Καταγγελία Παπανικολάου: Έχω διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ

Καταγγελία Παπανικολάου: Έχω διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ

Καταγγελία από τον διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά. Κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού και κρεβατιών, περιγράφοντας μια δραματική κατάσταση με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επί τέσσερις ημέρες

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου είναι νευροχειρουργός και διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά “Άγιος Παντελεήμων”, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος στο Περιστέρι με την Αριστερή Κίνηση.

Πριν λίγες ημέρες έκανε λόγο για ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μιλώντας στο Έθνος, έλεγε ενδεικτικά πως στα ελληνικά νοσοκομεία αναλογεί μία νοσηλεύτρια σε 20 ή 40 ασθενείς. Όλα αυτά την ώρα που η παραβατικότητα στα νοσοκομεία βρίσκεται σε έξαρση.

“Τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου λειτουργούν καθημερινά, όπως και τα απεικονιστικά εργαστήρια. Κάθε τέσσερις μέρες, υπάρχει γενική εφημερία και εκατοντάδες ανθρώπων συρρέουν στο νοσοκομείο. Το προσωπικό ασφαλείας πρέπει να υποστηρίζει το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών. Εμείς πιστεύουμε στην κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Η επιλογή της Πολιτείας είναι να υπογράφει ατομικές συμβάσεις. Έστω και με τον τρόπο αυτό, ήρθαν στο Κρατικό της Νίκαιας 16 άτομα, αλλά χρειαζόμαστε άλλους 30”, σημείωνε.

Σήμερα, ο Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας πως στο Γενικό Νίκαιας υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο διασωληνωμένοι άνθρωποι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο τμήμα του, επί τέσσερις ημέρες. “Διαθέσιμο κρεβάτι πουθενά”, γράφει στο Twitter, συμπληρώνοντας πως οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς “πουλάνε τρελίτσα” με το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών.

Συμπληρώνει πως “ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική σημαίνει πάνω από 1000 ευρώ τη μέρα”.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε πως από τις 700 μονάδες φροντίδας λειτουργούν μόλις οι 550 λόγω έλλειψης προσωπικού. “Αυτό το γεγονός δημιουργεί τη μέγιστη ταξική διάκριση, αυτή μεταξύ ζωής και θανάτου. Εν έτει 2017 έχουμε λίστα αναμονής για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ. Μέχρι χθες ήταν πάνω από 70 άτομα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε λίστα. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για την εποχιακή έξαρση της νοσηρότητας της γρίπης όπως τώρα λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού. Κάθε καλοκαίρι με τα τροχαία πάλι τα ίδια έχουμε.

Το εξοργιστικό είναι πως τον Νοέμβριο του 2015 είχαμε επίσημα προειδοποιήσει το υπουργείο να μην επαναλάβει το λάθος των προκατόχων του, δηλαδή να μην προχωρήσει σε κάλυψη κενών θέσεων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με μπλοκάκι μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. Είχαμε πει πως αυτό θα είναι και άδικο για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς αλλά και αδιέξοδο. Εδώ και 14 μήνες από αυτούς τους 100 γιατρούς και τους 400 νοσηλευτές είναι στις θέσεις τους λίγο παραπάνω από τους μισούς και οι γιατροί, συγκεκριμένα, παίρνουν 700 ευρώ το μήνα. Και μιλάμε για γιατρούς με δύο ειδικότητες. Σας ρωτάω, ποιος θα δεχθεί να πάει και να μείνει τη στιγμή που στο εξωτερικό τους δίνουν διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς”.

Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε “μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις και άμεσα να αναπτυχθούν κι άλλα τέτοια κρεβάτια γιατί εκτός από το θέμα των βαρέων πασχόντων που είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, υπάρχουν και άλλοι ασθενείς των οποίων οι χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης διαθέσιμης κλίνης. Την περασμένη εβδομάδα χειρούργησα μια κυρία με μεγάλο όγκο στο κεφάλι, η οποία περίμενε τέσσερις μήνες για να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα ΜΕΘ για μετά την επέμβαση της. Αυτά είναι ανυπολόγιστο κόστος που δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγμάτευση με δανειστές και οικονομικούς δείκτες”.

Ο ίδιος ανέφερε πως έχει καταθέσει τις προτάσεις του στην πολιτεία και ξεκαθάρισε πως τα ίδια θα έπραττε κι αν στην κυβέρνηση ήταν κάποιο άλλο κόμμα. “Με τον κ. Ξανθό έχουμε συναντηθεί πολλές φορές απ’ όταν ανέλαβε, όπως και με τους προκατόχους τους. Δεν κάνουμε διάκριση κομματική, μακριά από εμάς ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Υπάρχουν υγειονομικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν”.

Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία

Την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας (07:00 – 15:00) μετά από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30 στο Γενικό Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” και στη συνέχεια στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, το Γενικό Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα.

Όπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, στη Β’ Παθολογική Κλινική εργάζονται μόνο 8 νοσηλευτές, ενώ συγχωνεύθηκε η Καρδιολογική Μονάδα και Υπομονάδα και μειώθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα καταγγέλλουν πως υποβιβάσθηκε και μετακινήθηκε νοσηλεύτρια επειδή πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για την εντατικοποίηση και τις ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Ακόμη, από τις 6 θέσεις ειδικευομένων Νευροχειρουργικής, οι 3 είναι κενές, από τις 9 θέσεις της Αιματολογίας ακάλυπτες είναι 8, από τις 22 θέσεις για Μικροβιολόγους κενές είναι οι 10, ενώ δεν υπάρχει ειδικευόμενος στην Παθολογοανατομία ή Κυτταρολογία.

Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου ζητούν:

– Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι.

– Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και ημέρες άδειας στους εργαζόμενους.

– Να ανακληθεί η συγχώνευση της Καρδιολογικής Μονάδας και Υπομονάδας και η τρομοκρατική μετακίνηση της νοσηλεύτριας.

– Να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα και υλικά και να εξασφαλισθεί η επαρκής συντήρηση υποδομών και μηχανημάτων.

– Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία.

Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους και τους ασθενείς “να μη συμβιβασθούν με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με πάνω από 360 κενές οργανικές θέσεις (ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες), την εντατικοποίηση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες αδειών, την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφαλείας εργαζομένων και ασθενών”.

Παρόμοια προβλήματα τονίζει το  ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, και προσθέτει: “όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση του συστήματος υγείας, δεν μπορεί να κρύψει ότι συνεχίζει την πολιτική της υποβάθμισης”.

Από τη δική τους μεριά και οι επικουρικοί εργαζομένοι στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” απαιτούν “μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα