ΕΕ: Λίστα των χωρών που ευνοούν ξέπλυμα χρήματος, χωρίς τους φορολογικούς παραδείσους

Ποιες είναι οι 10 χώρες που βρίσκονται στην μαύρη λίστα της ΕΕ. Απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές ως ελλιπής
- 20 Ιανουαρίου 2017 13:59
Μόλις 10 ονόματα περιλαμβάνει η μαύρη λίστα που κατάρτισε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ με τις χώρες που διευκολύνουν την νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ή χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις.
Το εν λόγω έγγραφο τέθηκε σε ψηφοφορία την Πέμπτη, με τους ευρωβουλευτές να το απορρίπτουν ως ελλιπές, επισημαίνοντας ότι σ’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθούν οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι.
Πιο συγκεκριμένα, 393 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της λίστας, 67 κατά ενώ υπήρξαν και 210 αποχές. Η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Ιράκ, το Λάος, η Συρία, η Ουγκάντα, το Βανουάτου και η Υεμένη είναι οι χώρες που απαρτίζουν την εν λόγω λίστα.
“Υπό το φως των πρόσφατων διαρροών που αποκάλυψαν ξέπλυμα χρήματος και φορολογικά εγκλήματα, είναι γελοίο ότι ο Παναμάς και άλλοι γνωστοί παράδεισοι βρώμικου χρήματος, δεν βρίσκονται σ’ αυτή τη λίστα”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πράσινων, Σβεν Γκιέγκολντ.
Οι Συντηρητικοί, η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, απείχε από τη διαδικασία. “Μια χώρα θα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα μόνο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συστηματικής απειλής ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”, επεσήμανε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Κρισιάνις Καρίνς.
Με την ψηφοφορία αυτή ακυρώθηκε η προηγούμενη λίστα, που είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο και στην οποία συμπεριλαμβάνονταν εκτός από τις προαναφερόμενες χώρες και η Γουιάνα. Η τελευταία αφαιρέθηκε, καθώς τα νομικά κενά που υπήρχαν στο σύστημα της και που καταστήσουν δυνατό το ξέπλυμα χρήματος, καλύφθηκαν.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η διαδικασία καταγραφής των φορολογικών παραδείσων είναι σε εξέλιξη και ότι δεν αφορά την λίστα καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος, αποκλείοντας αλλαγές σ’ αυτή.
Η ιδέα για τον καταρτισμό της συγκεκριμένης λίστας προέκυψε μετά την επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015. Η ΕΕ θέλησε να υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες, σε μια προσπάθεια να μειώσει την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άρχισε να καταγράφει τις χώρες με νομικά κενά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ένοπλες οργανώσεις για να χρηματοδοτηθούν.
Πηγή: Reuters