Τους περνάνε “στρατοδικείο”

default image

Την οργή της Κύπρου και της Αθήνας έχει προκαλέσει η κράτηση του Γιαννάκη Μάτση και του Λοΐζου Αυξεντίου, οι οποίοι συνελήφθησαν στα Κατεχόμενα το Σάββατο. Κατηγορούνται ότι μπήκαν σε στρατιωτική ζώνη

Στο “στρατοδικείο” πρόκειται να οδηγηθούν τη Δευτέρα (14/3) ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, που συνελήφθησαν από το κατοχικό καθεστώς.

Ως παράνομη πράξη από παράνομο καθεστώς χαρακτήρισε τη σύλληψη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κάνοντας λόγο για καταφανή περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθησαν είχαν επωμιστεί την αποστολή να διερευνήσουν την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.

Μια κληρονομιά, που το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έχουν αφήσει στο έλεος της φθοράς του χρόνου, της φύσης και των καθοδηγούμενων λεηλασιών. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει να τελειώσει, με την άμεση απελευθέρωση όλων όσων παρανόμως κρατούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μάτσης, παρέμεινε υπό φρούρηση για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου μεταφέρθηκε όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία, μετά τη σύλληψή του. Ο κ. Αυξεντίου υποχρεώθηκε από τις κατοχικές αρχές να παραμείνει στην Αμμόχωστο.

Οι δύο άντρες επρόκειτο να παρουσιασθούν την Κυριακή στο “στρατοδικείο”, αλλά οι γιατροί απαγόρευσαν τη μετακίνηση του Γιαννάκη Μάτση από το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο λόγω καρδιακού προβλήματος.

Στο μεταξύ, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και χθες μετέβη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι γίνονται έντονα διαβήματα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι. Η ίδια θα θέσει το θέμα σε σημερινή ομιλία της σε επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία, όπως ανέφερε, θα περιγράψει το φρικτό πρόσωπο της κατοχής που βίωσαν τα μέλη της ομάδας και την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Τάσος Γεωργίου, δήλωσε ότι η συνέχεια της σύλληψης των ευρωβουλευτών και της κράτησης του Γιαννάκη Μάτση και του Λοίζου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Ανέφερε, ότι το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών και αναμένεται ότι ευρωβουλευτές θα απευθυνθούν και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός δήλωσε, εξάλλου, ότι μετά τις τελευταίες ενέργειες του καθεστώτος και με τον τρόπο που θα τεθεί στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη. Ο κ. Γαλανός κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προβάλλει το γεγονός της κατοχής, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία.

Ειδικότερα, από τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν το Σάββατο, αφέθηκαν ελεύθεροι η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάστα και η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, οι οποίοι επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές. Μαζί τους επέστρεψαν ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου της στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε έντονα τη σύλληψη των Ευρωβουλευτών και των συνοδών τους. Χαρακτήρισε μάλιστα τις συλλήψεις ως προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια, επισημαίνοντας πως δεν βοηθά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το γεγονός καταδίκασε και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που σημείωσε ότι «οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι», ενώ πρόσθεσε ότι ούτε ύστερα από 100χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα