Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τη μάστιγα της ρευματοκλοπής

Διαβάζεται σε 3'
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τη μάστιγα της ρευματοκλοπής
Ηλεκτρικό ρεύμα Getty Images/iStockphoto

Όσα προκύπτουν από τη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για νέο αυστηρότερο πλαίσιο αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών δίνει το ΥΠΕΝ, καθώς οι απαιτούμενες αλλαγές τελούν ακόμη υπό επεξεργασία και δεν έχει ακόμη καταλήξει στη τελική μορφή των μέτρων, ώστε να πάψει η υπόθεση να θυμίζει βαρέλι δίχως πάτο.

Στην ουσία, αυτό που προκύπτει από τη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από τη σύνοψη της κατάστασης και τη συζήτηση γύρω από τη στρατηγική του Διαχειριστή για τον επόμενο γύρο ελέγχων, είναι ότι κάπου μέσα στον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη θα έρθει στη Βουλή η τελική νομοθετική ρύθμιση.

Αν και τίποτα δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί και τα σενάρια τελούν υπό επεξεργασία, το μόνο βέβαιο είναι ότι οδεύουμε προς μια αυστηροποίηση των ποινών, μια αποτελεσματικότερη διαδικασία είσπραξης και μια γενικότερη αλλαγή στην αντιμετώπιση των παραβατών μέσα από το νέο πλαίσιο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει καταλάβει ότι όσο και να αυξηθούν οι έλεγχοι των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και όσο πιο στοχευμένοι και να γίνουν, ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να έρθει αν δεν αυστηροποιηθεί το νομικό πλέγμα των μέτρων, έτσι ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν τα πρόστιμα να μετατρέπονται σε.. δόσεις και οι παραβάτες να προσφεύγουν άμεσα σε ένδικα μέσα, ακυρώνοντας την ίδια την ουσία του εγχειρήματος.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βγάζουν όλο και πιο συχνά «λαβράκια», οι περιπτώσεις ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εστίασης και αγροτικών επιχειρήσεων που εντοπίζονται να κλέβουν ρεύμα είναι όλο και πιο τρανταχτές, με την αξία της κλεμμένης ενέργειας στο εξάμηνο να φτάνει κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο από μόνο του αυτό δεν αρκεί.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, εντοπίζοντας 9.727 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, δηλαδή 32% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Και η εκτιμώμενη αξία της κλεμμένης ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει αύξηση κατά 44% φτάνοντας στα 39 εκατ. ευρώ.

Αλλά από τα 39 εκατ., ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισπράξει τα 20 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα μισά. Σίγουρα είναι περισσότερα από τα περυσινά, με τις εισπράξεις να έχουν διπλασιαστεί (+90%), ωστόσο το 49% ακόμη λείπει από το ταμείο.

Το ίδιο το κράτος παρ’ ότι πέρυσι αυστηροποίησε τον ποινικό κώδικα που προβλέπει ότι η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας τιμωρείται ακόμη και με φυλάκιση που φτάνει και το ένα έτος για τον συνεργό ηλεκτρολόγο, έχει φροντίσει να αφήσει «παραθυράκια» που επιτρέπουν όχι μόνο τη καθυστέρηση των εισπράξεων των προστίμων, αλλά και μέσω της δυνατότητας για άμεση προσφυγή του παραβάτη σε δικαστικά, το μπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας.

Το θέμα αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για δικηγορικά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των κατηγορουμένων για ρευματοκλοπή ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων και διαφημίζουν ότι έχουν διαχειριστεί μεγάλο αριθμό υποθέσεων όπου πέτυχαν την αθώωση των εναγομένων. Το δείχνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, δείγμα ότι δίπλα στο φαινόμενο ανθεί μια νέα αγορά.

Τα σκήπτρα κρατά ο κλάδος του HORECA, δηλαδή ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες, που έχουν και την οικονομική άνεση να μπουν στη διαδικασία μιας αγωγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα