Φέσσας – ΣΕΒ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργοδότες

Φέσσας – ΣΕΒ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργοδότες

Ο Θεόδωρος Φέσσας, απάντησε σε όσα ανέφερε στην χθεσινή του ομιλία ο Τσίπρας από το βήμα του ΣΒΒΕ, επιμένοντας πως το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο. Ο ΣΕΒ αντιδρά στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία και ειδικότερα στη διάταξη για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες

Η κυβέρνηση νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, προωθώντας διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών αλλά και εργαζομένων. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει ρύθμιση και για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες μεταξύ επιχειρήσεων.

Απαντώντας στη χθεσινή αυστηρή κριτική του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε βάρος στου ΣΕΒ από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς και πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την τεχνητή πόλωση.

Θέλοντας να υπενθυμίσει τον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εγκαινιάσει εμβληματικές επενδύσεις μελών του ΣΕΒ, όπως για παράδειγμα η Παπαστράτος, ενώ σε ερώτηση για τη θέση του Συνδέσμου ως προς τις συντάξεις, απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και πως με το σημερινό ασφαλιστικό παίρνουν “πολλά” αυτοί που δεν έχουν πληρώσει τίποτα και λίγα όσοι έχουν συνεισφέρει στο σύστημα.

Με αφορμή τη συμπερίληψη του ΣΒΒΕ στη λίστα των κοινωνικών εταίρων μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο γενικός διευθυντής στου ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν είναι ως “δεκανίκι” της κάθε κυβέρνησης αλλά να συμβουλεύει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις θέσεις των φορέων.

Ο κ. Φέσσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε, στη συνέχεια, ότι δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης στη βιομηχανία και ότι ο ΣΕΒ, ενδεχομένως, αποτελεί “εύκολο αντίπαλο διότι διαχρονικά λέμε το σωστό και δεν αλλάζουμε απόψεις, ενώ τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία”.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις ο κ. Φέσσας ανέφερε: “εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι συντάξεις, έτσι όπως έχουν διευθετηθεί, δίδουν πολλά σε ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει και λίγα σε αυτούς που έχουν συμβάλει στο να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της ασφαλιστικής δαπάνης”.

Οι θέσεις του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ ειδικότερα υποστηρίζει: “Η αναμενόμενη ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο συνοδεύεται από δεσμεύσεις για το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στο μείγμα πολιτικών που εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα και βασίζεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις με ρυθμό ανάπτυξης 2% στην 5ετία 2018-2022 αποτυπώνουν μια κατάσταση οιονεί στασιμότητας της αναπτυξιακής δυναμικής.

Ο ρυθμός αυτός κρίνεται αναντίστοιχος της απαιτούμενης ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας μετά από μια 10ετία (2008-2017) απωλειών στο ¼ του ΑΕΠ.

Και γι’ αυτό ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε να εκδηλώνονται, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα, νομοθετικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν νέα βάρη στις επιχειρήσεις.

Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας απαιτεί φιλοεπενδυτικές πολιτικές, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Και δυστυχώς οι πράξεις της κυβέρνησης, δεν υποστηρίζουν τους στόχους που θέτει για την ανάπτυξη.

Η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για το δημόσιο χρέος από μόνη της δεν αρκεί για την στροφή σε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι δική μας ευθύνη, ως κοινωνία, ως οικονομία, ως πολιτεία, ως επιχειρηματική κοινότητα και ως εργαζόμενοι.

Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος, πάνω και έξω από εμάς, θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Η λύση για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι πλέον στα χέρια μας.

Και σίγουρα θα ανακοπεί αν υπάρξει ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και επιστροφή στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος και σε νέα αντικίνητρα. Όσο δεν υιοθετούμε το δικό μας «μνημόνιο plus» στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο οι αγορές θα δυσπιστούν για την ικανότητά μας να βγούμε οριστικά από την κρίση. Για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις που να αυξάνουν το κεφαλαιακό απόθεμα των υψηλής παραγωγικότητας κλάδων των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, της παραδοσιακής, δηλαδή, παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Αυτό με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, διότι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει απαγορευτικό καθώς τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό υπερφορολόγησης, υψηλού μη μισθολογικού κόστους, υψηλού κόστους ενέργειας, υψηλού κόστους χρηματοδότησης και δυσανάλογα μεγάλης και αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας.

Όσον αφορά τις επενδύσεις η ελληνική οικονομία είναι ακόμη σε φάση αποεπένδυσης. Μετά από αποσβέσεις, οι καθαρές αποταμιεύσεις και επενδύσεις γίνονται αρνητικές το 2017. Το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή δεν βάζουμε στην άκρη, και δεν επενδύουμε ως κοινωνία, όσα απαιτούνται, αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, γραφεία, κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Αυτό είναι συνταγή νέας πτώχευσης.

Μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, θα επιδεινώσει τις προοπτικές της οικονομίας.

Και γι’ αυτό ακριβώς σας καλέσαμε σήμερα εδώ. Η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείο Εργασίας περιέχει μια «βόμβα» που πρέπει να απενεργοποιηθεί άμεσα. Αφορά στο πλαίσιο ρύθμισης των εργολαβιών και των υπεργολαβιών. Πρόκειται δυστυχώς για μια τόσο κακογραμμένη διάταξη που διατρέχει σοβαρά τον κίνδυνο να εφαρμοστεί στο σύνολο της οικονομίας, όταν είναι προφανές ότι αφορά πολύ συγκεκριμένους κλάδους.

Δυστυχώς βλέπουμε από τη μεριά του Υπουργείου μια υπεριδεολογικοποίηση πολύ πρακτικών προβλημάτων, που επιδεινώνει και το επιχειρηματικό περιβάλλον και την δυνατότητα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα