Στην τελική ευθεία για το 48ωρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάζεται σε 5'
Στην τελική ευθεία για το 48ωρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τρίτη και Τετάρτη συζητούνται σε εκρηκτικό κλίμα η Εξεταστική που προτείνει η κυβέρνηση και οι προανακριτικές που ζητά η αντιπολίτευση για Βορίδη και Αυγενάκη.

«Εβδομάδα ΟΠΕΚΕΠΕ» για την πολιτική επικαιρότητα αυτή που ξεκινά σήμερα. Το σκάνδαλο του οργανισμού διαχείρισης αγροτικών επιδοτήσεων που αναδείχθηκε μετά την δικογραφία που σχημάτισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα απασχολήσει για 48 ώρες συνεχόμενα την Βουλή αφού την Τρίτη 29 Ιουλίου θα συζητηθεί η πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχει καταθέσει η κυβέρνηση ενώ την Τετάρτη 30 Ιουλίου οι δύο προτάσεις για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που έχουν καταθέσει διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Αριστερά και ΠΑΣΟΚ.

Βορίδης και Αυγενάκης

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν όπως είναι αναμενόμενο οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης. Οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Άναπτυξης που «έδειξε» με την δικογραφία της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Προειδοποιώντας μάλιστα στο ίδιο κείμενο για την πιθανότητα παραγραφής των ποινικών ευθυνών του πρώτου, σε περίπτωση που δεν έχει δρομολογηθεί η παραπομπή του στην δικαιοσύνη έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Μια «προφητεία» που όλα δείχνουν πως θα επιβεβαιωθεί εφόσον «περάσει» η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της οποίας οι εργασίες προφανώς θα «προσπεράσουν» την συγκεκριμένη προθεσμία. Αυτό γιατί οι εξεταστικές επιτροπές της Βουής δεν έχουν ως αρμοδιότητα τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών υπουργών αλλά την ανάδειξη πολιτικών ευθυνών η ευρύτερων προβλημάτων. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση τυχόν παραγραφή των ποινικών ευθυνών του Μάκη Βορίδη θα συμπαρασύρει σε αμνήστευση και τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στο κάδρο» αυτή την εβδομάδα αναμένεται να «μπει» οικειοθελώς και ο  Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί στην Βουλή την Τρίτη προκειμένου να υποστηρίξει την πρόταση Εξεταστική Επιτροπή. Άλλωστε η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης αποτελεί προσωπική του απόφαση.

Αυτό άλλωστε το ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στις 14 Ιουλίου όταν ανακοίνωσε πως «με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής». Αιτιολόγησε την απόφαση σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι «διαχρονικό» και πρέπει «να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες και να υπάρχει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια προς όφελος των παραγωγών μας»

Ακριβώς αυτή την λογική αναμένεται να αναπτύξει και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Ενώ ήδη έκανε ανάλογες επισημάνσεις στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη υπαγορεύεται από δυο στοιχεία: Πρώτο: Την αδυναμία του να παραπέμψει στην Δικαιοσύνη τον Μάκη Βορίδη. Δεύτερον: Την βούλησή του να μετατρέψει σε «διακομματικό» ζήτημα ένα σκάνδαλο που αφορά την διακυβέρνησή του το οποίο έγινε υπό την εποπτεία του.

Μάλιστα στη ίδια λογική εντάσσει η αντιπολίτευση και τις προσπάθειες εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μέσω «φίλιων» ΜΜΕ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναμένει μάλιστα ανάλογες αναφορές στο κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό.

Η αντιπολίτευση

Απέναντι σε αυτά η αντιπολίτευση, ιδίως τα 3 κόμματα που έχουν καταθέσει πρόταση προανακριτικής, αναμένεται να αντιπαρατάξουν το υλικό της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκεί που – όπως αναφέρουν – περιγράφεται με σαφήνεια το αδίκημα της απιστίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αγνοηθεί από το κοινοβούλιο. Από την άλλη κάθε πολιτικός φορέας της αντιπολίτευσης αναμένεται να αναδείξει τα στοιχεία που θεωρεί περισσότερο κατάλληλα.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ιδιαίτερα στο θέμα των πρώην διοικητών του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου και Γρηγόρη Βάρρα. Πέραν των όσων αναφέρονται από αυτούς στην δικογραφία, αλλά και τις επιστολές του πρώτου στην δημοσιότητα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ότι ο δεύτερος «υπηρέτησε» στο Μέγαρο Μαξίμου. Πράγμα που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση τεκμαίρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν γνώστης των όσων συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ως εκ τούτου παρείχε πολιτική κάλυψη. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο δίλημμα που θέτει στην κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης: Λέγοντας πως θα υπερψηφίσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εφόσον η κυβέρνηση ψηφίσει την σύσταση Προανακριτικής.

Στην λογική της κυβέρνηση εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σωκράτη Φάμελλο να έχει επισημάνει ότι «οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πρακτικές Καμόρα. Υπήρξαν απειλές κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Στη δικογραφία τα διαβάζουμε». Επίσης ο γραμματέας του κόμματος Στέργιος Καλπάκης επισήμανε πως «όταν ήρθε στη Βουλή η δικογραφία, με όλους αυτούς τους διαλόγους οι οποίοι είναι σοκαριστικοί και για το αγοραίο ύφος τους και για το θράσος, αλλά και για το πώς αντιλαμβάνονται το κράτος και το δημόσιο χρήμα».

Τέλος ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως από την κυβέρνηση «προτείνουν Εξεταστική από το 1998 (!). Όμως η αλήθεια είναι μία: η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά την περίοδο 2019-2022 και κατονομάζει δυο υπουργούς της ΝΔ.Spoiler alert: η έρευνα δεν σταματά στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και σίγουρα δεν θα σταματήσει επειδή η κυβέρνηση θέλει να πέσει η αυλαία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα