Υπό κατάρρευση ο Άγιος Σάββας: Πήγαν τα λείψανα, αλλά ξέχασαν τους γιατρούς

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άγιος Σάββας που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να σώσουν τους ασθενείς δουλεύοντας κάτω από τις χειρότερες συνθήκες και με κρίσιμες ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό
- 19 Μαΐου 2015 13:28
Εξαντλητικά ωράρια, ελλείψεις σε υλικά, ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανήματα που δεν χρησιμοποιούνται. Σύστημα υγείας στην Ελλάδα και αρτιότητα λειτουργίας, δεν πάνε μαζί.
Δυστυχώς, αυτή η μαύρη παραδοχή επιβεβαιώνεται και σήμερα, την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στον Άγιο Σάββα για τη βοήθεια των ασθενών.
Ο Μιχελογιαννάκης τοποθετήθηκε σχετικά, πολιτική κόντρα ξέσπασε, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που ασχολήθηκαν πραγματικά με το τι συμβαίνει και σε αυτό το πολύπαθο αντικαρκινικό νοσοκομείο.
Πίσω από τις κάμερες των καναλιών και τον κόσμο που έσπευσε να προσκυνήσει, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου απευθύνει έκκληση για τη σωτηρία του Αγίου Σάββα.
Οι εργαζόμενοι κοινοποίησαν κείμενο για τις ανάγκες του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κρέμασαν τις τελευταίες ημέρες σχετικό πανό.
Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει περικοπεί κατά 50%, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού ανέρχονται στα 400 άτομα. Την ίδια ώρα υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 2 νοσηλεύτριες ανά 40 ασθενείς ενώ οι λίστες για ακτινοθεραπεία φτάνουν ακόμη και τους 6 μήνες.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων “Άγιος Σάββας” είναι ενδεικτική και αναφέρει τα εξής:
Στο έλεος του Θεού, το Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”
“Δικαίωμα στην πίστη έχουν όλοι οι άνθρωποι”, αυτό ακούμε από τους δημοσιογράφους και τους “μεγάλους” χριστιανούς των ΜΜΕ και της πολιτικής. Οι ίδιοι επίσης πρέπει να απαντήσουν και αν όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην υγεία, ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι έχουν διαγνωσμένο καρκίνο. Πέρα από τη συμπάθεια τι άλλο έχουν προβάλλει τα ΜΜΕ από το Γολγοθά των ασθενών στη μάχη που δίνουν καθημερινά για τη θεραπεία τους. Ποιος τελικά ενδιαφέρεται επί της ουσίας για το μεγαλύτερο εξειδικευμένο αντικαρκινικό νοσοκομείο που πλέον βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης.
Σε ένα Νοσοκομείο:
-με 400 θέσεις κενές, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του μνημονίου
-με κλειστό το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, αν και εγκαινιάστηκε προεκλογικά από τους πρώην Υπουργούς και τον εν ενεργεία Διοικητή
-με διαλυμένο το Παθολογοανατομικό εργαστήριο
-με 1 παρασκευάστρια αντί 6 που θα έπρεπε να στελεχώνουν το Κυτταρολογικό εργαστήριο
-με 2 νοσηλεύτριες ανά 40 ασθενείς
-με λίστες για ακτινοθεραπεία που φτάνουν τους 6 μήνες
-με χαλασμένα 3 από τα 4 μηχανήματα ακτινοθεραπείας
-με κλειστό το καινούριο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας
-με λίστες αναμονής στα χειρουργεία που φτάνουν και τους 3 μήνες
-με 1 στους 2 καρκινοπαθείς ανασφάλιστο
-με λίστες μεγάλες για ραντεβού στους γιατρούς
-με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50% τα τελευταία 5 χρόνια
-με μια μνημονιακή κακοδιοίκηση που παρά το ότι της ζητήθηκε να παραιτηθεί, παραμένει
Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους χρειάζεται τελικά να περιμένουμε ένα θαύμα;
Για εμάς τους εργαζόμενους, εν έτι 2015, η πραγματική προσφορά στους καρκινοπαθείς είναι η κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου με προσωπικό, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και χρηματοδότηση. Καθημερινά δίνουμε τεράστια μάχη, δουλεύοντας σε αυτές τις απαράδεκτες τριτοκοσμικές συνθήκες, για να προσφέρουμε στο κόσμο που μας έχει ανάγκη. Οι αγώνες μας τα τελευταία χρόνια μαζί με όλη τη κοινωνία ήταν αδιάκοποι ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια δωρεάν υγεία. Θα τους συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωσή μας ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να έχουν ποιοτική περίθαλψη.
ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”.
Υποσχέσεις Κουρουμπλή
Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε σε ενημερωτική εκπομπή του Mega για τις ελλείψεις προσωπικού και φαρμάκων στο ογκολογικό νοσοκομείο.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για την πρόσληψη 4.500 ανθρώπων στον τομέα της Υγείας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα πάει ο ίδιος προσωπικά στους Επιτρόπους Εργασίας και Υγείας για να υπερασπιστεί τις προσλήψεις αυτές. Ίδωμεν αν η εξαγγελία θα γίνει πράξη.
Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα πολυσυζητημένα εισοδηματικά κριτήρια στα φάρμακα, αναφέροντας πως η κατανομή των “βαρών” δεν είναι δίκαιη και πως πραγματοποιείται επί του παρόντος μια τεχνική διαδικασία ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ένα ποσοστό των ανθρώπων που πληρώνουν αυτή τη στιγμή το μεγάλο συντελεστή (25%) θα πρέπει με βάση τα οικονομικά κριτήρια να μην επιβαρύνεται με το ίδιο ποσό συμμετοχής.
Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι “μπορεί να βρεθεί κι άλλος τρόπος” και πως η παραπάνω πρόταση δεν είναι οριστική. “Δεν πρόκειται να αυξήσω τη συμμετοχή”, δήλωσε.