Από ικέτες, συμπαίκτες

Η θέση της Ελλάδας, η διαμάχη Ρωσίας-Δύσης και ο Ερντογάν, που έχει αρχίσει να ενοχλεί
- 30 Μαΐου 2016 06:19
Ένα χρόνο πριν, τέτοιο καιρό, μπαίναμε στην κορύφωση του δράματος της παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Χωρίς στηρίγματα και με τις προσπάθειες για εξεύρεση βοήθειας εκτός ΕΕ, να έχουν αποτύχει.
Ένα χρόνο μετά, ο ελληνικός λαός, συνεχίζει να σηκώνει τα βάρη των μνημονίων, αλλά η συζήτηση για το Grexit, έχει τελειώσει και η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να χτίσει συμμαχίες, όχι ως ικέτης, αλλά ως χρήσιμος συνεργάτης.
Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και η επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο, είναι αναμφίβολα σημαντικές, αλλά χωρίς σοβαρότητα, σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους, δεν θα προσφέρουν κάτι περισσότερο, από μερικές εντυπωσιακές εικόνες.
Οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση, αλλά και το γεγονός ότι είναι μια χώρα της Ευρώπης και της Δύσης, που μπορεί να συνομιλεί με τη Ρωσία και να εμφανιστεί ως ο καταλύτης μιας πολύ δύσκολης σχέσης.
Πρέπει επίσης να εκμεταλλευτεί με προσεκτικό τρόπο τη δυσφορία που προκαλεί πλέον στη διεθνή κοινότητα ο Ταγίπ Ερντογάν.
Μια χώρα που παραμένει εύθραυστη οικονομικά, πρέπει να είναι διπλά προσεκτική στα εξωτερικά θέματα και να αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να αλλάξει το status quo τη συγκεκριμένη περίοδο. Το προσφυγικό, η διαμάχη Δύσης-Ρωσίας και η αλλοπρόσαλλη τακτική του Ερντογάν, είναι ζητήματα, που εγκυμονούν κινδύνους και δεν έχουν εύκολη λύση, αλλά σίγουρα θα προσφέρουν ευκαιρίες για τη χώρα μας, ώστε να ενισχύσει το ρόλο της.
*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247