Στόχος η άμεση αποκατάσταση έστω και μικρού τμήματος του λιμανιού στην Κω

Στόχος η άμεση αποκατάσταση έστω και μικρού τμήματος του λιμανιού στην Κω
Εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε τα ξημερώματα, ο ισχυρός σεισμός 6,4 στο νησί της Κω,Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI / ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ) Eurokinissi

Η Κως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες που θα γίνουν από τους ειδικούς που ξεκίνησαν να έρχονται στο νησί από νωρίς το πρωί

Με την είδηση του σεισμού, με αεροσκάφος C-130, έφυγαν, στις 5 το πρωί, για την Κω ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην Κω μετέβη εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στο νησί είναι οι εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι. Στην ουσία, αυτή την ώρα, η Κως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες που θα γίνουν από τους ειδικούς που ξεκίνησαν να έρχονται στο νησί από νωρίς το πρωί. Ήδη, με το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω έφτασαν και στελέχη από το τμήμα λιμενικών υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το απόγευμα αναμένονται και ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου, ένας καθηγητής από το ΕΜΠ και μελετητές που συνεργάζονται με το υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη και γρήγορη λύση, για να αποκατασταθούν οι ακτοπλοϊκές υποδομές και η ακτοπλοΐα στο νησί.

Δύτες πραγματοποιούν έρευνες για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια πλοία το άλλο λιμάνι του νησιού στην Κέφαλο, δεν είναι, όμως, εύκολο να μιλά κανείς για κάτι τέτοιο. Στόχος είναι, το συντομότερο δυνατόν, να αποκατασταθεί έστω και ένα μικρό τμήμα του προβλήτα του κεντρικού λιμανιού, για να μπορούν να δένουν μεγάλα πλοία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε και σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών, για να επανέλθει το λιμάνι σε πλήρη λειτουργία θα χρειαστεί ένα μεγάλο έργο, που δεν μπορεί να γίνει άμεσα και θα κοστίσει.

Λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν δεν προσέγγισαν το λιμάνι τα πλοία «Βlue star 2» και το «Βlue star paros». Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ κανονικά λειτουργεί και το αεροδρόμιο της.

Κατά τ’ άλλα, φαίνεται ότι άλλα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά που χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν υποστεί ζημιές. Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης αλλά και στα υπόλοιπα χωριά, για να κάνουν τους πρώτους ελέγχους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε παλαιά κτήρια λιθοδομών ενώ τα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα.

Είναι κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης που δήλωσε ότι οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες , τα κτήρια άντεξαν και τα όποια κτήρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, ενώ έκανε λόγο για περιορισμένες καταρρεύσεις. “Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού” διευκρίνισε ο ίδιος. Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα θα έχουμε πιθανότατα από το απόγευμα ή αύριο, όταν και θα αρχίσουν να έρχονται και τα πρώτα αποτελέσματα από τις καταγραφές των κλιμακίων. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα