Διεξοδική έρευνα για την δολοφονία του σλοβάκου δημοσιογράφου ζητούν οι ευρωβουλευτές

Διεξοδική έρευνα για την δολοφονία του σλοβάκου δημοσιογράφου ζητούν οι ευρωβουλευτές
Στιγμιότυπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (16/9/14) στο Στρασβούργο,Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 eurokinissi

Η συζήτηση στην ολομέλεια του Στρασβούργου πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επικείμενης παραίτησης του Σλοβάκου Πρωθυπουργού - Παρέμβαση από Κούλογλου

Ανεξάρτητη και διεξοδική έρευνα, με πλήρη συμμετοχή της Europol, βελτίωση των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και αποτελεσματικότερη εποπτεία του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αυτά ζήτησαν οι ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, στη μνήμη του 27χρονου Σλοβάκου δημοσιογράφου και της συντρόφου του που δολοφονήθηκαν στην Σλοβακία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επικείμενης παραίτησης του Σλοβάκου Πρωθυπουργού και βασίστηκε στα ευρήματα της ad hoc αντιπροσωπείας έξι ευρωβουλευτών οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σλοβακία στις 8-9 Μαρτίου για να εξετάσουν την κατάσταση επί τόπου. Το ΕΚ θα υιοθετήσει ψήφισμα στην σύνοδο ολομέλειας Απριλίου στο Στρασβούργο.

Το Ευρωκοινοβούλιο τίμησε τη μνήμη του  δημοσιογράφου Ján Kuciak και της μνηστής του Martina Kušnírová τηρώντας ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος του ΕΚ,  Αντόνιο Ταγιάνι, καταδίκασε τις δολοφονίες, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου, ενώ κάλεσε τις σλοβακικές αρχές να “φέρουν στο φως την αλήθεια”.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη την Τετάρτη στην ολομέλεια του ΕΚ τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς και εμπεριστατωμένης έρευνας προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των δολοφονιών του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová.

Ζήτησαν ακόμη τη βελτίωση της νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων, των bloggers και των πληροφοριοδοτών.

Η ολομέλεια συζήτησε ακόμη τις αποκαλύψεις του Kuciak στο τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία και τους πιθανούς δεσμούς Σλοβάκων πολιτικών με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενώ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει πάλι τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παρέμβαση Κούλογλου

Για το θέμα του σκανδάλου Novartis μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την συζήτηση για την δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak και της συντρόφου του.

“Στην χώρα μου ερευνάται αυτή την περίοδο ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, αυτό της πολυεθνικής Novartis, που εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα. Το σκάνδαλο αυτό αποκαλύφθηκε από whistleblowers”, τόνισε ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και των δημοσιογράφων είναι ελλιπής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

“Η υπόθεση των δυο ανθρώπων για τους οποίους μιλούμε σήμερα εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Είναι σύμπτωση ότι η δολοφονία αυτή συμβαίνει τρεις μήνες μετά από εκείνη της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία; Όχι, δεν είναι. Υπάρχει εύφορο έδαφος για αυτά τα εγκλήματα στην Ευρώπη.  Οι ολιγάρχες παραμένουν πανίσχυροι και οι φορολογικοί παράδεισοι συνεχίζουν να υπάρχουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η προστασία για δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ανεπαρκής”, δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απευθύνθηκε στον Επίτροπο Τζούλιαν Κίνγκ, που ήταν παρών. “Προ μηνός είχαμε στείλει μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες μια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Τίμμερμανς ρωτώντας πως προτίθεται η Επιτροπή να δράσει κατά των μηνύσεων που έχουν σκοπό να εξαντλήσουν τους δημοσιογράφους. Δεν πήραμε καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Μήπως έχετε εσείς μια;”

Επίσης ζήτησε από την κα Παναγιότοβα, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης παρούσα στη συζήτηση, να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρομπέρτο Φίκο, χαρακτήριζε τους δημοσιογράφους ως “presstitutes”, από το prostitutes που σημαίνει πόρνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα