Η “μαγεία” του Harry Potter στη Φλόριντα

default image

Οι σχεδιαστές του νέου θεματικού πάρκου αποκαλύπτουν πώς δημιούργησαν τα καταστήματα και τα αντικείμενα (pics)

Εκατοντάδες επίδοξοι μάγοι περπατούν σε ένα λιθόστρωτο δρόμο, σέρνοντας τσάντες γεμάτες με ραβδιά, μανδύες και χνουδωτούς τρικέφαλους σκύλους. Ένας δράκος, ξεφυσά φλόγες από τη σκεπή μια γιγαντιαίας τράπεζας, εκεί όπου ανιματρονικά goblins οδηγούν τους επισκέπτες – κάποιοι μάλλον κλαίγοντας, αφού περίμεναν σε μία ουρά για τέσσερις ώρες – μαζικά σε ένα thrill ride, όπου πρέπει να περάσουν λαθραία το χρυσό από σατανικούς μάγους, χωρίς να βγάλουν όλη τη βουτυρόμπυρα που μόλις ήπιαν.

Επιμέλεια: Άλκηστις Καραλή

Όλα αυτά συμβαίνουν στο θεματικό πάρκο “Διαγώνιος Αλέα”, που άνοιξε πρόσφατα στο Orlando της Φλόριντα, μία αναδημιουργία στον πραγματικό κόσμο της μαγικής αγοράς, που περιγράφεται στα βιβλία της J.K. Rowling.

Πρόκειται για τη νέα επέκταση του Wizarding World of Harry Potter, που άνοιξε πριν τέσσερα χρόνια στο Universal Studios Orlando Resort, και ήδη περιλαμβάνει μια αναδημιουργία του Χόγκουαρτς, με πολλά rides. Χιλιάδες δολάρια επενδύθηκαν για να οικοδομηθεί η “Διαγώνιος Αλέα”, και ένα καθόλου αμελητέο μέρος αυτών των χρημάτων πήγε στην παραγωγή για τον ακριβή και λεπτομερή γραφικό σχεδιασμό της.


Για τη δημιουργία των οπτικών, η Universal Studios, επέλεξε ένα γραφείο σχεδιασμού με έδρα το Λονδίνο, το MinaLima, με ιδιοκτήτες τη Miraphora Mina (ένα όνομα που θυμίζει μάγισσα της Rowling, αν έχουμε ακούσει ποτέ κανένα) και τον Eduardo Lima. Το ζευγάρι ήταν φυσική επιλογή, καθώς είχαν ξοδέψει ήδη δέκα χρόνια σχεδιάζοντας τα γραφικά και για τις οκτώ ταινίες του Harry Potter. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα σκηνικά της “Κάμαρας με τα Μυστικά” και από τότε δουλεύουν μαζί, δημιουργώντας τα πάντα, από το Marauders’ Map μέχρι την εφημερίδα “The Daily Prophet”.


Χρησιμοποίησαν πολλά κομμάτια από τη δουλειά τους στις ταινίες, για το θεματικό πάρκο “Διαγώνιος Αλέα”, αλλά έπρεπε να επεκτείνουν αυτά τα σχέδια για να δημιουργήσουν λειτουργικά πραγματικά καταστήματα. Η πρόκληση γι’ αυτούς ήταν να σχεδιάσουν ένα θεματικό πάρκο που δεν θα έδινε την αίσθηση θεματικού πάρκου – για να ευχαριστήσουν τους περιβόητους για την εμμονή τους με το Harry Potter οπαδούς, τα σχέδια θα έπρεπε να ήταν τόσο λεπτομερή ώστε να δίνουν την αίσθηση του αυθεντικού αντίστοιχου της “Διαγωνίου Αλέας”, και όχι κάποιο τεχνητό αντίγραφο στη Φλόριντα.

 

Στα βιβλία του Harry Potter, η Rowling δίνει εκπληκτικά λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τα γραφικά χαρακτηριστικά διάφορων μαγικών αντικειμένων και τοποθεσιών – συνήθως αφήνει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, τα γράμματα και τα υλικά στη φαντασία των αναγνωστών της. Έτσι, όταν αποφάσισαν να κατασκευάσουν μία αυθεντική αναδημιουργία της “Διαγωνίου Αλέας”, δεν υπήρχαν πολλές γραπτές οδηγίες να ακολουθήσουν. “Η Rowling αιχμαλωτίζει την ουσία ενός αντικειμένου, αλλά μας δίνεται ελεύθερα η εξουσία να δημιουργήσουμε όλες τις λεπτομέρειες”, αναφέρει η Mina. Έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα που έθεταν στον εαυτό τους ώστε να επιλέξουν οπτικά στυλ – ποιος χαρακτήρας το σχεδίασε, πότε και τι προσπαθούσε να επικοινωνήσει;

Για να κάνουν μια πειστική ανακατασκευή του Weasley Wizard Wheezes, για παράδειγμα – το κατάστημα με είδη για φάρσες που διεύθυναν οι κατεργάρηδες δίδυμοι έφηβοι Fred και George – η MinaLima έπρεπε να μεταφέρει την αίσθηση ότι τα αντικείμενα σχεδιάζονταν από 16χρονα αγόρια και όχι από επαγγελματίες δημιουργούς. “Χρησιμοποιήσαμε όλες τις υποτυπώδεις τεχνικές εκτύπωσης και όλα τα παράταιρα γραφικά για τα προϊόντα των Weasleys, αναφέρει η Mina – προϊόντα που γεμίζουν τα τέσσερα επίπεδα του καταστήματος. “Εμπνευστήκαμε από παιδιάστικα σχεδιασμένα αντικείμενα, όπως οι συσκευασίες από στρακαστρούκες.” Σκόπιμα επέλεξαν μία αταίριαστη, χαοτική αισθητική.

Η “Διαγώνιος Αλέα” είναι ένα σύνολο από πολλές αντικρουόμενες αισθητικές. Για να δημιουργήσουν αυτή την ποικιλία των στυλ, χρειάστηκε να ερευνήσουν διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του σχεδίου, για να βρουν έμπνευση. “Ο κόσμος του Harry Potter περιλαμβάνει γοτθικά, βικτωριανά, σοβιετικά στοιχεία και επιρροές από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80”, όπως είπε ο Λίμα. “Όταν σχεδιάζαμε την εφημερίδα “The Daily Prophet” γνωρίζαμε ότι έπρεπε να είναι αρκετά επιβλητική – να μοιάζει με εφημερίδα από το Υπουργείο Μαγείας ολοκληρωτικής επικράτειας, οπότε βρήκαμε εικόνες από τη σοβιετική προπαγάνδα και μιμηθήκαμε τη μορφή τους.”


Τα σχέδια έπρεπε επίσης να μεταφέρουν την ηλικία της “Διαγωνίου Αλέας” – δεν είναι ένα ολοκαίνουριο εμπορικό κέντρο, είναι μια ιστορική εμπορική περιοχή που χρονολογείται αιώνες πριν (μερικοί fans εκτιμούν ότι το Ollivander’s Wand Shop, άνοιξε τον τέταρτο αιώνα π.Χ.) Η MinaLima έφτιαξε πολλές από τις ταμπέλες των καταστημάτων να φαίνονται επίτηδες φθαρμένες με αχνή γραμματοσειρά, ξεθωριασμένη βαφή και παλαιωμένο ξύλο. Αλλά έπρεπε να προσέξουν ώστε οι πινακίδες να μην φθαρούν στην πραγματικότητα – στην Φλόριντα με τους πολλούς ανέμους, έπρεπε όλες να προστατευθούν από τους τυφώνες.

 

 

 

 

(Πηγή: Co.Design)

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα