Επιμένει ο Μπλερ: Ο κόσμος είναι καλύτερος λόγω του πολέμου στο Ιράκ

default image

Τι απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας για το μήνυμα "θα είμαι μαζί σου, ό,τι και αν γίνει" προς τον Τζορτζ Μπους. "Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν μάταιος", επεσήμανε σε συνέντευξη στο BBC

Σταθερός στις απόψεις του για τον πόλεμο στο Ιράκ εμφανίστηκε ο Τόνι Μπλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του BBC, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα ήταν σε “δυσμενέστερη θέση” αν δεν είχε πάρει την απόφαση για εισβολή στην ασιατική χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε λόγο για “τρομερές συνέπειες” και ότι θα ήταν “πολύ καλύτερα” αν ήταν ενήμερος για τα όπλα του Ιράκ στην πορεία προς τον πόλεμο.

Η επίσημη έρευνα για τον πόλεμο του 2003 ήταν έντονα επικριτική για την κυβέρνηση Μπλερ και τους αρχηγούς του βρετανικού στρατού. Η έκθεση του Σερ Τζον Σίλκοτ, η οποία έγινε γνωστή την Τετάρτη, αναφέρει ότι ο Μπλερ υπερέβαλε όσον αφορά το μέγεθος της απειλής από τον Σαντάμ Χουσεΐν, στέλνοντας απροετοίμαστα στρατεύματα στη μάχη με “εντελώς ανεπαρκή” σχέδια για τη σύγκρουση.

Ο Μπλερ στη συνέντευξή του στο BBC, επέμεινε ότι αν και έγιναν λάθη, η απόφαση να ενταχθεί στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ήταν σωστή. Αντέκρουσε, επίσης, τους ισχυρισμούς ότι είχε δεσμευθεί μυστικά στις ΗΠΑ να βοηθήσει τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να ανατρέψει τον Χουσεΐν και να μεγαλοποιηθεί η απειλή για τα όπλα μαζικής καταστροφής του τότε προέδρου του Ιράκ, για τα μάτια των βουλευτών και των πολιτών.

“Λανθασμένες πληροφορίες”

Σε σημείωμά τον Δεκέμβριο του 2001, ένα από τα 30 και πλέον που ήρθαν στη δημοσιότητα με την έκθεση Σίλκοτ, ο Μπλερ λέει στον Μπους ότι “θα είμαι μαζί σου, ό,τι και αν γίνει”. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη ότι εκείνη την περίοδο δεν είχε πάρει “καμία αμετάκλητη απόφαση” να πάει στον πόλεμο. “Δώσαμε στις ΗΠΑ μια πολύ σαφή δέσμευση ότι θα είμαστε στο πλευρό τους στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος”, είπε.

Η έκθεση Σίλκοτ αναφέρει ότι ο Χουσεΐν δεν αποτελούσε “καμία άμεση απειλή” κατά τη στιγμή της εισβολής, η οποία ξεκίνησε βάσει “λανθασμένων πληροφοριών”. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προειδοποιήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και την περιφερειακή αστάθεια, δεν είχαν γίνει γνωστές στους βουλευτές και τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σερ Τζον Σίλκοτ είπε ότι ο Μπλερ και οι υπουργοί του δεν θα έπρεπε να είχαν δεχτεί τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα του Χουσεΐν. Ο Μπλερ δήλωσε ότι είχε βασιστεί σε αυτές τις εκθέσεις αλλά αναγνώρισε ότι “θα ήταν πολύ καλύτερα να ήταν πιο σαφείς”.

“Πάλεψα”

“Δεν ήταν ότι ήθελα να τις πιστέψω. Τις πίστεψα και ένας από τους λόγους που το έκανα ότι ήταν ο Χουσεΐν είχε χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον του ίδιου του του λαού”, υποστήριξε ο Μπλερ, δηλώνοντας ότι καταλαβαίνει όλες τις επικρίσεις αλλά “όταν κοιτάζω τα γεγονότα σήμερα, πιστεύω ακόμα ότι κινηθήκαμε με το σκεπτικό να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Δεν πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας ήταν μάταιος”.

Και συνέχισε: “Λυπάμαι για τα λάθη και μετανιώνω για πολλά πράγματα αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όχι μόνο ενεργήσαμε με καλά κίνητρα και έκανα ό,τι έκανα από καλή πίστη αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήμασταν σε χειρότερη θέση αν δεν είχαμε ενεργήσει με αυτό τον τρόπο”.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αν ο Χουσεΐν είχε μείνει στην εξουσία “θα είχε συνεχίσει τα προγράμματα με τα όπλα μαζικής καταστροφής” και αν είχε την ηγεσία κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011 “πιστεύω ότι θα προσπαθούσε να την διατηρήσει” με τον τρόπο που το έκανε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Αντ’ αυτού, ο Μπλερ είπε ότι το Ιράκ είχε μια κυβέρνηση “αποδεκτή ως νόμιμη, καθότι αποτέλεσμα εκλογών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα