Γκλεζάκος: Μεγαλύτερη ευχέρεια αποφάσεων μετά τον Αύγουστο του 2018

Γκλεζάκος: Μεγαλύτερη ευχέρεια αποφάσεων μετά τον Αύγουστο του 2018

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για την έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική πολιτική

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Μιχάλης Γκλεζάκος, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και σχολίασε την επικείμενη λήξη του μνημονιακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Γκλεζάκος ανέφερε πως ναι μεν φαίνεται ότι δεν θα ανανεωθεί το πρόγραμμα μετά τη λήξη του τον Αύγουστο, ωστόσο θα υπάρχουν σχέσεις εποπτείας με τους δανειστές και αυτό δεν μπορεί να τελειώσει σε μια χώρα που χρωστάει. Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι η χώρα μας θα έχει μια μεγαλύτερη ευχέρεια λήψης αποφάσεων, γιατί τώρα η λήψη των αποφάσεων προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις Βρυξέλλες.

Εν συνεχεία, ο κ. Γκλεζάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρωστάει πολλά στους δανειστές ακόμη και αυτό επηρεάζει τα επιτόκια, όμως όσο θα περνάει ο καιρός και τα δάνεια θα λήγουν λίγο λίγο, τότε θα μπορούμε να παίρνουμε δάνεια από τις αγορές και να εξοφλούμε, ανεβάζοντας έτσι το βαθμό της “ελευθερίας” μας. Βεβαίως προϋπόθεση είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό προκύπτει από “το τι παίρνεις από τον κόσμο και τι ξοδεύεις” και είναι ανεξάρτητο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος ναι μεν τα επόμενα χρόνια θα είναι ανεβασμένος, αλλά πέραν του τουρισμού, δεν φαίνεται σημαντική μεταβολή στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Είναι, βέβαια, όπως είπε, μια καλή αφετηρία και είναι στο χέρι μας από’ δω και πέρα το να το εκμεταλλευτούμε.

Παράλληλα, ο κ. Γκλεζάκος επεσήμανε πως το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και πρέπει να δοθούν δουλειές στον κόσμο που μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα ανακούφιση στους πολίτες και να μειώσει την υψηλή ανεργία.

Τέλος, ο Μιχάλης Γκλεζάκος επανέλαβε πως καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει και μέχρι να εξοφληθεί το 75% των δανείων στον ESM (European Stability Mechanism), θα υπάρχει εποπτεία, η επιμονή του ΔΝΤ, όμως, μπορεί να μας βγει σε καλό καθώς μπορεί να γίνει μια καλύτερη διευθέτηση του χρέους η οποία θα φέρει μια ανακούφιση στην οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα