Τσακαλώτος: Η μείωση των μισθών δεν μπορεί να είναι το μόνο όπλο για την κρίση

"Το συμφέρον του ενός θα πρέπει να γίνει το συμφέρον όλων" είπε ο υπουργός Οικονομικών. Τι δήλωσε για τις οικονομικές διαφορές Βορρά – Νότου και τι απάντησε ο Γερούν Νταϊσλεμπλούμ σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο
- 11 Ιουλίου 2016 22:54
Μήνυμα με αποδέκτες του θεσμούς και ορίζοντα την δεύτερη αξιολόγηση έστειλε ο υπουργός οικονομικών κ, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζοντας την ανάγκη κοινή αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της ΕΕ και σημειώνοντας ότι το μαξιλάρι για τις κρίσεις δεν μπορεί να είναι μόνο οι μισθοί
«Η νομισματική πολιτική έχει χρεοκοπήσει αφού μια μείωση επιτοκίων έχει ασύμμετρη επίπτωση στην ΕΕ . Χωρίς να αντιμετωπίζουμε το θέμα του χρέους, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΕ, δεν έχει καμία επίπτωση στην Πορτογαλία την Ισπανία ή σε εμάς στην Ελλάδα» είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για να συνεχίσει αμέσως μετά, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε κοινή οικονομική πολιτική χωρίς να έχουμε περισσότερη Ευρώπη. Σας ρωτώ λοιπόν έχοντας κατά νου και τον Ευρωσκεπτικισμό. Μπορούμε να έχουμε μοναδική λύση για τις κρίσεις μόνο τις μειώσεις των μισθών;».
Από την πλευρά του βέβαια ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους τονίζοντας ότι οι υποχρεώσεις είναι αυτές που σε κάνουν μέλος μιας ομάδας. «Μου αρέσει εκεί που δίνω δικαιώματα να επιφορτίζω και με αρμοδιότητες. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε ένωση και κοινούς στόχους».
Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε με δεύτερη τοποθέτηση για να επισημάνει τις οικονομικές διαφορές του Ευρωπαϊκό Βορρά με τον Ευρωπαϊκό Νότο σημειώνοντας ότι “ο φτωχός νότος πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια για να αγοράζει τα προϊόντα της Ολλανδίας και της Γερμανίας οι οποίες την ίδια ώρα δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων”.
«Αν δεν καταλάβουμε ότι το συμφέρον του ενός θα πρέπει να γίνει το συμφέρον όλων τότε αργά ή γρήγορα τη Ένωση θα διαλυθεί και ο Ευρωπαϊκός Βορράς η Ολλανδία και η Γερμανία θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων όπως και ο Νότος».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή οικονομία σε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να προέρχεται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία όπως συνέβαινε μέχρι και το 1990 και όχι από τις ιδιωτικές επενδύσεις όπως έχει επικρατήσει μετά το 2000. «Κάποιος μπορεί πιο εύκολα να επενδύσει στην γνώση και την καινοτομία αν δε φοβάται ότι θα χάσει την δουλειά του είπε χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά.