σε αυτό συγκλίνει και η άποψη του συγκοινωνιολόγου – πολεοδόμου και ομότιμου καθηγητή στο ΕΜΠ στην Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Θάνου Βλαστού.
«Άλλα είναι τα μεγάλα θέματα αυτή την στιγμή στην Αθήνα και όχι αυτά» λέει και εξηγεί ότι τα ζητήματα που απασχολούν μια σύγχρονη πρωτεύουσα όπως η Αθήνα είναι το αν υπάρχει ισχυρή δημόσια συγκοινωνία, η μείωση των αυτοκινήτων στο δρόμο, η μείωση της ταχύτητας στους δρόμους, οι υποδομές για ποδήλατα και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για περπάτημα. «Θα έλεγα ότι έχουμε ξεφύγει από τη σωστή στόχευση. Αυτή θα ήταν το να σκεφτούμε τι Αθήνα θέλουμε να φτιάξουμε και αυτή η Αθήνα που θέλουμε να φτιάξουμε να είναι μια Αθήνα που θα έχει συγκεκριμένα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά: να έχει λιγότερα αυτοκίνητα, επομένως μια πολύ πιο ισχυρή δημόσια συγκοινωνία και μια πολεοδομία η οποία θα είναι ευνοϊκή για το περπάτημα και το ποδήλατο».
«Η υπόθεση για το τρόλεϊ σκάει εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς να μπορεί ο πολίτης να καταλάβει ποιο στόχο ακριβώς εξυπηρετεί. Το θέμα είναι όταν συζητάμε το να αφαιρέσουμε κάτι αυτό θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μια ακόμη πιο ισχυρή δημόσια συγκοινωνία» σημειώνει, λέγοντας ότι αν αντικατασταθούν τα τρόλεϊ θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον από κάποιο μέσο πιο βιώσιμο που η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά μέσω ΑΠΕ και όχι καίγοντας πετρέλαιο.
«Αυτή την στιγμή τίθεται το ζήτημα απόσυρσης των τρόλει όμως θα πρέπει να στραφούμε σε μια συζήτηση όπως το πώς θα επεκτείνουμε το τραμ και όχι αν θα βγάλουμε τα τρόλεϊ και τι θα βάλουμε στη θέση τους. Εγώ είμαι μεγάλος υπερασπιστής του τραμ. Έχει σταθερή τροχιά, οχήματα πολύ πιο άνετα για τον επιβάτη και μπορεί να δομήσει την πόλη. Αντίθετα, το τρόλεϊ, το λεωφορείο δεν τη δομεί γιατι μπορεί να αλλάξουν τις διαδρομές τους όπως οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Το θέμα δεν είναι να γεμίσουμε την Αθήνα με λεωφορειόδρομους και να είναι τα λεωφορεία ένας εταίρος ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Αυτό που πραγματικά σημαίνει ενισχύω τη δημόσια συγκοινωνία είναι να πάρω αρτηρίες, να διώξω τελείως τα αυτοκίνητα, να βάλω τραμ, ποδήλατο και περπάτημα. Αυτό που θα ήταν η Πανεπιστημίου αν είχε πεζοδρομηθεί κάποτε και αυτό που είναι το Άμστερνταμ αλλά και η Σόφια».