To 86% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο τουρισμός θα βγάλει την χώρα από την κρίση

To 86% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο τουρισμός θα βγάλει την χώρα από την κρίση
Greece's PM, Alexis Tsipras, meets the president of Greek Tourism Confederationat Andreas Andreadis at Maximos Mansion in Athens, Greece on March 20, 2017. / , , , 20 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, λίγες ώρες πριν παραδώσει σήμερα τη σκυτάλη, παρουσίασε μια πολύ σημαντική μελέτη

Του Δημήτρη Μπαλή

Χθες, δημοσιεύσαμε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS247 ο Ανδρέας Ανδρεάδης, μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων

Σήμερα, στην Κλειστή Συνεδρίαση της 25 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό (θα αναφερθεί διεξοδικά σήμερα το βράδυ στην Ανοικτή Συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), παρουσίασε ως «κερασάκι στην τούρτα» την μελέτη που ολοκλήρωσε ο ΣΕΤΕ πριν από λίγες ημέρες, σε συνεργασία με την MRB.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει την ελπίδα για την ανάπτυξη, στο ευρύ κοινό. Όπως είπε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ποσοστό 86% οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει την χώρα από την κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης στους Έλληνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι  ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή. Όσον αφορά στον ΣΕΤΕ, το 91% θεωρεί ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι κατέχουμε την απαραίτητη εμπειρία και την στρατηγική για τον σκοπό αυτό».

Πλέον, ο ελληνικός τουρισμός, συμβάλλει με το 25% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία και μπορεί να προσφέρει συν μια μονάδα ακόμη φέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, και άνω των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων -αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για ετήσιες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το χωροταξικό του τουρισμού. Είναι βασικό ζητούμενο για τα καταλύματα, τις μαρίνες, τον ναυτικό τουρισμό, ενώ επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, έκανε λόγο και για την υπερφορολόγηση, τονίζοντας ότι: «Είμαι ξεκάθαρος έως την τελευταία στιγμή. Ο τομέας δεν αντέχει άλλο. Πρέπει άμεσα να επέλθει μείωση των φορολογικών συντελεστών, σταθερή φορολογία σε βάθος δεκαπενταετίας και επιχειρηματικά κίνητρα. Είναι τραγικό από τη μια πλευρά να έχουμε αύξηση αφίξεων αλλά οι επιχειρήσεις να αποστραγγίζονται, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να μην μπορούν να επενδύσουν σε νέες υπηρεσίες, σε ανακαινίσεις, σε εκπαίδευση προσωπικού, σε συνολική αναβάθμιση της επιχείρησής, που θα αποφέρει νέες θέσεις εργασίας. Είναι τραγικό, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων να λειτουργεί εις βάρος των οργανωμένων καταλυμάτων. Η μια να μην μπορεί να πάρει ανάσα και η άλλη να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ, δημιουργώντας τον πιο σκληρό και αθέμητο ανταγωνισμό που έχουμε ζήσει την τελευταία δεκαετία».

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι φέτος η χώρα μας ανέβηκε επτά ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικής ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, από τη θέση 31 στη θέση 24. Ωστόσο, σε επιμέρους κατηγορίες, όπως είπε «παραδείγματος χάριν στην κατηγορία Επιχειρηματικό Περιβάλλον, η Ελλάδα μας είναι 43 θέσεις πίσω από την Ισπανία. Επί συνόλου 136 χωρών, καταλαμβάνουμε την 134η θέση για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την 133η θέση όσον αφορά στην ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για εργασία και επιχειρηματικότητα, επιβεβαιώνοντας – δυστυχώς με τον πιο απόλυτο τρόπο – τις απόψεις μας σχετικά με την στρατηγική της ασταμάτητης υπερφορολόγησης του τομέα εκείνου που ήδη έχει αναλάβει και σηκώνει ένα δυσθεώρητο βάρος.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα