Η απλή ανα-λογική του Σαμαρά

Η απλή ανα-λογική του Σαμαρά
Greek prime minister Antonis Samaras made statements to the press at Zappeion hall, after the first official results that stated his New Democracy Party lost the elections, on Jan. 25, 2015 / , 25 , 2015 SOOC

Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερον με διευρυμένη πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ενίσχυε τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και θα διευκόλυνε σενάρια μικρότερων “σφιχτών” κομμάτων. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερον με διευρυμένη πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ενίσχυε τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και θα διευκόλυνε σενάρια μικρότερων “σφιχτών” κομμάτων. Έτσι ενδεχομένως απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών να ερχόταν γάντι στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δέχεται (υπογείως) εσωκομματικές κατηγορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προτιμά ένα μικρότερο και πιο ελεγχόμενο κόμμα.

Τα σενάρια της απλής αναλογικής διακινεί βεβαίως κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ως κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ έθετε ζήτημα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Οι τότε ένοικοι του Μαξίμου είχαν αρνηθεί, καθώς είχαν την ελπίδα ότι έστω και με μία ψήφο διαφορά μπορούσαν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να κερδίσουν τις εκλογές.

Το γεγονός ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο Παυλόπουλου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 επιπλέον κοινοβουλευτικές έδρες επισήμαινε προεκλογικά ο κ.Σαμαράς σε μια προσπάθεια να πείσει τους αναποφάσιστους και δυσαρεστημένους γαλάζιους ψηφοφόρους να στηρίξουν Ν.Δ ως τον κορμό μίας “φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης”- προσπάθεια που εκ του αποτελέσματος απέτυχε. Σημειωτέον όμως ότι είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πως “καλώς ή κακώς -εγώ λέω κακώς” ισχύει αυτή η πριμοδότηση.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις λοιπόν εάν το ΠΑΣΟΚ ή και το Ποτάμι ανοίξει θέμα απλής αναλογικής, η Ν.Δ θα μπορούσε να αποδεχθεί και όλοι μαζί να πιέσουν το ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με ευρεία συναίνεση η αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία παγίως ζητούσε η αριστερά- όταν τα ποσοστά της ήταν μικρά.

Σύμφωνα με το άρθρο 54, παράγραφος 1, του Συντάγματος “Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών”. Επομένως απαιτούνται 201 βουλευτές για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Όλα αυτά βέβαια εφόσον οι εξελίξεις επιτρέψουν στο πολιτικό σύστημα την πολυτέλεια να συζητά για τέτοια ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα