Μάκης Ψωμιάδης: Δεκαετίες υπόδικος, ποτέ έγκλειστος

Οι δικαστικές περιπέτειες του Big Mac, κατά κόσμον Μάκη Ψωμιάδη, μετρούν δεκαετίες. Παρά τις καταδίκες, χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια, προτού βρεθεί πίσω από τα κάγκελα. Το NEWS 247 παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες υποθέσεις, στις οποίες πρωταγωνίστησε
- 09 Ιανουαρίου 2016 07:47
“Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι ένας καταπληκτικός τύπος, που καταφέρνει να βγαίνει νικητής για εννιά συνεχόμενα χρόνια. Καταφέρνει να παίζει μόνος του απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, την ΑΕΚ, τη Δικαιοσύνη, τη λογική, αλλά καταφέρνει να μας κερδίζει. Με αποδεδειγμένα εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου και της ΑΕΚ. Ειλικρινά, του βγάζω το καπέλο και ας προβληματιστεί ο οποιοσδήποτε, σε αυτήν τη χώρα που ζούμε, ποια θα είναι η συνέχεια”.
Πολλοί έχουν επιχειρήσει να περιγράψουν το Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη, τον άνθρωπο που παρά τη συνεχή εμπλοκή του -επί δεκαετίες- με τη Δικαιοσύνη, εξέτισε ποινή μόλις μετά το 2012. Η παραπάνω όμως, γεμάτη ειρωνεία δήλωση του Ντέμη Νικολαΐδη, λίγα λεπτά μετά την όγδοη αναβολή που είχε λάβει ο Μάκης Ψωμιάδης για υπόθεση υπεξαίρεσης της ΠΑΕ ΑΕΚ, χαρακτηρίζει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τον αποκαλούμενο Big Mac, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα των Φώτων.
Η γραφική φιγούρα με το πούρο και το ιδιαίτερο παρουσιαστικό, που αποτυπώθηκε ακόμη και σε διαφημίσεις, μονοπωλούσε πάντα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όχι μόνο εξαιτίας των ενδιαφερόντων του γύρω από τον αθλητισμό, αλλά κυρίως επ’ αφορμής των δικαστικών του υποθέσεων. Παλιός γνώριμος των δικαστικών αρχών, ο Μάκης Ψωμιάδης αντιμετώπισε κατηγορίες με την ιδιότητα του εκδότη, του προέδρου ΠΑΕ και του επιχειρηματία, εντός και εκτός εισαγωγικών.
Ποτέ όμως, δεν βρέθηκε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μόνον το 2012, όταν παρουσιάστηκε -κρατούμενος πια- ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, μετά την έκδοσή του από τα Σκόπια για ένταλμα σύλληψης, που υπήρχε εις βάρος του.
Το NEWS 247 παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες υποθέσεις, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Μάκης Ψωμιάδης.
1987: Στο “στόχαστρο” της Interpol
Η χάρη του Μάκη Ψωμιάδη είχε φτάσει και στο εξωτερικό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο ανακριτής Γενεύης εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας τίτλων. Σύμφωνα με τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”, στο έγγραφο αναφερόταν μεταξύ άλλων: “Παρακαλούμε να αναζητήσετε με σκοπό τη σύλληψη και έκδοση στη χώρα μας τον Έλληνα υπήκοο Ψωμιάδη Χρυσόστομο. Χαρακτηριστικά: Ύψος 2 μέτρα περίπου, σωματώδης (περίπου 130 κιλά), μαλλιά μαύρα, μεγάλο μουστάκι με κόκκινες ανταύγειες”.
Η υπόθεση αφορούσε στην αγορά από την εταιρεία DECAFIN 165 κιλά χρυσού, συνολικού ποσού 1.691.054 δολαρίων ΗΠΑ, για τα οποία φερόταν να πλήρωσε με μετρητά και με ακάλυπτες επιταγές. Ο Μάκης Ψωμιάδης καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως.
2002: Η κόντρα με το Λαλιώτη
Ακόμα μία καταδίκη του, αυτή τη φορά απόρροια των εκδοτικών του συμφερόντων, οδήγησε στο τέλος μιας έντονης αντιδικίας με τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.
Το 1995 ο Μάκης Ψωμιάδης προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας “Το Όνομα”, η οποία σε δημοσίευμά της υποστήριξε πως ο τότε υπουργός είχε προχωρήσει σε χαριστική σύμβαση με γερμανική εταιρία για την κατασκευή του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Ο Κ. Λαλιώτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, που χρόνια μετά απεφάνθη ότι το έγγραφο πάνω στο οποίο στηριζόταν το δημοσίευμα ήταν πλαστό, με αποτέλεσμα ο Μ. Ψωμιάδης να κριθεί ένοχος. Η διαδικασία όμως, συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο του 2002 κάθισε εκ νέου στο εδώλιο με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου.
Σχετικά, ο Μ. Ψωμιάδης είχε δηλώσει: “για τα δημοσιεύματα εκείνα τιμωρήθηκα. Όταν αντιλήφθηκα το λάθος, ζήτησα συγγνώμη. Συνέχεια ζητάμε συγγνώμη. Τώρα ξαναδικάζομαι, ταλαιπωρούμαι τόσα χρόνια για να βγάλουμε το γινάτι του Υπουργού”.
Καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, αλλά και πάλι δεν εκτίει την ποινή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικαλείται προβλήματα υγείας, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια περίοδο το Πενταμελές Εφετείο αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής του και αφήνεται ελεύθερος.
2014: Υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ
Για χρόνια η ΠΑΕ ΑΕΚ προσπαθούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία, προκειμένου ο πρώην πρόεδρός της, Μάκης Ψωμιάδης, και ακόμη 4 κατηγορούμενοι να καθίσουν στα εδώλιο για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία της Ένωσης, ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα 2001 -2003.
Το αποτέλεσμα ήρθε μόλις πριν δύο χρόνια, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε πρώτο βαθμό το Big Mac, χωρίς ελαφρυντικό. Η ποινή που του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ήταν τα 10 έτη κάθειρξης, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.
Επιβαρυντική για την υπόθεση στάθηκε και φυγοδικία του Μάκη Ψωμιάδη στα Σκόπια, αν και οι συνήγοροί του υποστήριζαν πως επρόκειτο για “μια λανθασμένη ενέργεια που έχει σχέση με άλλη υπόθεση», αλλά και ότι “θα έπρεπε να εκτιμηθεί η παλικαριά και η ειλικρίνειά του, με την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς”.
Ο Μ. Ψωμιάδης, κατά την απολογία του είχε δηλώσει αθώος, υποστηρίζοντας ότι “τρώω λάσπη από συγκεκριμένη μερίδα ατόμων που δεν είναι ΑΕΚτζήδες”.
2015: Σκόπια – Αθήνα, δύο χρόνια δρόμος…
Λίγο πριν έρθει το 2016, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήρθε η υπόθεση των στημένων αγώνων και συγκεκριμένα το σκέλος που αφορούσε στο Μάκη Ψωμιάδη και έχει διαχωριστεί -λόγω παραγραφής- από την κύρια υπόθεση. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τυπικά και θα συνεχίσει στις 20 Ιανουαρίου, χωρίς όμως, την παρουσία του βασικού κατηγορουμένου.
Η δικογραφία αυτή στάθηκε αφορμή για τη φυγή του “Μάκαρου” στο εξωτερικό, όταν το καλοκαίρι του 2011 εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος δεκάδων εμπλεκομένων. Μήνες αργότερα, εντοπίστηκε στα Σκόπια όπου και συνελήφθη. Η έκδοσή του βέβαια, πήρε το χρόνο της, αφού χρειάστηκαν περισσότερο από δύο χρόνια για να έλθει τελικά στην Ελλάδα.
Από τη στιγμή που οδηγήθηε στον εισαγγελέα, ο Μάκης Ψωμιάδης υποστήριζε πως ήταν “πολιτικός κρατούμενος” και “θύμα πλεκτάνης”, αλλά τη θέση αυτή δεν ενστερνίστηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μήνες, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτηρα.
Παράλληλα, απαλλάχθηκε -όπως και οι περισσότεροι συγκατηγορούμενοί του- για την πλειοψηφία των βαρύτατων κατηγοριών που τον βάραιναν, όπως εγκληματική οργάνωση, παράνομο στοιχηματισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με αποτέλεσμα ο Big Mac να δηλώνει: “Ο εγκληματίας Ψωμιάδης δικαιώθηκε από την εγκληματική οργάνωση. Και αυτή η ποινή θα πέσει στο εφετείο. Είμαι εντελώς αθώος. Δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά”.